Ma: 2020.06.06. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Egyre cifrább dolgok kerülnek felszínre a Hagyó-perben
ujasz.hu/hvg.hu 2013.05.09. 18:36:00

Bírói figyelmeztetés ellenére is kitartott vallomása mellett a BKV-per kedden meghallgatott tanúja. Pálocska János kijelentette: valótlan vallomásért cserébe azt ígérték, hogy befolyásolják a hatóságot egy másik ügyében.A Hagyó-ügy néven elhíresült BKV-per kedden meghallgatott tanúja kemény vádakkal illette Dr. Bói László rendőr századost. Nem kevesebbet állított, mint hogy a rendőrtiszt, a BKV-ügyet vezető nyomozó, bírók és más hatósági személyek befolyásolását ígérte az egyik tanúnak, ha valótlan terhelő vallomást ír alá. A vallomás szerint Pálocska János egy másik - azóta felmentéssel zárult - ügyben állt kényszerintézkedés alatt, amikor Bói megkereste őt egy közös magánnyomozó ismerősük társaságában, és azt kérte a tanútól, hogy saját vallomásaként írja alá a detektív véleményét. Cserébe azt ígérte Pálocskának - aki a BKV alvállalkozója volt -, hogy másik folyamatban lévő ügyében befolyásolja a bírót és a nyomozást.

A tanú vallomásában elmondta, hogy Bói az ígérgetést követően utasításokkal kényszerítette, hogy aláírjon egy olyan összeollózott terhelő vallomást a BKV-ügyben, amelynek még csak a szereplőit sem ismeri. Azt is állította, hogy a százados egyértelműen közölte vele: „Hagyót le fogják tartóztatni, ez már eldöntött tény, kell a vallomás”. Pálocska János kijelentette, hogy ennél „cifrább” dolgok is elhangzottak, ezeket akár egy szembesítésen is a százados szemébe mondaná.

Hadnagy Ibolya, a tárgyalássorozatot vezető bírónő figyelmeztette, hogy mást hamisan bűncselekmény elkövetésével nem vádolhat, és tájékoztatta ennek büntetőjogi következményeiről, de Pálocska ennek ellenére nem vonta vissza állításainak egyikét sem.

Pálocska rendőrségi vallomásában korábban arról beszélt, a Sportlife Média tulajdonosa, dr. Sz. László egykori NB I-es kapus, volt futballvezető által irányított gazdasági társaságok - többnyire marketing témákban - fiktív számlákat nyújtottak be a különböző állami vállalatok részére, ilyen volt a BKV is.

Pálocska a hvg.hu-n ismertetett vallomása szerint dr. Sz. László Antal Attila személyes jó barátja, és így került a kft. kapcsolatba a közlekedési társasággal. „Kérdésre elmondom, hogy dr. Sz. László közel 10 éve foglalkozik cégfiktivizálással, és jó kapcsolatokat ápol különböző gazdasági és vezető pénzügyi, politikai körökkel. Befolyásos kapcsolatai vannak szinte mindenhol” - hangsúlyozta az ügyészségen tett vallomásában Pálocska János. Majd igen súlyos állításokkal folytatta: „Sz. László ezen kapcsolatait kihasználva került kapcsolatba nagyvállalatokkal, köztük a BKV-val is. Ezen kapcsolat lényege az volt, hogy dr. Sz. László által irányított gazdasági társaságok többnyire marketing témában fiktív számlákat nyújtottak be a különböző állami vállalatok részére.” A tanú megadta annak a személynek a telefonszámát is, akitől minderről hallott, s akinek elmondása szerint „mai napig is vannak bizonyítékai” erre.

Dr. Sz. László tehát - Pálocska vallomása szerint - Antal Attilához fűződő kapcsolata révén szerződött a BKV-val. „Dr. Sz. László közvetlen munkatársa (akit egyelőre nem kívánok megnevezni) mondta azt, hogy a BKV-nál előre lejátszott pályázatokon nyertek dr. Sz. László érdekeltségei: többek között a Sportlife Média.” Ezek után Pálocska azzal folytatta vallomását, hogy mindegy volt, melyik cég nyer, mert a társaságok egy körhöz tartoztak. „A nyertes cég alá mindenképpen számlát kellett hogy tegyenek, ezeket a számlákat meghatározott cégek adták” és Pálocska további közlése szerint egyik vállalkozásnál „a cégvezető már rég halott volt, de a nevében számlát állítottak ki és banki utalásokat intéztek”.

Pálocska János azzal folytatta: Csákány Tibor újságírótól - aki a Sportlife Média üzletkötője volt - tudta meg azt is, hogy bármelyik cég nyert a BKV tenderén, a megnyert összeg 70 százalékát kellett visszaosztania. „Hagyó Miklós volt a felettes, azonban köztes emberként nem egyszer a postás szerepét Lelovics Ottó látta el" - máskor pedig a tanúvallomás szerint Horváth Éva -, főleg „olyan esetekben landoltak a pénzek Lelovicsnál, amikor Hagyó nem volt a Városházán, vagy egyéb okból volt akadályozva abban, hogy személyesen vegye át az összeget”.

„A teljesítési igazolásokkal nagyon fontos szerepet játszott a Stop.hu weboldal, amelynek a székhelye a Szép utcában volt” - folytatta a tanú. Ide jártak be a Sportlife Média illetékesei, és itt találkoztak Horváth Évával és élettársával, Mátay Lászlóval is. „A Sportlife Média és a Stop.hu szerződéses kapcsolatban voltak egymással” - emlékezett vissza Pálocska János.

Pálocska János vallomása kapcsán nem tudni arról, hogy a Sportlife Médiával kapcsolatban megemlített személyekre az ügyészség kiterjesztette volna a büntetőeljárást. A kft-t pedig időközben már törölték a cégnyilvántartásból, mert a megadott székhelyén nem működött, fantomizálták.

Dr. Bói László véleménye

A Privát Kopó "Egyre cifrább dolgok kerülnek felszínre a Hagyó-perben" című híradásában valótlan állításként jelent meg, hogy dr. Bói László rendőr százados a BKV-ügy vezető nyomozója volt. A valóság ezzel szemben, hogy az ügyben dr. Bói László, mint beosztott nyomozó vett részt, a nyomozásban a napi eligazításnak megfelelően kizárólag részfeladatot látott el. Dr. Bói nem tett ígéretet az egyik tanúnak bírók és más hatósági személyek befolyásolására, amennyiben valótlan terhelő vallomást ír alá.  Valótlan állítás, hogy Pálocska János tanút dr. Bói László százados kereste meg, a valóság ezzel szemben, hogy Pálocska jelentkezett tanúnak. Dr. Bói László részéről nem hangzott el az a kijelentés sem, hogy "Hagyót le fogják tartóztatni, ez már eldöntött tény, kell a vallomás". Valótlan az az állítás is, hogy dr. Bói László Pálocska János tanút a BKV-ügyben összeollózott terhelő vallomás aláírására utasította.

(dr. Bói László)

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat