Ma: 2020.08.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Amerikai ügyvivő: „Másutt letartóztatnak tisztviselőket, elítélnek korrupt személyeket - Magyarországon nem”
Népszabadság 2014.11.05. 14:32:00

A korrupció iránti zéró toleranciáról hosszú évek óta tárgyal az USA a magyar kormánnyal, szó volt konkrét ügyekről, információkról is, amelyek köztisztviselők érintettségét bizonyították, a magyar kormány kapott olyan információt, ami alapján el tudott volna járni, ha akar - mondta André Goodfriend amerikai ügyvivő a Népszabadságnak adott interjújában. Arról is beszélt, nem akarták a kitiltások ügyét a médiában viszontlátni mielőtt a Napi Gazdaság előállt a történettel.Magyarországnak és az USA-nak a jelenlegi ügyben az a közös érdeke, hogy ne legyenek olyan köztisztviselők, akiknek közük van a korrupcióhoz - mondta André Goodfriend a Népszabadságnak. Azt mondta, a korrupció iránti zéró toleranciáról hosszú évek óta tárgyaltak a magyar kormánnyal, szó volt konkrét ügyekről, információkról, amelyek köztisztviselők érintettségét bizonyították. Szerinte nem újdonság, hogy a magyar kormány kapott olyan információt, amelynek alapján el tudott volna járni, ha akart volna.

„Sok mindenről, amit ma a sajtóban olvashatunk, már évek óta szó volt. Annyi a fejlemény, hogy az információk értékelése során sikerült megállapítanunk: néhány konkrét személy érintett” - mondta az ügyvivő. „Minden országban akadnak korrupt tisztségviselők. Magyarország csak annyiban különbözik, hogy nem hallunk felelősségre vonásról, nem látjuk, hogy bíróság elé állítanák a vétkeseket. Elmaradnak a más országokban általában szokásos lépések, amikor konkrét ügyekre derül fény” - tette hozzá.

Goodfriend arról is beszélt, a kitiltások ügyét nem akarták a médiában viszontlátni. „Mi egy szót sem szóltunk róla a sajtónak egészen addig, amíg a Napi Gazdaság elő nem állt a maga félrevezető változatával” - közölte. Hozzátette viszont, nem bánják, ha nyilvánosan is beszélhetnek azokról a dolgokról, amelyekről amúgy is tárgyalnak.

Az ügyvivő azt mondta, meglepődött, amikor látta, hogy az ügyet úgy torzították el, mintha a lépésük az amerikai cégek adóvizsgálatára való válaszcsapás lenne. „Első reakciónk csak annyi volt, hogy nem tudunk egyetlen ilyen vizsgálatról sem. Ennyiben is akartunk maradni. De tudtuk, mi lesz a következő kérdés, az, hogy miért nem engedünk be egyes kormánytisztviselőket az Egyesült Államokba. Úgyhogy rögtön arra is válaszoltunk” - tette hozzá.

Arról is beszélt, Magyarországon van korrupció, de vannak országok, ahol még gyakoribb. „Az a különbség, hogy másutt a kormányzat elismeri a korrupció létét, és fellép ellene. Letartóztatnak tisztviselőket, vádat emelnek, elítélnek korrupt személyeket. Itt ezt nem látjuk” - mondta.

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat