Ma: 2020.07.01. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Napokon belül vádat emelhetnek Czeglédy Csaba és 21 társa ellen
Magyar Idők/Fotó: origo.hu 2018.11.07. 8:18:00

Napokon belül vádat emelhetnek Czeglédy Csaba és 21 társa ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, mintegy 6,3 milliárd forintos kárt okozó költségvetési csalás, valamint több milliós gazdasági csalás miatt - tudta meg a Magyar Idők. A volt szocialista politikus letartóztatásának meghosszabbításáról már a büntetőperben eljáró bíróság dönthet.Várhatóan napokon belül vádat emel a Csongrád Megyei Főügyészség a volt miniszterelnökkel, a DK elnökével, Gyurcsány Ferenccel is szoros kapcsolatot ápoló, az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt egykori önkormányzati képviselője, Czeglédy Csaba és társai ellen.

Az eljárásban részt vevő két - névtelenséget kérő - védő is úgy vélekedett, hogy a vádhatóság már jövő hét elején bejelentheti, hogy a vádiratot benyújtották az illetékes bíróságnak.

A Czeglédyvel szemben elrendelt letartóztatás határideje december 5-én lejár, és a büntetőeljárásról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy az ügyészség vagy 15 nappal korábban indítványozza a kényszerintézkedés meghosszabbítását, vagy vádat emel.

A vád tartalma még nem ismert, ám a nyomozás során Czeglédy Csabát és 21 társát bűnszervezetben, üzletsze­rűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítják, emellett az MSZP és Gyurcsány Ferenc DK-elnök ügyvédjeként elhíresült ügyvédet többmilliós gazdasági csalással is meggyanúsították.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal gyanúja szerint a Czeglédy vezette bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott.

A bűnszervezet 6,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be vagy nem fizették meg

Emlékezetes, hogy a politikus március 1-jén, miután „független” ország­gyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vették, s így mentelmi jog illette meg, elhagyhatta a börtönt.

Másfél nap múlva, mentelmi jogának felfüggesztését követően egy másik bűncselekmény - gazdasági csalás - gyanúja miatt újra őrizetbe vették, majd ismét rács mögé helyezték.

Czeglédy a közelmúltban előbb feljelentéssel, majd pótmagánvád benyújtásával próbálta meg eltávolítani az ügyből a nyomozást felügyelő csoportvezető ügyészt, Szanka Ferencet.

Mint azt megírtuk, a volt politikus hivatali visszaéléssel vádolta meg Szankát, mert szerinte az ügyész fontos bizonyítékok elhallgatásával, illetve elferdítésével érte el, hogy szeptember elején további három hónappal meghosszabbítsák a letartóztatását, s ezért a mai napig börtönben van.

Czeglédy a Központi Nyomozó Főügyészségen tett feljelentésben Szanka és csoportja kizárását kérte, amit bűncselekmény hiányában elutasítottak, és ilyen döntés született az ezzel szemben benyújtott panasza kapcsán is, egyúttal a gyanúsítottat kioktatták arról is, hogy bűncselekmény hiányában pótmagánváddal sem élhet.

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat