Ma: 2020.08.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
60 milliós bírság tiltott cigarettareklám miatt
MTI 2010.11.23.

A Füstirtók Egyesület (Füstirtók) kitartó küzdelmének köszönhetően befellegzett a pénztáraknál kihelyezett cigarettatárolók hátuljára szerel tv monitorokon sugárzott cigarettareklámoknak. A gyermekek számára kikerülhetetlen, rájuk rendkívüli hatást gyakorló illegális technika fennmaradásához a fogyasztóvédelmi hatóságok két és fél évig asszisztáltak.A televíziós dohányreklámozást évtizedek óta széles körben tiltják a világon, hiszen ez a technika erősen ösztönzi a gyerekeket a dohányzás megkezdésére. A BAT Pécsi Dohánygyár (BAT) ezt a pszichikai hatást kihasználva 2008 tavaszán kicseréltette régi cigarettatárolóinak nagy részét egy a tv monitorral egybe épített új típusra. Ettől kezdve folyamatosan sugároztak cigarettareklámokat, többek között a SPAR Magyarország Kft. (SPAR) élelmiszer áruházainak egy részében.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) elsőfokú szerve a Közép-Magyarországi Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (Felügyelőség) a Füstirtók 2008 áprilisában tett bejelentését elvetette, nem ismerte el ügyféli jogállását, jogszerűnek minősítette a monitoros reklámozást és megtagadta az eljárás megindítását. Az NFH - mint másodfokú hatóság - hónapokig tartó időhúzás után kötelezte a Felügyelőséget az eljárás lefolytatására, amely válaszul elképesztően gyenge színvonalú határozatokkal rukkolt elő.

Az NFH két és fél év alatt NÉGYSZER semmisítette meg a Felügyelőség mind a BAT, mind a SPAR ellen hozott elsőfokú határozatait, s elképzelhető, hogy ötödször is megtette volna, ha a BAT és a SPAR 2010 októberében fel nem adja a harcot. Nem fellebbezték meg ugyanis a Felügyelőség ötödszörre hozott határozatait, áttételesen beismerve, hogy törvénysértőek voltak. Így sem jártak rosszul: miközben a két hatóság egymással vitatkozott, a dohányipar zavartalanul folytathatta a televíziós reklámozást. Ráadásul a hatóság a Füstirtók kérelmét végig megtagadva a benzinkúti monitor kihelyezéseket soha egyetlen alkalommal sem ellenőrizte, büntetlenül hagyva a tömeges jogsértést.

A hatóságok a Füstirtók dohányreklámokkal kapcsolatos bejelentéseinek vizsgálatakor élből a dohányipar érveit fogadja el, miközben 2009 végéig a bíróságokon a jogviták 93 százalékában pervesztesek lettek. Ez azonban nem bizonytalanítja el őket: 2010-ben a Füstirtók mintegy 200 kérelméből mindössze hat esetben adtak az egyesületnek igazat. Ezért tartja az egyesület meggondolatlannak Kósa Lajos és Tarlós István képviselők azon törvénymódosító javaslatát, amely megfosztaná a civil szervezeteket nehezen kiharcolt ügyféli jogállásuktól.  Ennek híján ma is vígan reklámozhatna a dohányipar monitorokon dohányreklámokat az élelmiszer áruházakban, hiszen a hatóság kezdetben ezt megengedő jogellenes döntését senki nem támadhatná meg a bíróságokon. Eddig 1,1 milliárd forint folyt be a költségvetésbe a Füstirtók által indított eljárások eredményeként, annak ellenére, hogy a hatóságok kezdetben szinte mindig jogszerűnek tartották a kifogásolt reklámozást.

További friss információk
Privatkopo.hu: nyári szünet június 29-től augusztus 30-ig
Nem volt kéznél cigarettapapír, elszívta a forgalmi engedélyt
Vádat emeltek a szerelmes zaklatóval szemben
Helyreigazítás
A cigánybűnözők karmába került milliárdos volt munkatársa: „99 százalék biztonsággal állítom, hogy a meghatalmazásokon szereplő aláírások nem Mészáros Istvántól származnak”
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat