Ma: 2019.08.25. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Kenőpénzért adtak állampolgárságot a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai
MTI 2016.11.07. 12:21:00

Honosítási eljárásokkal kapcsolatos vesztegetés ügyében vádat emelt az ügyészség három emberrel szemben. A vádlottak 19 külföldi állampolgár egyszerűsített honosítási ügyében jártak el jogellenesen.Az ügyészség szerint az ügy első- és másodrendű vádlottja - két nő - a munkája révén ismerte meg egymást, majd baráti kapcsolat alakult ki közöttük. Az elsőrendű vádlott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ügyintézője volt, feladatainak jelentős részét tette ki a honosítási eljárások megindításával, az erre irányuló kérelmekkel kapcsolatos ügyintézés.

A másodrendű vádlott idegenrendészeti segítőként járt el külföldiek állampolgársággal kapcsolatos ügyeiben, a harmadrendű vádlott pedig az ő élettársa volt.

A vádirat szerint az egykori idegenrendészeti segítő 2013 elején rábeszélte a másik nőt, aki bevándorlási ügyintéző volt, hogy pénzért kedvezzen bizonyos ügyfelek egyszerűsített honosítási ügyeiben, akik a jogszabályi feltételeknek nem feleltek meg, vagy azért, mert nem jelentek meg személyesen a hivatalban, vagy, mert nem beszéltek magyarul.

A nő 250 ezer forintot kért fejenként a külföldiektől és ebből a pénzből 10-20-50 ezer forint körüli összegeket adott át a barátnőjének.

Az ügyfelek kérelmeit, dokumentumait is ő, illetve néha az élettársa vitte el a bevándorlási ügyintézőként dolgozó segítőjükhöz, aki elintézte, hogy minden rendben menjen a papírokkal.

A vád szerint 19 külföldinek juttattak törvénysértő módon állampolgárságot.

A Budapesti X. és XVII. kerületi Ügyészség a három vádlottat bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetéssel - az elsőrendű vádlottat a vesztegetés elfogadásával - vádolja, és végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

További friss információk
635 millió forint adót csalt el egy esztergomi számlagyáros
Börtönbüntetésre ítélték a tanárnőt, aki pénzt csalt ki diákoktól
Közel 400 milliót csaltak ki egy székesfehérvári vállalkozótól
17 éves „unokázós” csalót kapcsoltak le a Pest megyei nyomozók
Lecsapott a csaló cigányokra a BRFK „unokázós” nyomozócsoportja
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat