Ma: 2019.11.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Nem a vendégek, hanem a tulajdonosok voltak torkosak a Csanálosi Csárdában: 260 milliós költségvetési csalás, 13 vádlott
hiros.hu 2016.11.11. 7:11:00

A Kecskeméti Törvényszéken költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt ült csütörtökön a vádlottak padjára a 47 éves kecskeméti R. Ferenc és 12 bűntársa. A vádirat szerint 2004 és 2013 októbere között strómanok nevén lévő cégekkel úgy működtették a kecskeméti és budapesti Csalánosi Csárdát, valamint a kecskeméti Mathias sörözőt, hogy az adó- és járulékfizetést szándékosan elkerülték, és ezzel a költségvetésnek közel 260 millió forint kárt okoztak.A 47 éves kecskeméti férfi 2004-től őrizetbe vételéig, 2013. október 21. napjáig Kecskeméten egy csárdát és egy sörözőt, a fővárosban pedig egy csárdát működtetett, amelyek a cégnyilvántartás szerint nem voltak a tulajdonában.

Az ügyben indított nyomozás feltárta, hogy R. Ferenc előre eltervezte, hogy az üzemeltetéssel kapcsolatos közterheket nem fizeti meg.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint ezt a 47 éves vádlott úgy érte el, hogy a működtetéshez strómanok nevén lévő cégeket használt fel, melyek a valós működés látszata érdekében ugyan benyújtottak bevallásokat, de sem a bevallott adókat, sem az alkalmazottak utáni járulékot nem fizették meg az államnak.

Mivel a cégek vagyonnal nem rendelkeztek, így a tartozás végrehajtása sem vezetett eredményre. Ha az aktuálisan használt vállalkozás nagyobb köztartozást halmozott fel, az adóssággal terhelt társaságot lecserélték, és egy újabb céget vontak be a bűncselekménybe, így tovább növelték a köztartozásokat. A vádlott összesen 9 céget használt fel a bűncselekmények elkövetéséhez, családtagjai, bizalmasai, barátjai és régi ismerősei segítették, akik az ügy további vádlottjai.

A férfi anyagilag kiszolgáltatott embereket, később külföldi állampolgárokat vett rá arra, hogy strómanként fiktív cégeket alapítsanak.

A 47 éves vádlott és bűntársai a jól megszervezett adóelkerülő cselekményeikkel a költségvetésnek összesen mintegy 260 millió forint kárt okoztak - állítja a főügyészség.

A nyomozás során sikerült ingatlanokat, valamint készpénzt zárolni, a főügyészség az okozott kár megtérítése érdekében vagyonelkobzást is indítványozott.

A vádlottak szabadlábon védekeznek (noha korábban a bűnüggyel összefüggésben a 47 éves férfi 6 hónapot töltött előzetes letartóztatásban): őket a főügyészség költségvetési csalás bűntettével - közte különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással - és közokirat-hamisítás bűntettével vádolja.

A cél az volt, hogy ne kelljen adót és járulékokat fizetni

A vádirat szerint a fiktív cégeknek bérbe adott csárdákat és sörözőt valójában a 47 éves vádlott irányította, a strómanok csak névleg álltak a társaságok élén, a fiktív cégek ténylegesen nem végeztek tevékenységet. A férfi célja az volt, hogy a csárdákból és a sörözőből származó bevételből ne kelljen adókat és járulékokat fizetnie.

További friss információk
Több százmillió forintos csalás miatt tartóztattak le egy - jelenleg ügyvédként praktizáló - volt bírónőt
Egymillió forintot csalt össze a 15 éves pécsi szélhámos
Meglépett a bérelt autóval
„Adománygyűjtés”: Budapesten csaltak a román cigányok
Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás gyanújával hat személyt tartóztattak le
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat