Ma: 2019.05.21. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Azonnali magyarázatot vár a Fidesz Navracsicstól: „elég volt a bénázásból”
MTI 2013.05.16. 13:30:00

Azonnali magyarázatot vár Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől a Fidesz-frakció arra, hogyan lehet szabadon két, idős embereket bántalmazó sorozatgyilkos - közölte Varga István országgyűlési képviselő, az alkotmányügyi bizottság tagja szerdai sajtótájékoztatóján, Orosházán.A képviselő lapinformációkra hivatkozva elmondta: R. E. és bűnbandája öregeket rabolt ki otthonukban, és kegyetlenül bántalmazta áldozatait, amibe ketten bele is haltak. Hozzátette: a Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a vádlottak előzetes letartóztatása áprilisban lejárt, miután a bíróság a szakértői vélemény késedelme miatt nem tudta idejében befejezni az ügyet. A büntetőper négy év alatt nem zárult le, a vádlottak jelenleg házi őrizetben vannak.

A rendkívül súlyos, életelleni bűncselekményeket elkövetők esetében az igazságszolgáltatásnak miért nem volt elegendő négy év arra, hogy megfelelő súlyú ítéletet hozzon? - tette fel a kérdést a Fidesz-frakció tagja.

"Álláspontunk szerint elég volt a bénázásból és a magyarázkodásból. Ha ilyen súlyú, élet elleni bűncselekményeket követnek el egy jogállamban, nevezetesen Magyarországon, akkor igenis vagy soron kívüliség elrendelésével, vagy az ügyek áthelyezésével, de a kérdést azonnal meg kell oldani, a tehetetlenséget be kell fejezni" - tette hozzá.

"Nem a büntetőeljárási törvény a rossz, az a példátlanul felháborító, hogy négy év alatt Budapesten egy ilyen ügyet nem lehetett befejezni" - mondta Varga István. R. E. és társai ügyében Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke május 10-én átfogó vizsgálatot rendelt el a Fővárosi Törvényszéken. A törvényszéki rendszerszintű vizsgálatnak két hónap múlva várható eredménye - mondta Varga István.

Navracsics Tibor korábban az üggyel kapcsolatban tájékoztatást kért az OBH elnökétől, hogy várható-e más eljárásokban is a gyanúsítottak szabadlábra helyezése az ítéletek elhúzódása miatt. Közölte továbbá azt is, levélben kérte az OBH elnökét, nevezze meg az ügyelhúzódás okait, valamint tegyen javaslatokat annak megszüntetésére.

Az igazságszolgáltatás lassúságát Orbán Viktor miniszterelnök is szóvá tette május 3-i rádióinterjújában. "Közöttünk járnak idős embereket a pénzükért megölő bűnözők, mert a magyar igazságszolgáltatás nem volt képes őket időben elítélni. Ez megengedhetetlen" - mondta.

A miniszterelnök közölte, azt kérte Navracsics Tibor igazságügy-minisztertől, járjon utána ennek. Alapos vizsgálatra van szükség, hogy meg lehessen szüntetni azokat az akadályokat, amelyek lehetetlenné teszik, hogy kellő időben szülessenek meg az ítéletek - mondta a kormányfő.

További friss információk
Már hat gyanúsított van az Alstom-metrókocsik ügyében - politikus természetesen nincs közöttük
Elszámoláshamisítás: felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Rakamaz volt fideszes polgármesterét
Három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a korrupt fideszes politikust
Miért nem jár letöltendő börtönbüntetés egy rendőr megtámadásáért?
Egy kisteherautónyi, Portik Tamás által rögzített hangfelvétel került a nyomozók birtokába: politikai botrány készülődik, nem lehetnek nyugodtak a bűnözők sem
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat