Ma: 2019.11.06. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
„Visszük a nőt és a vagyont” - kié lettek Prisztás milliárdjai?
Privatkopo.hu 2018.09.05. 8:56:00

A Kúria arra hivatkozva rendelt el perújítási nyomozást a Prisztás-ügyben, hogy az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság elkövetéséért jogerős szabadságvesztését töltő Rohác azt állította, ismeri az ügy hátterét és meg tudja nevezni a valódi elkövetőt. A szlovák bérgyilkost néhány hete hallgatták meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai, akiknek Rohác nyolc órás vallomásában kifejtette, nem az ügyben jogerősen elítélt Hatvani István, hanem ő lőtte le egy bicikliről Prisztás Józsefet.„A szlovák bérgyilkos vallomása kapcsán megjegyzendő, hogy egy sor kérdésre nem tudta a választ, például, hogy miért kellett meghalnia az áldozatnak, személyekre lebontva kik álltak a bűncselekmény hátterében, kié lett a Prisztás-vagyon?” - írja a Pestisracok.hu.

A kulcskérdés: kihez vándorolt a Prisztás-vagyon?

2013 júliusában a Prisztás-gyilkosság egyik tárgyalási napján az áldozat lánya, aki a hallgatóság soraiban figyelte a tárgyalást, mert korábban már tanúként kihallgatták, szót kapott a bírótól, és felindultan azt szegezte a 9. számú tanúnak: „visszük a nőt és a vagyont!”. A lány szavaiból kiderült, hogy arra célzott: a gyilkosság után Prisztás élettársa a tanú felesége lett, őt pedig szerinte kiforgatták apja jelentős örökségéből. Tanúvallomásában többször megismételte, hogy ő a vagyon egy százalékát kapta meg, a többi apja élettársáé lett, akit valójában nem is lehetett annak nevezni, mert nem találkoztak minden nap. Hozzátette: a barátnő, Mag Judit később Hoffman Istvánnal „szerelembe esett”. Az egy százalék 27 millió forintot jelentett, de Prisztás Ágnes szerint apja vagyona a festmények, arany ékszerek és egyéb ingóságok, a kihelyezett kölcsönök, valamint cégekben lévő üzletrészek miatt többmilliárdosra rúgott. Állítása szerint egy éven át tartó győzködéssel, burkolt fenyegetésekkel vették rá, hogy ebbe a számára kedvezőtlen helyzetbe belemenjen. Ez Prisztás Ágnes szerint többek között abból állt, hogy azt hozták fel, „ha az apjával ez történt (megölték), akkor vele is megtörténhet ugyanaz, ha nála marad a vagyon”. Prisztás Ágnes megjegyezte, később szerette volna a Mag Judittal aláírt megállapodást semmissé nyilvánítani, de nem járt sikerrel.

A 9. számú tanú Hoffman István volt. A férfit Prisztás József bizalmasaként, jobbkezeként tartották számon a budapesti éjszakában.

Az ügy tárgyalásán volt - pontosabban lett volna - egy nagyon fontos tanú, akit a hatóságnak nem sikerült beidézni: Mag Judit, aki Prisztás József élettársa volt halálakor. A meggyilkolt vállalkozó lánya,  Prisztás Ágnes többször elmondta, hogy Mag Judithoz került az apja vagyonának 99 százaléka. Noha Magról 4-5 tárgyalási napon is azt mondta a bíró, hogy beidézte, hollétéről a rendőrségnek állítólag nem volt tudomása…

Mag Judit - Prisztás kivégzését követően - Hoffman István felesége lett.

Teltek-múltak az évek és - hogy, hogy nem - Hoffmanból fontos, védett tanú lett az ügyben. „Eddig te voltál a gyilkos, most én vagyok. Így megy ez 2013-ban”- mondta Portik Tamás Hoffmannak a bírósági tárgyalóteremben.

Prisztás lánya, Ágnes és Hoffman közötti konfliktusról 2013 tavaszán a Pestisrácok nevű portál írt részletesebben, a cikk évekig olvasható volt az oldalon, ám azt a közelmúltban - valamiért - törölték a lap szerkesztői…

Az „eltüntetett” cikk

„Miután a csaknem 2,7 milliárd forintos örökségéből jóformán kiforgatták, Prisztás Ágnes újra nekifut, hogy visszaszerezze az 1996. november 1-jén meggyilkolt édesapja, Prisztás József vagyonát - értesült a PestiSrácok.hu. A vállalkozó elleni merénylet múlt héten kezdődött büntetőperén, kedden vallomást tevő nő azt állította, hogy édesapja élettársa és a mögötte állók vették rá, hogy tizennyolc évesen lemondjon a tetemes összegről.

SZENVEDI ZOLTÁN - PestiSrácok.hu

Igaz, még csak mostanában kezdett újra nekifutni Prisztás Ágnes, hogy visszaszerezze meggyilkolt édesapja tetemes vagyonát, nem kétséges, hogy ebben a Portik elleni nyomozás csillantotta fel az utolsó reményt. Mivel a csaknem 2,7 milliárd forintra becsült vagyontól már 14 éve megfosztották, a nő a Prisztás-gyilkosság miatt indult büntetőper keddi tárgyalásán azt állította, hogy azt édesapja élettársa és a mögötte állók tették vele.

MÉG MINDIG FÁJ APJA ELVESZTÉSE

A keddi tárgyaláson Prisztás Ágnes elmondta, hogy nem élt együtt édesapjával, de éppen halála előtt vette fel a kapcsolatot vele újra, mert megszületett a gyermeke. Megbeszélték, hogy találkoznak, de egy ismerőse azzal hívta fel, hogy édesapját meggyilkolták. Az őszintén megrendült nő mindezt sírva mondta el a bíróságon. Prisztás Ágnes nem tudott beszámolni édesapja konfliktusairól, így meggyilkolásának körülményeiről sem.

HIÉNÁK HORDTÁK SZÉT A VAGYONT

Az óriási hagyaték közül azonban azonnal megjelentek a hiénák. Prisztás Ágnes elmondása szerint édesapja élettársához, Mag Judithoz került a vagyon 99 százaléka, neki pedig 1 százalék jutott. A tanú szerint az élettárs az enyhén szólva is kedvezőtlen elosztást azzal magyarázta, hogy jobb ha az ő nevén van a vagyon, nehogy rajta kérjék számon édesapja kétes üzleteit, mert abból neki baja származhat. Ezt Mag Judit azzal támasztotta alá - így a tanú -, ha Prisztás Józseffel megtették, hogy megölik, akkor vele is megteszik. A nő szerint emiatt el kellett fogadnia az alkut. De voltak háttéremberek, akik szintén azt tanácsolták az akkor 18 éves nőnek, hogy fogadja el az ajánlatot. A bíró kérdésére azt mondta, hogy dr. Muskovszky Gábor ügyvéd, és csapata voltak az úgynevezett „tanácsadók”.

EGY SZÁZALÉK A KÉTMILLIÁRDBÓL

A hagyatékról szólva Prisztás Ágnes elmondta, hogy mivel ő 27 millió forintot kapott, így édesapja vagyona, 2,7 milliárd forintra rúghatott. Különböző összeget például úgy csalták ki a vagyonból, hogy bemutattak neki egy 70 millió forintos kölcsönszerződést, amelyben egy Nyerges József nevű férfi adott pénzt édesapjának. Ugyan a szerződésről később kiderült, hogy az fiktív, Prisztás Ágnes állítása szerint mindezek ellenére Mag Judit kivonta a hagyatékból azzal, hogy majd ő azt rendezi. Prisztás Józsefnek számos lakása, ingatlana, részvénye volt. Lánya elmondása szerint édesapja vagy a vecsési családi házban, vagy egy Váci úti lakásban élt. Halála után a vecsési házat - ahol rengeteg festményt, ékszert, egyéb vagyontárgyat tartott - egy Baba becenevű férfi pakolta ki, miközben ő folyamatos fenyegetettségben élt, így nem mert szólni. Bírói kérdésre Prisztás Ágnes elmondta, hogy a fenyegetettségét édesapja korábbi üzlettársa, Hoffmann István tartotta fenn, aki apja halála után Mag Judittal „szerelembe esett”. Így arra a következtetésre jutott, hogy Mag Juditot a háttérből Hoffmann és Muskovszkyék irányíthatják.

TANÚK, AKIKRE NEM VOLTAK KÍVÁNCSIAK

Prisztás Ágnes egyébként úgy nyilatkozott, hogy nem ismeri a vádlottakat, Portikot is leginkább a sajtóból. Vallomása az indíték tekintetében enyhén árnyalja a vádat, főként annak fényében, hogy a vádirat nem említi, hogy a nyomozásban meghallgatták volna Hoffmann Istvánt, vagy éppen dr. Muskovszky Gábort, vagy akár Mag Juditot. A vádiratban szerepel egy Mag Angéla nevű tanú vallomása, de azt egyelőre nem tudni, hogy ő rokona-e Mag Juditnak. Igaz, van még olyan számmal jelzett tanú, akiről egyelőre még nem derült ki, hogy kicsoda. A bíróság egyébként tanúként idézte Muskovszkyt és Mag Juditot a következő tárgyalásra, csakúgy, mint Prisztás József édesanyját, valamint a 70 milliós, fiktív kölcsönszerződés aláíróját, Nyerges Józsefet.”

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint nincs ok a perújításra

A rendőrség nem hitt Rohácnak és arra a megállapításra jutott a - lényegében már befejezett - perújítási nyomozás során, hogy nincs ok a perújításra, mivel a szlovák férfi vallomása „több irányból is cáfolva lett”.

A perújítási nyomozást egyébként ugyanaz a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta le, amely az alapügyben is eljárt. Így aztán saját magukat köpték volna szembe, ha okot találtak volna a perújításra...

Ami jelenleg biztos

2016-ban jogerősen tizenöt év fegyházra ítélte Portik Tamást (mint felbujtót) és a másodrendű vádlott, Hatvani Istvánt (mint végrehajtót) a Prisztás-gyilkosság ügyében a Fővárosi Ítélőtábla. A harmadrendű vádlott, Fazekas Ferenc bűnsegédként elkövetett emberölés miatt kapott tíz év fegyházbüntetést.

(folytatjuk)

Helyreigazítás:

A Privatkopo.hu fenti cikkében - a Pestisrácok.hu bírósági beszámolóját átvéve - valótlanul híresztelte, hogy Prisztás Ágnes fenyegetettségét édesapja korábbi üzlettársa, Hoffman István tartotta fenn. A valóság ezzel szemben az, hogy Hoffman István nem fenyegette Prisztás Ágnest.

Valótlanul állította, hogy Hoffmant a kilencvenes években a gyilkosság megrendelésével, azaz felbujtással gyanúsították. Valótlanul állította továbbá, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda "elengedte" az ügyből. A valóság ezzel szemben az, hogy Hoffman Istvánt emberölés bűntettének felbujtójaként nem hallgatták ki gyanúsítottként, és az ügy ből nem került "elengedésre", tekintettel arra, hogy nem volt gyanúsított.

(2018.09.26.)

További friss információk
Méltatlanság: a polgármester ruhátlanul is polgármester - Borkai Zsolt megsértette a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényt
Befejezték a nyomozást a kazincbarcikai drogcsempészek ügyében
Elfogták a zalaegerszegi gyújtogatót
Csak azért „vitte el önkényesen” a Nissant a 15 éves bűnözőpalánta, mert „nagyon szeret vezetni”
Tolószékkel közlekedő hajléktalanra támadt egy hajléktalan
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat