Ma: 2020.10.20. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Uniós mezőgazdasági támogatásokra pályáztak a csalók, százmilliós kárt okoztak az államnak
Privatkopo.hu 2020.10.03. 5:20:00

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványával részben egyetértve a Pécsi Ítélőtábla másodfokon is bűnösnek mondta ki azt a négy vádlottat, akik a vád szerint hamis okiratok felhasználásával pályáztak uniós mezőgazdasági támogatási forrásokat, illetve egyikük ilyen pályázatok elkészítésének hamis ígéretével is pénzt csalt ki másoktól.A Kaposváron és környékén élő vádlottak 2012-től az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők számára igényelhető támogatások jogosulatlan megszerzése érdekében pályázatokat nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A valóságban mezőgazdasági tevékenységet nem folytattak, az nem is állt szándékukban. A támogatáshoz szükséges ponthatár elérése érdekében a pályázataikhoz hamis okiratokat csatoltak. Később két vádlott másoknak is felajánlotta a pályázati anyagok elkészítését és benyújtását, amelyért alkalmanként 100-300 ezer forintot és „sikerdíjat” kértek. Egyikük több pályázni kívánó sértettől a pályázatok elkészítésének és benyújtásának hamis ígéretével is vett át pénzt, amely pályázatok utóbb nem készültek el. A fenti bűncselekmények elkövetésével a vádlottak összességében több, mint százmillió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A Kaposvári Törvényszék első fokon - a vádnak megfelelően - a bűncselekményeket kitervelő és szervező két vádlott bűnösségét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében, valamint 46 rendbeli közokirat hamisítás bűntettében és 39 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében állapította meg, ezen felül egyiküket üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt is marasztalta, míg másikukat utóbbi vádja alól felmentette. Az egyes pályázatok elkészítésében közreműködő két társukat jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és közokirat hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért a vádlottakat öt-, illetve négy-, valamint egyévi szabadságvesztésre, míg egyiküket pénzbüntetésre ítélte.

Az ügyészi és védelmi fellebbezések okán másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a fellebbviteli főügyészség indítványának részben helyt adva két vádlott tekintetében a bűncselekmények minősítését megváltoztatta, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

(Fotó: illusztráció)

További friss információk
Félmilliárdos „okosság”: túlárazott játszótér-felújítások miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség
10 millió forint értékű cigarettaszállítmányt kapcsoltak le a NAV és a határrendészet munkatársai
700 millió forintos költségvetési csalással gyanúsítják a szójás bűnszervezet tagjait
Vádat emeltek egy igazi „jóstehetség” ellen
Felvette az előleget, de nem végezte el a nyílászárók cseréjét - 41 rendbeli csalással gyanúsítják
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat