Ma: 2018.04.04. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Régi idők nagy bűnügyei
Negyvenéves rejtély: ki ölhette meg Labancz Annát?
privatkopo összeállítás 2010.11.02.

Negyven év telt el azóta, hogy Miskolcon rejtélyes körülmények között megöltek egy legendás szépségű ápolónőt. Labancz Anna meggyilkolása a magyar kriminalisztika egyik legismertebb ügyévé vált, amelynek azóta sincs megoldása.A gyanú árnyéka sokakra rávetült, a Kék fény című, akkoriban indult bűnügyi műsor jóvoltából egy ország fogott gyanúba miskolci orvosokat, mérnököket, vezető beosztású férfiak otthon élő feleségeit. A találgatások fiatal szakemberek pályafutását törték ketté, családokat tettek tönkre. A rejtélyt nyomozók generációi próbálták megoldani - sikertelenül. A gyilkosság 1990-ben elévült, a tettes kiléte azóta is titok.

Labancz Anna huszonhárom éves volt, amikor 1970. április 19-én a megyei kórház nővérszállójának ablakában leszúrták. Idén lenne hatvannégy éves. Az ügyön dolgozó nyomozók rég nyugdíjba mentek, többen nem is élnek már közülük. Az akkor gyanúba keveredett személyek többsége ugyancsak idős ember, akinek az életében fordulópontot jelentett az elhíresült bűnügy. Volt olyan orvos, aki Miskolcról Sátoraljaújhelyre költözött, de ott is rajta maradt a bélyeg. A pletyka és a suttogás elől Budapestre menekült özvegye pedig érdeklődésünkre telefonon annyit mondott, a Labancz Anna-ügy tönkretette családi életüket.

Bár a rendőrség hivatalosan csak 1990-ben nevezte meg gyanúsítottját - elegendő bizonyíték nélkül azonban ellene sem emeltek vádat -, az eset árnyékot vetett szinte mindenkire, aki kapcsolatba került az üggyel. Labancz Anna a halála után lett legendává, legalábbis erről árulkodik, hogy az első rendőrségi jegyzőkönyvekben hibásan írták a nevét, melyben a „Labanc” név szerepelt. A bűnügyhöz tapadó titokzatosságból gyorsan mítosz épült. Ezt táplálta például, hogy szülőfalujában, Sajópetriben, ahol Labancz Anna édesapja titokzatos körülmények között veszítette életét, arról kezdtek suttogni, hogy a családot átok sújtja. Pletykák keringtek a nővérszállón élő, a megyei kórház szemészeti osztályán dolgozó ápolónő orvosokhoz való viszonyáról is, melyeknek az adott alapot, hogy a család diplomás emberhez kívánta feleségül adni, édesapja kifejezetten egy mérnök vőben látta a család felemelkedésének esélyét. Tény, hogy Labancz Anna a miskolci műszaki egyetem klubjaiba járt szórakozni, esténként rendszeresen táncolt és a leendő vagy frissen végzett mérnökökkel flörtölt, de orvosok is akadtak csodálói között.

Féltékeny férfi, kikosarazott udvarló, mellőzött szerető akadt épp elég. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói évtizedeken át birkóztak a rejtéllyel, sokat tapasztalt rendőrtisztek meggyőződéssel hitték, hogy ismerik a gyilkost. Solymosi István nyugalmazott bűnügyi osztályvezető véleménye szerint a gyilkosságot egy akkor tizenhét éves, reménytelenül szerelmes kamasz fiú követhette el, akit később egy másik gyilkosság miatt húsz évre ítéltek, ma pedig - 58 évesen - egy latin-amerikai ország börtönében tölti kábítószer-csempészet miatt rámért büntetését.

Egy 2006-ban megjelent dokumentumregény szerint azonban az igazi tettes nem ő. Hanem egy Labancz Annával egykorú mérnök, aki egy rövid és beteljesületlen kapcsolat után éveken át zaklatta a fiatal ápolónőt, még azt követően is, hogy az egyetem elvégzése után Gyöngyösre helyezték át, a Mátravidéki Erőműbe. A könyv szerzője Asperján György író, aki 1990-ben - az ügy elévülése után - belügyminiszter-helyettesi engedéllyel megkapta a teljes nyomozati iratanyagot, és az abban foglaltak alapján hónapról hónapra haladva, kronologikus sorrendbe illesztette az eseményeket. A könyvben meg is nevezte az általa feltételezett tettest, aki tudomása szerint ma hatvannégy éves és boldog nagypapa.

Az érintettek - köztük a feltételezett gyilkos - valódi nevükkel szerepeltek a dokumentumregényben.

Daragó László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának akkori vezetőjeként 1990-ben egy másik férfi gyanúsítottkénti kihallgatásának jegyzőkönyvét írta alá. Az időközben nyugalmazott alezredestől megkérdezte az egyik napilap munkatársa, meggyőzte-e őt igazáról az író? A volt rendőrtiszt diplomatikusan azt felelte: nem egy kollégájának szinte rögeszméjévé vált a Labancz Anna-ügy. Sokat látott, rutinos nyomozók évtizedeken át hitték, hogy tudják, ki a gyilkos.

Csak éppen mást és mást tartottak tettesnek…

Nyolc hónapos fogházbüntetés felfüggesztve, valamint öt és fél millió forintos kártérítés. Ez a bírósági „honoráriuma” annak a könyvnek, amelyet Asperján György írt Labancz Anna 1970-ben történt meggyilkolásáról. A mű földönfutóvá tette íróját, az igazság azonban sohasem derülhet már ki.

További friss információk
30 éve követték el az évszázad magyar bűnügyét
Szorulás: biztonsági rács vette őrizetbe a betörőt
Egyre közelebb kerülnek a nyomozók a Fenyő-gyilkosság megrendelőjéhez
40 éve történt a balassagyarmati túszdráma
Indíték nélkül ölhették meg Fenyő Jánost? - Magas, sportos vagy alacsony, vékony testalkatú lehetett az elkövető
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat