Ma: 2020.07.11.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Méltatlanság: a polgármester ruhátlanul is polgármester - Borkai Zsolt megsértette a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényt
Privatkopo.hu 2019.11.05. 13:20:00

Amikor nyilvánosságra kerültek a jachtos gruppen szexpartikon rögzített, a győri - akkor még fideszes - polgármester főszereplésével készült video- és fényképfelvételek, nagyon sokan - köztük kormánypárti politikusok - úgy vélekedtek: Borkai Zsolt magánügye, hol és kikkel hentereg. Ez igaz lehetne, ha egy civil emberről, egy kohászról, egy kőművesről vagy boltvezetőről lenne szó - és nem egy közszolgálati tisztviselőről. (Véleménycikk)Széles körben ismert mondás: „A rendőr alsógatyában is rendőr”. A polgármester miért ne lenne polgármester - akár ruhátlanul is? Miközben a rendőrt is, és a polgármestert is megilleti a magánélet védelme, az otthon nyugalma. Bizonyos határokon belül. Mert nem takarózhat a magánélet sérthetetlenségével - például - az a rendőr, aki szolgálaton kívül rendszeresen leissza magát a sarki kocsmában, majd hazafelé tántorogva végighányja az utcát. Ugyanis a „lealjasodást” hiába követi el a szabadidejében, viselkedésével szégyent hoz a testületre, alkoholizáló szokásával megingathatja a rendőrség iránti közbizalmat. Nem véletlenül létezik egy szervezet, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), amelynek egyik feladata ellenőrizni az egyenruhások életvitelét. A rendvédelmi alkalmazottaknak írásban hozzá kell járulniuk a kifogástalan életvitel ellenőrzéséhez.

Ellenpólusként ott állnak a polgármesterek, akik városokat, településeket irányítanak, tömegeket képviselnek, és akiknek életvitelét a kutya sem ellenőrzi. Tarthatnak kapcsolatot akár bűnözőkkel is, holtrészegre piálhatják magukat nap nap után, hetente szervezhetnek „kólázással” egybekötött gruppen szexpartikat is, „friss-ropogós” husikák közreműködésével. Magánélet, magánügy, senkinek semmi köze hozzá!

Tévedés.

A „2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről” ugyanis határt szab a magánélet „határtalanságának”, meghatároz bizonyos viselkedési minimumot a privátszférára vonatkozóan. A hivatkozott előírás 1. §  b. pontja szerint a törvény hatálya - mások mellett - a polgármesterre és az alpolgármesterre terjed ki. A 10. § (2) bekezdés így rendelkezik: A közszolgálati tisztviselő a MUNKAIDEJÉN KÍVÜL SEM (a szerző kiemelése) tanúsíthat olyan magatartást, amely - különösen munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján - közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója helytelen megítélésére, az általa betöltött beosztás tekintélyének, a munkáltató jó hírnevének, a jó közigazgatásba vetett bizalomnak, valamint a közszolgálat céljának veszélyeztetésére.”

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100199.tv

Nehezen vitatható, hogy a magát elsősorban „családapaként” pozícionáló győri városvezető a nagy nyilvánosság számára a Pornhub pornóoldalon elérhetővé tett, jelmeztervezőt nélkülöző „filmművészeti alkotásban” nyújtott alakításával olyan magatartást tanúsított, amely - különösen munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján - ténylegesen alkalmas munkáltatója helytelen megítélésére, az általa betöltött beosztás tekintélyének, a munkáltató jó hírnevének, a jó közigazgatásba vetett bizalomnak veszélyeztetésére. Számos cinikus internetes mém született a botrányos üggyel összefüggésben, amelyeket összesen több százezren osztottak meg a közösségi oldalon. A győri polgármesteri hivatal (ahol egy ideig „jó reggelt!” helyett „gruppen morgen!”-nel köszöntek egymásnak a dolgozók), és még inkább annak első embere nevetségessé vált. Közröhej tárgya lett. Ilyen emberrel összeegyeztethetetlen a fogalom: példakép.

Lényeges körülmény: Borkai Zsolt tudomással bírt arról, hogy szexuális cselekményét a jachton tartózkodó egyik személy a telefonjával rögzíti, a felvétel készítése ellen nem fejezte ki tiltakozását. Ezt - a Privatkopo.hu forrásain kívül - a kormányfő mondatai is alátámasztották.

„Beteg dolognak tartom, hogy ha valaki saját maga készít, vagy a jelenlévőkkel készíttet felvételt a saját maga szexuális életéről. Az egy beteg dolog.” (Orbán Viktor miniszterelnök Borkai Zsoltról a parlamentben, 2019. október 21-én)

Vagyis: nem elég, hogy a polgármester Győr városához, az általa betöltött városvezetői tisztséghez méltatlanul viselkedett, amikor „viszkigőzös”, „kólamámoros” környezetben, fiatal prostituáltak közreműködésével tető alá hozott gruppen szexpartikban mutatta meg lepedőakrobatikai tudását, ezt „megfejelte” azzal, hogy hozzájárult a „rendezvény” történéseinek kép- és hangrögzítéséhez. Ezzel a magatartásával pedig kulcsfontosságú előidézője volt annak, hogy a megbotránkozást keltő képeken és videofelvételeken hetekig csámcsoghatott egy ország. Akit ilyet tesz, aki nem kalkulál azzal, hogy a kínos képsorok a későbbiekben felkerülhetnek a világhálóra, vagy akár zsarolás tárgyát képezhetik, nos, az az ember - hihetetlenül ostoba. Sarkosan fogalmazva: nem komplett. Ezért aztán - az élvhajhász beállítottságán kívül - a felelőtlen magatartása miatt sem alkalmas városi közösség irányítására, képviseletére.

Elgondolkodtak már azon, hogy egy „kurvázós” polgármester, egy kiváló adottságú megyeszékhely kicsapongó vezetője milyen komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet? És azt tudták, hogy luxusprosti hálózatokat működtető bűnözők kifejezetten arra utasítják a lányokat, hogy közéleti szereplő vagy nagyvállalkozó kuncsaftokkal létesített alkalmi szexkapcsolataikat rejtett technikával rögzítsék? Nem azért, mert a luxusstricik ezzekkel a felvételekkel akarják feldobni a házaséletüket. Az ilyen intimvideók - a szereplők fajsúlyosságától függően - akár 50-100-150 millió forintot is érhetnek. Hogy kiknek? Egyrészt az érintetteknek, akik nem szeretnék, hogy a félrelépéseik nyilvánosságra kerüljenek, és „megtudja az asszony”, aki rögtön viszi a fél vagyont. Másrészt a stikában készített „kisfilmek” ellenérdekű politikai érdekközösségek, gazdasági konkurensek érdeklődésére is számot tarthatnak, amelyek/akik céljaik elérése (lejáratás) érdekében hajlandók mélyen a cihába nyúlni.

Borkai személyiségéről egyébként sokat elárul az is, hogy az országot felháborító botrányos tettéért - amely a felfogása szerint csupán „botlás”, noha felröppentek olyan információk is, hogy lehetett ott még legalább egy további „botlás” is, ami együttesen már inkább „botladozásnak” minősíthető - a mai napig nem kért bocsánatot a győri lakosoktól. Csak a családja tagjaitól. Tőlük is csak „elnézést”. Őszinte megbánásról tehát nem igazán beszélhetünk. Előre megírt szöveg hansúlytalan, gépies felolvasásáról inkább.

https://www.youtube.com/watch?v=zoz3Q752dcI

A Hír TV 2019. október 16-án exkluzív interjút készített Orbán Viktorral a Fidesz Balatonalmádiba kihelyezett kétnapos frakcióülésén. A kormányfő-pártelnök a riporter Borkai Zsolt ügyét firtató kérdésére azt válaszolta, hogy „ő ennek a közösségnek, a Fidesznek az elnöke, és világossá kell tenni, hogy bizonyos dolgok náluk nem férnek bele. Ennek pedig le kell vonni a konzekvenciáit.”

Csütörtökön alakuló ülést tart Győr város önkormányzati képviselőtestülete. A Fidesz-KDNP képviselőinek színt kell vallaniuk: az ő erkölcsi, politikai értékrendjükbe beleférnek-e „bizonyos dolgok”.

Amennyiben nem kezdeményeznek Borkaival szemben méltatlansági eljárást, cinkosai lesznek az önmagát morálisan lenullázó polgármesterüknek, és bár látszólag már nem tartoznak azonos pártközösségbe, a sumákolásukkal egyértelművé teszik: továbbra is egy csapatban „hancúroznak”. Bort isznak és vizet prédikálnak.

„Ha rosszat tettél, el kell ismerni, meg kell bánni, majd végül elégtételt kell adni. Az elégtételadás ideje még nem jött el. Ide el kell jutni." - üzente a közelmúltban a Kossuth Rádión keresztül a kormánypárt vezére. Hamarosan kiderül, értő fülekre találtak-e a mondatai Győrben.

A helyi politikusoknak választ kell adni a kérdésre: lehet-e egy fehéren virító meztelen segg a város arca?

(Valencsik Ferenc)

További friss információk
Étolajban és cukorban utaztak, többmilliárdnyi áfát elcsaltak - letartóztatásba kerültek
„Unokázós” bűnbanda tagjait vették őrizetbe a kecskeméti rendőrök
Idősekre utazó csalókat fogtak el a székesfehérvári nyomozók
Bűnszövetségben csalták az áfát - százmillió forintot szagolt ki Cappy, a NAV pénzkereső kutyája
Nem fizettek jövedéki adót a forgalomba hozott bázisolaj után, 754 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat