Ma: 2019.08.25. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Fiktív számlák felhasználásából gazdagodtak meg a törvénykerülő erdészek
origo.hu 2016.10.24. 12:17:00

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalással, hamis magánokiratok felhasználásával vádolja a Fővárosi Főügyészség egy erdészeti cég két képviselőjét, akik a gyanú szerint 180 millió forintnyi uniós támogatást szereztek túlszámlázással.Az ügy elsőrendű vádlottja egy erdész, aki céges ügyekhez értő barátja segítségével alapította meg az erdészeti kft.-t. A cég működéséhez szükséges gépparkot uniós alapból származó, vissza nem térítendő támogatással vásárolták meg, de úgy döntöttek, hogy kereshetnek is a beszerzéssel - nem is keveset.

A trükkhöz 2009 júliusa és 2010 márciusa között számlázási láncot hoztak létre, a közös érdekeltségükbe tartozó cégeken keresztül. Így mesterségesen tudták megnövelni a beszerzett 28 munkagép árát, a 200 millió forintos beszerzést több mint 350 milliós értékűre duzzasztották fel, valótlan számlák kiadásával.

Ezzel közel 140 millió forintnak megfelelő kár érte a uniós, 40 millió forintnyi kár pedig a magyar költségvetést.  

Tíz évet is kaphatnak

A túlszámlázásra azonban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is felfigyelt, és feljelentette a két férfit, feljelentésük alapján pedig a magyar hatóság is eljárást indított ellenük.

A másodrendű vádlottra tettesként, az elsőrendű vádlottra pedig bűnsegédként indítványozott szabadságvesztés kiszabását a vádhatóság. Ha elítélik őket, a két férfi két évtől tíz évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

További friss információk
635 millió forint adót csalt el egy esztergomi számlagyáros
Börtönbüntetésre ítélték a tanárnőt, aki pénzt csalt ki diákoktól
Közel 400 milliót csaltak ki egy székesfehérvári vállalkozótól
17 éves „unokázós” csalót kapcsoltak le a Pest megyei nyomozók
Lecsapott a csaló cigányokra a BRFK „unokázós” nyomozócsoportja
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat