Ma: 2019.11.13. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Bizonyos cégvezetők nevének hallatán eláll a NAV lélegzete
444.hu 2013.11.10. 13:17:00

A történet középpontjában nem politikai szereplők, hanem minden oldallal jó kapcsolatot ápoló gazdasági nagyágyúk állnak - ezt állítja egy adóellenőr, Horváth András, aki feljelentést tett az ügyészségen a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) tapasztalható visszaélések miatt. Horváth pénteken állt a nyilvánosság elé a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének sajtótájékoztatóján.2007 óta tart a szervezetrombolás a NAV-ban - mondja Horváth. Középszerű, könnyen befolyásolható emberek kerültek pozíciókba, a kormányváltás pedig semmilyen változást nem hozott ebben.

A kivételezett helyzetben lévő cégek semmilyen áfa-, vagy járulékellenőrzésre nem kell, hogy számítsanak, vagy ha igen, az sem jár eredménnyel. Horváth ugyan cégneveket nem említett, de azt mondta, ebben gyakorlatilag az összes országosan ismert kiskereskedelmi élelmiszerlánc, külföldi és magyar tulajdonúak egyaránt benne vannak.

Az ellenőrzési szakkordinátor szerint az élelmiszeripar különösen fertőzött adócsalás-szempontból. A legfertőzöttebb területek között említi a húsipart, a cukoripart, az étolajat, a tej- és tejtermékeket, valamint a kávéipart. (A sort lapunk kiegészíti a számítástechnikai, elektronikai kereskedelemmel.)

Horváth szerint hiábavaló addig bármilyen eredményt remélni az adóellenőrzés hatékonyságának javításától, amíg a közérdeket sértő politikai-gazdasági kapcsolatokat nem számolják fel, amelyek az adóügyek törvényellenes befolyásolását szolgálják.

A legnagyobb adósok listáján szereplő cégek szerinte mind fantomvállalkozások, amelyek mostanában már csak néhány hónapig léteznek. Ezek elszámoltatásának pedig lényegében semmi eredménye nincs.

A szervezett bűnözői hálózatok szerinte regionálisak, a legfertőzöttebb a szlovák-magyar viszony. A kérdés megoldásához így régiós összefogásra lenne szükség.

Horváth szerint vannak olyan magyar cégvezetők, akiknek már a nevük hallatán eláll a NAV a vizsgálattól.

Visszautasítás

A NAV visszautasította a vádakat. „Az adóhatóság kiemelt feladatának tekinti, hogy közvetlenül, a költségvetési bevételek minél teljesebb biztosításával, illetőleg közvetett módon, az illegális gazdasági tevékenység visszaszorításával, az adómorál javításán keresztül hozzájáruljon a nemzetgazdaság versenyképességének fokozásához” - közölték.

„Az adóhatóság munkatársa által a sajtóban közzétettek tételes cáfolata az adótitokra vonatkozó szigorú szabályok okán nem lehetséges, ezzel az érintett munkatárs is tisztában van, így annak tudatában fogalmazhat meg alaptalan vádakat, hogy érdemi cáfolatra nem kerülhet sor, de az adóhatóság munkájába vetett közbizalmat megingathatja. A folyamatban lévő ügyekről, illetve azok esetleges eredményéről, végkimeneteléről hiteles információkkal az érintett munkatárs nem is rendelkezhet” - írta közleményében a NAV.

További friss információk
Ír telefonszámról hívták áldozataikat az „unokázós” csalók - a futárt már a rendőrség „pihenteti”
Több százmillió forintos csalás miatt tartóztattak le egy - jelenleg ügyvédként praktizáló - volt bírónőt
Egymillió forintot csalt össze a 15 éves pécsi szélhámos
Meglépett a bérelt autóval
„Adománygyűjtés”: Budapesten csaltak a román cigányok
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat