Ma: 2020.08.29. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Több mint 17 millió forintos vesztegetés elfogadásával vádolnak egy felszámolóbiztost
Privatkopo.hu 2018.05.22. 15:45:00

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt vesztegetés elfogadásának bűntette miatt azzal a felszámolóbiztossal szemben, aki mintegy 17 és fél millió forintot fogadott el a cég korábbi ügyvezetőjétől, miután megígérte, hogy elintézi, hogy a cég vagyonát az ügyvezető másik cége szerezze meg. Az ügyvezető vesztegetés bűntette miatt felel - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség.A vád szerint az algyői székhelyű cég 2014 februárjától felszámolás alatt állt. A felszámolás ideje alatt a cég korábbi ügyvezetője a céggel kapcsolatban nem járhatott el, a felszámolóbiztos látta el a gazdasági teendőket. A volt ügyvezető a felszámolás alatt álló cégen kívül egy másik vállalkozást is vezetett. A vád szerint a felszámolóbiztos felajánlotta a volt ügyvezetőnek, pénzért cserébe elintézi, hogy a felszámolás során a cég ingatlanára és ingóságaira kiírt pályázaton a volt ügyvezető másik cége nyerjen.

A volt ügyvezető ezért 2015 áprilisában és májusában összesen mintegy 16 millió forintot fizetett ki a felszámolónak.

A felszámoló további hárommillió forintot kért az ügyvezetőtől azért, hogy a pályázatra jelentkező harmadik cég könyvvizsgálóján keresztül elérje azt, hogy a harmadik cég a pályázattól elálljon. A volt ügyvezető végül másfél millió forintot adott át erre a felszámolónak, aki ténylegesen a könyvvizsgálót nem kereste meg ezzel a kéréssel.

A felszámolóbiztos és a volt ügyvezető abban is megállapodtak, hogy az ügyvezető másik vállalkozása havi 150 ezer forintért kibérli a felszámolás alatt álló cég ingatlanát. A bérleti díj valójában 300 ezer forint volt, ebből az ügyvezető 2014 márciusa és 2015 májusa között mintegy 2 millió 250 ezer forintot közvetlenül a felszámolónak fizetett ki.

A pályázaton végül a volt ügyvezető másik cége nyert, de a társaság a vételárat nem tudta kifizetni, így az ingatlan nem került a tulajdonába.

Az ügyészség a felszámolóbiztost önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettével és befolyással üzérkedés vétségével, míg a volt ügyvezetőt gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettével és befolyás vásárlásának vétségével vádolja a Szegedi Járásbíróság előtt.

Az ügyészség a korábban előzetes letartóztatásban lévő, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt álló felszámolóbiztossal szemben börtönbüntetést, a felszámolóbiztosi foglalkozás gyakorlásától eltiltást, valamint 19 millió 750 ezer forint összegre vagyonelkobzást indítványoz. A vádhatóság a volt ügyvezetővel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri.

További friss információk
Étolajban és cukorban utaztak, többmilliárdnyi áfát elcsaltak - letartóztatásba kerültek
„Unokázós” bűnbanda tagjait vették őrizetbe a kecskeméti rendőrök
Idősekre utazó csalókat fogtak el a székesfehérvári nyomozók
Bűnszövetségben csalták az áfát - százmillió forintot szagolt ki Cappy, a NAV pénzkereső kutyája
Nem fizettek jövedéki adót a forgalomba hozott bázisolaj után, 754 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat