Ma: 2020.09.28. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Erőszakos bűnügyek
Öt év börtönt ér ma egy gyermek élete Magyarországon
MTI 2012.02.24. 7:41:00

Halált okozó testi sértés bűntettében bűnösnek találta, és első fokon öt év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön Heller Gábort, aki 2010 júliusában olyan súlyosan bántalmazta tízéves kisfiát, hogy az belehalt sérüléseibe.Nyári Zoltánnét, az ügy másodrendű vádlottját, a kisfiú nevelőanyját segítségnyújtás elmulasztása miatt mondta ki bűnösnek a bíróság, és egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte, a végrehajtást négy év próbaidőre felfüggesztve.

Dunaharasztiban, 2010 júliusában az akkor 45 éves Heller Gábor fakanállal és derékszíjjal bántalmazta tízéves kisfiát, aki ennek következtében életét vesztette. A gyerek a bántalmazás során mintegy 45 sérülést szenvedett el a teste szinte teljes területén, halálát a nagyszámú és nagy kiterjedésű bevérzés okozta.

Heller Gábor az utolsó szó jogán csütörtökön azt mondta: "sajnálom, hogy bántottam a fiamat, és nem gondoltam, hogy ennek ilyen következménye lesz". A másodrendű vádlott úgy nyilatkozott, a lelkiismerete tiszta, nem követett el bűncselekményt.

Szegedi Gyöngyvér bíró az ítélet szóbeli indoklásában elmondta: a gyerek anyja pszichiátriai betegsége miatt orvosi kezelésre szorult, betegsége miatt a házasság megromlott, és a nő állapota kihatott a gyermek fejlődésére is.

2006 tavaszától, az anya öngyilkossága után a nevelési feladatok kizárólag az apára hárultak. A férfinak segítséget jelentett a nagyszülők aktív közreműködése, s a kisfiú 2004 és 2006 között pszichológiai ellátásban is részesült. Heller Gábor azt mondta, hogy legfeljebb öt pofont adott a gyermeknek egész életében, s ezek soha nem okoztak sérülést; a fegyelmezés és a számonkérés eszköze állítása szerint mindig szóbeli volt.

Nyári Zoltánné 2006 nyarán költözött a családhoz egyik gyerekével. A férfi a 2010. július 11-ét megelőző napokban többször is konfliktusba került fiával, aki cselekedeteit azzal indokolta: nem szereti a nevelőanyját. A júliusi vasárnapon az apát annyira felingerelte, hogy a gyerek szobájából másoktól eltulajdonított tárgyak kerültek elő, s fia dacos magatartása a kérdőre vonáskor, hogy a férfi perceken át ütlegelte gyermekét, s ennek az élettársa a tanúja volt.

A bíróság megállapítása szerint az apa tudatszűkült és indulatvezérelt állapotba került, kézzel, fakanállal és nadrágszíjjal ütötte a fiát. Amikor a gyerek rosszul lett, az apa és élettársa megpróbálták megitatni a fiút és vizes ruhával törölgették a testét. A gyerek újraélesztését a nevelőanya apja kezdte meg, majd Heller Gábor folytatta, már a mentős diszpécser utasítása szerint. A kisfiút végül mentőhelikopter szállította a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházba, ahol azonban már nem tudták megmenteni az életét.

A bíró a minősítéssel kapcsolatban elmondta: ölési szándékot nem lehetett megállapítani, az apa kizárólag bántalmazni akarta gyermekét, a másodrendű vádlott ugyanakkor nem tett meg mindent, hogy ezt megakadályozza.

Az ügyész súlyosítást kért, valamint az elsőrendű vádlott esetében minősített emberölés megállapítását indítványozta. Heller Gábor enyhítésért, a másodrendű vádlott felmentésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

További friss információk
Elgurult a gyógyszer: sodrófával vett elégtételt a megsértett nő
Acélbetétes bakanccsal rugdosta
15, illetve 8 év fegyházbüntetésre ítélték a késes rablókat
Egy 16 éves féleszű levágta magáról a nyomkövetőt, aztán megkéselte a volt jegyesét és annak anyját
Kirabolt egy idős házaspárt, majd Angliába szökött - hat év elteltével végre fegyházba vágják
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat