Ma: 2020.01.29. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Fiktív számlák felhasználásából gazdagodtak meg a törvénykerülő erdészek
origo.hu 2016.10.24. 12:17:00

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalással, hamis magánokiratok felhasználásával vádolja a Fővárosi Főügyészség egy erdészeti cég két képviselőjét, akik a gyanú szerint 180 millió forintnyi uniós támogatást szereztek túlszámlázással.Az ügy elsőrendű vádlottja egy erdész, aki céges ügyekhez értő barátja segítségével alapította meg az erdészeti kft.-t. A cég működéséhez szükséges gépparkot uniós alapból származó, vissza nem térítendő támogatással vásárolták meg, de úgy döntöttek, hogy kereshetnek is a beszerzéssel - nem is keveset.

A trükkhöz 2009 júliusa és 2010 márciusa között számlázási láncot hoztak létre, a közös érdekeltségükbe tartozó cégeken keresztül. Így mesterségesen tudták megnövelni a beszerzett 28 munkagép árát, a 200 millió forintos beszerzést több mint 350 milliós értékűre duzzasztották fel, valótlan számlák kiadásával.

Ezzel közel 140 millió forintnak megfelelő kár érte a uniós, 40 millió forintnyi kár pedig a magyar költségvetést.  

Tíz évet is kaphatnak

A túlszámlázásra azonban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is felfigyelt, és feljelentette a két férfit, feljelentésük alapján pedig a magyar hatóság is eljárást indított ellenük.

A másodrendű vádlottra tettesként, az elsőrendű vádlottra pedig bűnsegédként indítványozott szabadságvesztés kiszabását a vádhatóság. Ha elítélik őket, a két férfi két évtől tíz évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

További friss információk
Összedőlt az „unokázós” piramis
Több tízmilliós csalás gyanúja miatt letartóztattak egy ingatlanközvetítőt
Bűnügyi őrizetben az internetes csaló
Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség Gáspár Győzőre - van felfüggesztett szabadságvesztése is a „celebnek”
274 millió forint áfát csalt el a kecskeméti étolajos bűnszervezet
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat