Ma: 2020.07.01. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Kenőpénzért adtak állampolgárságot a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai
MTI 2016.11.07. 12:21:00

Honosítási eljárásokkal kapcsolatos vesztegetés ügyében vádat emelt az ügyészség három emberrel szemben. A vádlottak 19 külföldi állampolgár egyszerűsített honosítási ügyében jártak el jogellenesen.Az ügyészség szerint az ügy első- és másodrendű vádlottja - két nő - a munkája révén ismerte meg egymást, majd baráti kapcsolat alakult ki közöttük. Az elsőrendű vádlott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ügyintézője volt, feladatainak jelentős részét tette ki a honosítási eljárások megindításával, az erre irányuló kérelmekkel kapcsolatos ügyintézés.

A másodrendű vádlott idegenrendészeti segítőként járt el külföldiek állampolgársággal kapcsolatos ügyeiben, a harmadrendű vádlott pedig az ő élettársa volt.

A vádirat szerint az egykori idegenrendészeti segítő 2013 elején rábeszélte a másik nőt, aki bevándorlási ügyintéző volt, hogy pénzért kedvezzen bizonyos ügyfelek egyszerűsített honosítási ügyeiben, akik a jogszabályi feltételeknek nem feleltek meg, vagy azért, mert nem jelentek meg személyesen a hivatalban, vagy, mert nem beszéltek magyarul.

A nő 250 ezer forintot kért fejenként a külföldiektől és ebből a pénzből 10-20-50 ezer forint körüli összegeket adott át a barátnőjének.

Az ügyfelek kérelmeit, dokumentumait is ő, illetve néha az élettársa vitte el a bevándorlási ügyintézőként dolgozó segítőjükhöz, aki elintézte, hogy minden rendben menjen a papírokkal.

A vád szerint 19 külföldinek juttattak törvénysértő módon állampolgárságot.

A Budapesti X. és XVII. kerületi Ügyészség a három vádlottat bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetéssel - az elsőrendű vádlottat a vesztegetés elfogadásával - vádolja, és végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

További friss információk
Étolajban és cukorban utaztak, többmilliárdnyi áfát elcsaltak - letartóztatásba kerültek
„Unokázós” bűnbanda tagjait vették őrizetbe a kecskeméti rendőrök
Idősekre utazó csalókat fogtak el a székesfehérvári nyomozók
Bűnszövetségben csalták az áfát - százmillió forintot szagolt ki Cappy, a NAV pénzkereső kutyája
Nem fizettek jövedéki adót a forgalomba hozott bázisolaj után, 754 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat