Elmaradhat idehaza is az „uborkaszezon", miután kiderült, hogy Magyarországra is behoztak egy szállítmányt a gyilkos baktériummal fertőzött spanyol zöldségből.
Az unió élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszerén keresztül tegnap reggel kapott hírt komolyan kell vennünk, hiszen Németországban már kilenc nő és egy férfi halt bele az importuborkában talált EHEC-bélbaktérium okozta szövődményekbe. A nyilvántartott további 292 beteg nagy része ugyancsak a gyengébbik nemhez tartozik. A szakemberek szerint nem a kórokozó „válogat" nők és férfiak között, csupán arról van szó, hogy a tavaszi fogyókúrájukat tartó hölgyek jelentős mennyiségben fogyasztanak zöldségeket. Emiatt nagyobb eséllyel ehettek a fertőzött terményből.
- A veszélyes uborkaszállítmány május 15—18. között érkezhetett Magyarországra, azonban az ellenőrzés során még nem találtak olyan árut, amely fertőzött lett volna. A tisztiorvosi hivatal mindenesetre riasztotta az összes egészségügyi intézményt, hogy fokozottan figyeljenek a hasmenéses tünetekkel jelentkező betegekre. Egyelőre nem tudunk magyar betegekről - mondta el dr. Szabó Enikő helyettes tiszti főorvos. Mivel a betegség lappangási ideje nyolc nap, a hét végéig korántsem lehetünk nyugodtak afelől, Magyarországot elkerüli a járvány.
- Aki véres, fájdalmas hasmenés tüneteit észlelné magán, azonnal forduljon orvoshoz! Tilos bevenni antibiotikumot vagy hasfogó gyógyszert, mert a kórokozó által termelt méreganyagnak mindenképpen ki kell ürülnie a szervezetből - figyelmeztetett a szakember, aki szerint azon túl, hogy alaposan megmossuk az uborkát, a héját is tanácsos lehámozni. De vajon lesz-e a történtek fényében bárki is, aki uborkát venne Magyarországon?
- Pár napig lehet, hogy nálunk is visszaesik a kereslet egyes zöldségfélék iránt, de reményeink szerint a pánik nem tart sokáig - vélekedett a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke. Mártonffy Béla szerint szerint már éppen itt volt az ideje, hogy a vásárlók ne csak az árakat nézzék, hanem azt is, hogy az import helyett inkább a megbízható hazai termékeket válasszák.
Azonban a betegséget okozó baktérium nemcsak zöldségeken „utazik", hanem emberről emberre is terjedhet. Emiatt nagyon kell ügyelni rá, hogy mosdó használata után, de legfőképpen az étkezések előtt minden esetben alaposan mossunk kezet. A járvány várhatóan a központi témája az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek nem hivatalos találkozóján is, amelyet ma tartanak Debrecenben. |