Ma: 2020.07.01. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Házkutatások és letartóztatások a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnél elkövetett csalások miatt
privatkopo.hu 2012.11.10. 10:48:00

Különösen nagy kárt okozó csalás bűntett ügyében indított nyomozásban tartottak házkutatást több mint egy tucat helyszínen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2012. november 6-án. Az üggyel összefüggésben öt személyt fogtak el a nyomozók. A Privát Kopó információja szerint a büntetőeljárást a soltvadkerti takarékszövetkezet, illetve annak több vezető tisztségviselője, valamint az Air Control Hungary Találmány- és Szabadalomhasznosító Zrt. nevű vállalat közötti korábbi szövevényes tulajdonosi- és pénzügyi kapcsolatokkal összefüggésben felmerült visszaélések gyanúja miatt rendelték el.A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2012. május 24-e óta folytat nyomozást különösen nagy kárt okozó csalás bűntett miatt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységével összefüggésben. A nyomozás során olyan adatok merültek fel, hogy a takarékszövetkezetből ott elhelyezett pénzeszközök kerültek ki hamis átutalások útján. Az adatok összesítése eredményeként a rendőrség 2012. november 6-án öt személyt - köztük Haskó Bélát, a soltvadkerti takarékszövetkezet volt elnökét - fogott el, akiket gyanúsítottként hallgatott ki. Az elfogásokkal párhuzamosan több mint egy tucat helyszínen tartottak házkutatást a nyomozók.

Az eljárást folytató Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a gyanúsítottakat bűnügyi őrizetbe vette és előterjesztést tett az ügyészségnél az előzetes letartóztatás indítványozására. Az indítványnak a Kecskeméti Városi Bíróság helyt adott, 2012. november 8-án elrendelte az öt gyanúsított előzetes letartóztatását.

A Privát Kopó információja szerint a büntetőeljárást a soltvadkerti takarékszövetkezet, illetve annak több vezető tisztségviselője, valamint az Air Control Hungary Találmány- és Szabadalomhasznosító Zrt. nevű vállalat közötti korábbi szövevényes tulajdonosi- és pénzügyi kapcsolatokkal összefüggésben felmerült gazdasági jellegű visszaélések gyanúja miatt rendelték el, s így került képbe a letartóztatásokba torkolló csalási ügy.

A takarékszövetkezettel azonos székhelyen működő, a 2007-ben a Seychelle-szigeteken bejegyzett Insys Inc. alapította, majd 2011 nyarán egy panamai hátterű, budapesti székhelyű kft-hez kerülő, jelenleg felszámolás alatt álló társaságban 2009-2011-ben Haskó Béla (aki a takarékszövetkezet első számú vezetője volt) mellett több más soltvadkerti vezető, így Tóth Józsefné, Ótott Kovács Gábor és Kis Molnár Gábor (a takarékszövetkezet vezető tisztségviselői) is tagok voltak.

A zrt. 2011-es beszámolója szerint azonban már maguk a takarékszövetkezetek - a soltvadkerti, az orgoványi és a tiszaföldvári - váltak tulajdonossá. A mérlegadatokból kitűnik: a találmány- és szabadalomhasznosító cégnek gyakorlatilag nem volt árbevétele az ötéves működése során, ám tulajdonosai mégis 910 millió forintnyi tőke felett diszponáltak.

A Privát Kopó értesülése szerint a nyomozók vizsgálják azt is, történhettek-e egyéb, így például hűtlen kezelés gyanúját megalapozó cselekmények a soltvadkerti takarékszövetkezetnél.

További friss információk
Étolajban és cukorban utaztak, többmilliárdnyi áfát elcsaltak - letartóztatásba kerültek
„Unokázós” bűnbanda tagjait vették őrizetbe a kecskeméti rendőrök
Idősekre utazó csalókat fogtak el a székesfehérvári nyomozók
Bűnszövetségben csalták az áfát - százmillió forintot szagolt ki Cappy, a NAV pénzkereső kutyája
Nem fizettek jövedéki adót a forgalomba hozott bázisolaj után, 754 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat