Ma: 2020.08.07. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Vádemelés 671 millió forintos költségvetési csalás miatt
Privatkopo.hu 2020.06.16. 10:10:00

Azzal vádol a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség öt férfit, hogy olcsón megvett, használt konzervipari gépeket felújítottak és átfestettek, majd azokat újként feltüntetve vissza nem térítendő európai uniós és magyar állami támogatást vettek igénybe, megtévesztve a támogatást nyújtókat.A vádirat lényege szerint az egymással szorosan együttműködő, bűnszövetségben tevékenykedő férfiak vezetője tisztában volt a támogatások nyújtásának pontos jogszabályi feltételeivel, így tudta, hogy az Európai Unió és a Magyar Állam kizárólag új gépek beszerzését támogatja jelentős összegekkel. A férfi felvásárolta több, felszámolás alá került konzervüzem gépeit a saját cégein keresztül azért, hogy azokra támogatást vegyen igénybe. A használt gépeket egyik társa segítségével részben felújította, ami elsősorban újrafestést, átcsiszolást jelentett, illetve hamis táblákat szereltek a gépekre, így keltve azt a látszatot, hogy azokat újként vásárolta.

A gépekről a bűnszövetség egy másik tagjának cége állította ki a valótlan tartalmú és túlárazott számlákat, majd azokat benyújtották a támogatást elbíráló hivatalnak. 2011.-2014. években összesen három különböző támogatást is elnyertek ezzel a módszerrel a vádlottak, és ily módon 671 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az Európai Uniónak, illetve a Magyar Államnak. Az elnyert pénz egy részét a vádlottak saját céljaikra fordították.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság valamennyi vádlottat börtönbüntetésre ítélje. Ha az előkészítő ülésen a vádlottak beismernék bűnösségüket és nem kérnék a tárgyalás megtartását, akkor az ügyészség szerint a bűnszövetséget vezető vádlottat 6 év börtönre kellene ítélni, míg a neki segítő társait arányosan rövidebb időre. Ebben az esetben az eljárás gyorsan befejezhető, és nincs szükség az 59 tanú, illetve a szakértő meghallgatására.

Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

(Fotó: illusztráció)

További friss információk
Étolajban és cukorban utaztak, többmilliárdnyi áfát elcsaltak - letartóztatásba kerültek
„Unokázós” bűnbanda tagjait vették őrizetbe a kecskeméti rendőrök
Idősekre utazó csalókat fogtak el a székesfehérvári nyomozók
Bűnszövetségben csalták az áfát - százmillió forintot szagolt ki Cappy, a NAV pénzkereső kutyája
Nem fizettek jövedéki adót a forgalomba hozott bázisolaj után, 754 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat