Ma: 2021.05.06. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Vádemelés 671 millió forintos költségvetési csalás miatt
Privatkopo.hu 2020. 06. 16. 10:10:00

Azzal vádol a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség öt férfit, hogy olcsón megvett, használt konzervipari gépeket felújítottak és átfestettek, majd azokat újként feltüntetve vissza nem térítendő európai uniós és magyar állami támogatást vettek igénybe, megtévesztve a támogatást nyújtókat.A vádirat lényege szerint az egymással szorosan együttműködő, bűnszövetségben tevékenykedő férfiak vezetője tisztában volt a támogatások nyújtásának pontos jogszabályi feltételeivel, így tudta, hogy az Európai Unió és a Magyar Állam kizárólag új gépek beszerzését támogatja jelentős összegekkel. A férfi felvásárolta több, felszámolás alá került konzervüzem gépeit a saját cégein keresztül azért, hogy azokra támogatást vegyen igénybe. A használt gépeket egyik társa segítségével részben felújította, ami elsősorban újrafestést, átcsiszolást jelentett, illetve hamis táblákat szereltek a gépekre, így keltve azt a látszatot, hogy azokat újként vásárolta.

A gépekről a bűnszövetség egy másik tagjának cége állította ki a valótlan tartalmú és túlárazott számlákat, majd azokat benyújtották a támogatást elbíráló hivatalnak. 2011.-2014. években összesen három különböző támogatást is elnyertek ezzel a módszerrel a vádlottak, és ily módon 671 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az Európai Uniónak, illetve a Magyar Államnak. Az elnyert pénz egy részét a vádlottak saját céljaikra fordították.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság valamennyi vádlottat börtönbüntetésre ítélje. Ha az előkészítő ülésen a vádlottak beismernék bűnösségüket és nem kérnék a tárgyalás megtartását, akkor az ügyészség szerint a bűnszövetséget vezető vádlottat 6 év börtönre kellene ítélni, míg a neki segítő társait arányosan rövidebb időre. Ebben az esetben az eljárás gyorsan befejezhető, és nincs szükség az 59 tanú, illetve a szakértő meghallgatására.

Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

(Fotó: illusztráció)

További friss információk
Korrupcióval vádol a főügyészség egy háziorvost, aki a vesztegetési pénzt végül meg sem kapta
Szervezetten lopták a csomagokat a debreceni futárok
Vízipipadohány helyett fűrészport értékesített, az adókat elcsalta
Visszavonult válogatott futballista nevében követett el csalásokat
Letartóztatták az ingatlancsalókat - 82 éves bácsit forgattak ki a vagyonából
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat