Ma: 2021.08.05. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Médiaajánlat
Egy furcsa karrier nyomában: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara jelenlegi elnökét a kommunista hírszerzés egyik fontos fedőcége közvetítette Algériába, 7 évvel később már az Antall-kormány főtanácsadója volt
Privatkopo.hu 2019. 09. 11. 6:28:00

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, a Főtaxi és a Bizományi Áruházak (BÁV) tulajdonosa az elmúlt 30 évben kerülte a nyilvánosságot, a sajtó munkatársainak szinte alig szólalt meg. A nagyvállalkozó rendszerváltás előtti életéről csak nagyon keveset lehet tudni, sokak számára úgy tűnhet, mintha Nagy az 1990-es évek elején született volna…A most 67 éves Nagy Elek 1977-ben, az Ion Mincu Építészeti Egyetem Építőművészeti Karán, Bukarestben szerzett diplomát. Az egyetem elvégzése után Besztercén, a Beszterce Megyei Tervező Intézetnél helyezkedett el, és dolgozott építész tervezőként három évig.

A férfi előéletének feltárása során Erdélyben folytatott háttérbeszélgetések alkalmával többször felmerült, hogy „valamilyen kapcsolatban” állhatott a rettegett román titkosszolgálattal, a Securitatéval, de erre utaló konkrét adat az információgyűjtés során nem került a Privatkopo.hu birtokába.

Egy éven belül magyar állampolgársághoz jutott

Nagy 1980-ban lépte át a Magyarországot Romániától elválasztó országhatárt, állítása szerint legálisan, és települt hazánkba.

Alig egy év múlva, 1981-ben már magyar állampolgársággal rendelkezett. Akkoriban a Középület­tervező Vállalat (Közti) alkalmazottjaként, építész tervezőként kereste a kenyerét.

Nem egészen két esztendővel később, 1983-ban újabb lépcsőfok következett Nagy Elek karrierjében: a Középület­tervező Vállalat algériai irodájánál kapott feladatot, ahová TESCO Külkereskedelmi Vállalat (korábbi nevén Nemzetközi Műszaki-Tudományos Együttműködési Iroda) közvetítésével került. A Privatkopo.hu megkeresésére Nagy azt közölte, hogy „a KÖZTI-nél volt egy jelentkezési rendszer, sokan dolgoztak így kint, a nyelvtudás előnyt jelentett”. (A férfi a román és a magyar nyelven kívül franciául, angolul és németül beszél - a szerk.)

A kommunista hírszerés bástyája

A TESCO Külkereskedelmi Vállalat, amelynek közvetítésével Nagy Elek 1983-ban Algériába érkezett, a kommunista hírszerzés egyik fontos bástyájaként működött, hírszerzési szempontból ez a vállalat jelentette a legjelentősebb behatolási lehetőséget az afrikai országokba. Mivel ez a cég intézte a nemzetközi munkaközvetítést, a belügy és a katonai hírszerzés biztos fedéssel tudott a TESCO-n keresztül ügynököket telepíteni külföldre, elsősorban a fejlődő államokba. Kivételes helyzeténél fogva a vállalat szoros állambiztonsági felügyelet alatt működött, közvetlen ellenőrzését az 1970-es évek elejétől Derzsi Sándor a BM III/I-11. Osztály alosztályvezetője látta el, szigorúan titkos állományú tisztként. Derzsi a Fogadási és Kiküldetési Főosztály vezetőjeként és kereskedelmi igazgatóként dolgozott.

Alább egy részlet az 1970-es és az 1980-as években külföldre telepített, közel 1500 fedőnevet tartalmazó „titkos megbízottak” állambiztonsági nyilvántartásából.


Gazdasági tapasztalat nélkül lett a kormány gazdasági főtanácsadója

A Privatkopo.hu információja szerint - ellentétben a médiában korábban megjelentekkel, miszerint Nagy egy titkos katonai objektum építésének műszaki ellenőre volt - építész művezetőként dolgozott az algériai katonai sportlétesítményi intézménynél egy sportkomplexum építésénél, valamint az ottani állami lakásberuházó vállalatnál is közreműködött egy többlakásos társasház kivitelezési munkálataiban. Nagy Elek a bűnügyi portál értesülését megerősítette.

A Romániából áttelepült férfi 1986-ban, 3 évnyi algériai tartózkodást követően hazatért és a KÖZTI Vállalatnál folytatta munkáját - egészen 1989-ig.

„Ahogy az élet ment előre, éreztem, nem biztos, hogy én vagyok a világ legzseniálisabb építésze” - ezt már 2014-ben, egy erdélyi rendezvényen nyilatkozta Nagy Elek.

https://www.youtube.com/watch?v=3w6gEfJNd_g

A nagy ugrás 1990-ben történt az akkor már kezdő vállalkozóként a szabadpiacon próbálkozó férfi életében. Matolcsy György (a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke) javaslatára az Antall-kormány gazdasági főtanácsadója lett.

Alig 12 év építész tervező gyakorlattal, és 7 év  magyarországi tartózkodással a háta mögött.

 

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat