Ma: 2020.01.17. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Nem a Teréz körúti robbantót foghatta el a rendőrség
privatkopo.hu 2016.10.26. 10:25:00

A rendőrség honlapján (police.hu) jelenleg is elérhető az a nyomravezetői díj kitűzéséről szóló felhívás, amelyet 2016. szeptember 25-én, este tett közzé az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Teréz körúton történt robbantással összefüggésben. A 10 millió forintos díjat annak ellenére sem vonták vissza, hogy szeptember 19-én, kevéssel 16 óra után a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei elfogtak egy fiatal férfit, akiről azt állították: a megalapozott gyanú szerint ő követhette el a merényletet.P. Lászlón egyértelműen látszik, hogy nem 170 cm magas, ahogy az a nyomozóhatóság felhívásában szerepel

A nyomravezetői díj visszavonásáról közleményben tájékoztatják a nyilvánosságot, ez nem történt meg idáig. A Népszava tegnap megszólaltatta Nagy Andreát, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét, aki közölte: „a 10 millió forintos nyomravezetői díj visszavonása érdekében a Központi Nyomozó Főügyészség ezidáig nem intézkedett”.

A Privatkopo.hu által megkérdezett bűnügyi szakemberek szerint ez azt jelentheti, hogy nem az elfogott P. László robbanthatott a Teréz körúton, a bűncselekményhez azonban köze lehet, ez indokolja az előzetes letartóztatásának elrendelését.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata 2016. szeptember 26-án, a rendőrség honlapján közzétett egy 18 perc 15 másodperc idejű kamerafelvételt, amelyen a robbantás helyszínén 2016. szeptember 24-én, 22 óra 18 perc 12 másodperctől 22 óra 36 perc 23 másodpercig rögzített események láthatók.

A képsoron az első másodpercben tűnik fel a feltételezett robbantó, aki a 30. másodpercben az érkezésének irányába visszasétál, és kilép a közterületi kamera látószögéből. 1 perc 16 másodpercnél ismét feltűnik a képsoron, s arra a helyre ballag, ahol később a robbanószerkezetet elhelyezi. A felvétel tanúsága szerint 15 és fél percig áll ott.

16 perc 45 másodpercnél kezdődnek a figyelemreméltó történések: ekkor a feltételezett robbantó elhagyja a helyet, ahol a bombát lerakta, és a néhány méterrel arrébb lévő, úgynevezett beugróhoz sétál. 37 másodperccel később - 17 perc 22 másodpercnél - a felvétel bal felső részén felbukkan egy férfi, aki előbb a feltételezett robbantónak háttal áll meg, majd néhány másodperc elteltével szembefordul vele. A kamerafelvétel alapján hanggal vagy arc- és/vagy szemmozdulattal kommunikálhatnak, a képkockákon frissen megjelent ember akár jelzést adhat a fehér horgászkalapot viselő illetőnek, vagy utasítást közölhet vele. 17 perc 45 másodpercnél az ismeretlen személy - egy sötét kabátos járókelő takarásában - elindul, és egyetlen másodperccel később a felvétel alsó részén megjelenik a két rendőrjárőr. Az ismeretlen férfi végig őket figyeli, többször visszanéz utánuk, azt követően, hogy a rendőrök elhaladtak mellette. Lényeges körülmény lehet, hogy a két kezét végig zsebben tartja. 17 perc 58 másodpercnél megáll, továbbra is a sétáló járőrök után néz. Abban a pillanatban, amikor a későbbi áldozatok elhaladnak a feltételezett robbantó előtt - 18 perc 3 másodpercnél -, egy lépést tesz, és újra megáll. A fejét már csak nagyon enyhén fordítja el a célpontok irányába, de a szemével követheti azok mozgását. A feltételezett robbantó eközben egy flakonból iszik. Két és fél másodperccel a robbanószerkezet működésbe léptetése előtt belerakja flakont a kezében lévő tornazsákba (a cselekvéshez mindkét kezére szükség volt), és hátralép az épület beugró részébe.


Két és fél másodperccel robbantás előtt a feltételezett robbantó a kezében lévő tornazsákba helyezi a flakont - a tevékenységhez mindkét kezére szükség volt...

18 perc 10 másodpercnél bekövetkezik a detonáció. Az ismeretlen férfi a többi járókelőt megelőzve rezzen össze, ami - a nagy hanghatás miatt - vélhetően reflexszerű lehetett. A közelében lévő emberek mozdulata abban a pillanatban még nem tükrözi a robbanás hang- és képhatását, amikor az ismeretlen férfi lábai már megroggyannak. Ebből akár arra is lehet következtetni, hogy az ismeretlen férfi tudhatta, mi fog történni.

A detonáció bekövetkezésének pillanata - az ismeretlen férfi lábai már megroggyannak, a járókelők mozgása még nem tükrözi az eseményt...

A jobb oldali hölgy már menekülőben, az ismeretlen férfi még tesz egy lépést a robbantás irányába...

A nyilvánosságra hozott kamerafelvételen jól látható, hogy az ismeretlen férfi arccal még akkor is a robbantás irányába áll, amikor a környezetében tartózkodó gyalogosok már menekülnek. Két és fél másodperccel a detonáció bekövetkezése után még mindig a kabátja zsebében tartja mindkét kezét. És az utolsó mozzanat: a férfi felemeli mindkét kezét - még mindig a robbanás és a feltételezett robbantó felé állva -, majd elfut.

A detonáció bekövetkezése után két és fél másodperccel még mindig zsebben az ismeretlen férfi mindkét keze...
 

Mindenki menekül, az ismeretlen - még mindig a robbantás felé fordulva - a kezeit a magasba emeli...

Az utolsó képkocka: a gyalogosok már futnak, az ismeretlen menekülésre utaló mozdulatsora csak ekkor kezdődik

Újabb lényegesnek tűnő momentum lehet, hogy a feltételezett robbantó - aki igyekezett a fehér, rikító horgászkalapjával magára vonni a figyelmet, sőt a robbantás előtt még egy élelmiszerüzletbe is betért, hogy állítólag italt vásároljon magának, de valójában inkább „megmutatni” akarhatta magát - az ismeretlen férfival ellentétes irányba, az áldozatok felé, azokon átlépve indul el - hatalmas nyugalommal. Ez akár egy tudatos elterelő taktika is lehetett, hogy az ismeretlen férfira senki ne figyeljen, a nyomozók (és a média) a felűnő fejfedőt viselő emberre koncentráljanak. Egy „elsőrobbantóra”, egy 23 éves, „egyszerű, vidéki parasztgyerekre”, aki hasonló szituációkat korábban csak a televízióban láthatott, aligha jellemző az a fajta végtelen higgadtság, amit a horgászkalapos mozdulatai sugároztak - egészen a Népligetig.

Mindezek alapján nem zárható ki, hogy a robbanószerkezetet az ismeretlen férfi hozhatta működésbe - a zsebében lévő távirányító eszközzel. Ebben az esetben pedig P. Lászlónak (feltéve, ha valóban ő látható a kamerafelvételeken, és nem egy másik - ma még ismeretlen - férfi) annyi lehetett a feladata, hogy a „csomagot” a megfelelő helyre szállítsa, és ott elhelyezze.

Furcsa, hogy a zsebre tett kézzel tébláboló férfit a nyomozóhatóságok egyetlen nyilvános felhívásban sem keresték - egy kerékpárost, továbbá a rendőrjárőrök mellett elhaladó nőt, valamint egy férfit, aki a merénylet estéjén a Dob utca 63. alatti Queen’s Court Hotel & Residence-ben szobafoglalásról érdeklődött, illetve a hotellel szemben a Dob utca 60. alatt lévő Rebo Bár szórakozóhelyen járt, viszont igen -, ennek ellenére több sajtóorgánumban megjelent, hogy a rendőrök kihallgatták, és az alibije, amely szerint a barátnőjére várt, igaznak bizonyult. Azt jelenleg nem tudni, hogyan találták meg az ismeretlen férfit a nyomozók, és miképpen tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy nincs köze a bűntetthez - a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda P. László elfogásával összefüggésben tartott sajtótájékoztató óta gyakorlatilag néma.

Azonban az mindennél beszédesebb, hogy a hatóságok továbbra is keresik a robbantót, érvényben van a 10 millió forintos nyomravezetői díj.

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/dijkituzesek/nyomravezetoi-dij-8

A Pestisracok.hu tegnap este azt közölte, hogy „P. László - miután panasszal élt a gyanúsítással szemben - annyit közölt kihallgatóival, hogy nem követte el azt a bűncselekményt, amit a terhére rónak, ám az ügyben vallomást továbbra sem tett. Ügyvédje azt nyilatkozta, hogy ügyfele a lehetőségekhez képest jól van.”

További friss információk
Hat év börtönbüntetésre ítélték az alkoholista gondnokot: sportpályán zaklatta a kiskorú fiúkat
Ököllel ütötte, megrugdosta élettársát - a nőt életveszélyes állapotban szállították kórházba
Szilveszteri buliban verték halálra a dunavarsányi férfit a „navajonkik”
Nyilvánosságra került egy kaposvári gyerekotthonban készült videofelvétel, amelyen egy elvetemült cigánytakony durván bántalmaz egy fiút
Elítéltek két tinédzser lányt, akik az iskolában bántalmaztak és megaláztak egy gyereket
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat