Ma: 2018.09.20. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Illegális cigarettagyár miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség
HP 2017.10.02. 11:11:00

Hét külföldi és egy magyar állampolgárral szemben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy Budapesten működtetett illegális cigarettagyár ügyében.A vádirat szerint egy 50 éves osztrák férfi 2011 óta irányít egy olyan, szervezetten működő bűnözői csoportot, amely dohánytermékek illegális előállítását, valamint forgalomba hozatalát szervezte és irányította.

A vádlott két izraeli társával együtt 2016. év első felében úgy döntött, hogy Magyarország területén is létrehoznak egy illegális cigarettagyártó üzemet. Az ezzel kapcsolatos feladatok ellátásába bevonták egy grúz és egy magyar társukat is. A vádlottak az illegális üzem elhelyezése érdekében raktárhelyiségeket béreltek Budapesten, majd nemzetközi kapcsolataik révén beszerezték a cigarettagyártáshoz szükséges gépeket és alapanyagokat - így különösen a vágott dohányt, cigarettapapírt, hüvelyeket, ragasztót, csomagolóanyagokat. Ezzel párhuzamosan megkezdték a gépsor kezelését végző külföldi munkaerő - köztük a három moldáv vádlott - toborzását és Magyarországra szállítását.

A gépsor tényleges üzembe helyezése 2016 júniusában indult meg, szeptember elején pedig megkezdték az illegális cigaretta üzemszerű gyártását. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói 2016. szeptember 21-én tartottak akciót a Budapest X. kerületi illegális üzemben, ahol kartondobozokban tárolva összesen mintegy 4000 kilogramm dohányvágatot, valamint csaknem félmillió szál cigarettát találtak.

Az illegálisan előállított dohánytermékek esetében a jövedéki adó mértéke meghaladta a 67 millió forintot, ami azt jelenti, hogy a vádlottak a cselekményükkel ekkora összegű vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozás eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben bűnszövetségben, jövedéki termék előállításával elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot.

További friss információk
Letöltendő börtönbüntetést kér az ügyészség, az ismert biztonságpolitikai szakértőre, Tarjányi Péterre
Kétszer adta el a lakását
31 millió forintot csalt ki egy álmagánnyomozó az eltűnt hozzátartozójukat kereső családtól
Három hónappal meghosszabbították Czeglédy Csaba letartóztatását
Visszaélt a webkincstári jelszóval - 2 millió forinttal károsította meg idős nagynénjét
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat