Ma: 2020.06.06.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Elítélte a bíróság a „nádudvari uzsoraügy” két vádlottját
Privatkopo.hu 2019.09.13. 16:56:00

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság megismételt eljárásban 2019. szeptember 12-én ítéletet hirdetett annak a két vádlottnak az ügyében, akiket üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekménnyel vádolt a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség.Az elsőfokú bíróság a vádlottakat 4 rendbeli uzsora-bűncselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért I. r. vádlottat, mint többszörös visszaesőt, halmazati büntetésül 1 év és 2 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II. r. vádlottat a bíróság 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.

A bizonyítási eljárás során a tényállás megállapítása érdekében a bíróság külön figyelemmel volt a sértettek rászorultságának a vizsgálatára, valamint kiszélesítette a tanúk körét. A tényállás szerint az I. r. és a II. r. vádlott Nádudvaron adott kölcsön több családnak, akiktől aztán magas kamattal kérték vissza a tartozást. A két vádlott lakókörnyezetében több olyan család is élt, akik rendszerint szociális segélyekből és családi pótlékból tartották el magukat, ezért rászorultak arra, hogy kölcsönöket vegyenek fel, így biztosítva családjuk megélhetését. A két vádlott ezt használta ki.

Az egyik sértettnek 2013 augusztusában 70 ezer forintot adtak kölcsön, illetve 30 ezer forint értékben - a bolti árnál magasabb áron - édességet, italt és cigarettát adtak el az asszonynak. Az elsőrendű vádlott a 100 ezer forint kölcsönadásakor kikötötte, hogy szeptember elején a kért összeg kétszeresét, 200 ezer forintot kell majd visszafizetni. Egy másik helyi pár is rendszeresen kért a vádlottaktól 20-50 ezer forintos kölcsönöket, ők is vettek tőlük édességet, szeszesitalt, és náluk is 50-100 százalékos kamatot szabtak meg a hitelezők.

Az ügyben volt olyan sértett-tanú is, aki szintén 5-10-20 ezer forintokat kért és kapott, neki ugyanúgy - egy hónappal később - duplán kellett fizetnie.

Dr. Tóth Katalin bíró az ítélet indoklása során elmondta, hogy a bíróság kiemelten elítélendőnek tartja azt, hogy a rászorulók szegénységét, iskolázatlanságát, sokgyerekes állapotát kihasználta az első-, és a másodrendű vádlott, akik tisztában voltak a sértettek szorult anyagi helyzetével, így őket még nehezebb helyzetbe sodorták.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a társtettesi elkövetést, a vádlottak büntetett előéletét, valamint azt, hogy kettőnél többrendbeli cselekményt követettek el halmazatban. Ugyanakkor nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a jelentős időmúlást.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, míg a vádlottak és védőik  elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek.

Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

További friss információk
Két nap alatt négy tagját fogták el az „unokázós” bandának a BRFK nyomozói
17 éves fiú rejtőzött a „kihívó női képek” mögött: szexéhes férfiaktól csalta ki a személyes adataikat, amelyekkel aztán drága mobiltelefonokat rendelt
Súlyosabb büntetést indítványozott az ügyészség az adócsalóknak
Börtönből követett el telefonos csalásokat egy „uncsizó” rab
Ügyvédi segítséggel semmizték ki az idős jánoshalmai férfit
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat