Ma: 2020.08.10.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Januárban elítélhetik a volt titkosszolgálati vezetőket - több százmilliós vesztegetés elfogadása a vád
Magyar Nemzet 2019.12.14. 8:42:00

Már csak néhány fontos tanú meghallgatása van hátra a Gyurcsány-kormány polgári elhárításának volt vezetői vesztegetési peré­ben, majd perbeszédek következnek és ­január végén ítélet is várható a megismételt elsőfokú eljárásban. A vád szerint Galambos Lajost és Gyarmati Györgyöt százmilliókkal vesztegette meg Jakubinyi Róbert.                                                           Galambos Lajos

Várhatóan január végén hozza meg ítéletét a Kaposvári Törvényszék Vadócz Attila hadbíró vezette katonai tanácsa a Gyurcsány-éra polgári elhárításárát érintő vesztegetési botrány ügyében, erősítették meg a Magyar Nemzetnek a PestiSrácok.hu információját.

Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját, valamint beosztottját, Gyarmati Györgyöt, az NBH egykori osztályvezetőjét a vád szerint az alvilági körökben otthonosan mozgó és a titkosszolgálati hátterű, botrányos véget ért Egymásért Egy-másért Alapítvány körül is aktív Jakubinyi Róbert vesztegette meg. A férfit korábban hírbe hozták azzal, hogy megkísérelte lejáratni Pintér Sándor belügyminisztert, és azt is beszélik róla, hogy Portik Tamáshoz hasonlóan rögzíthette legfontosabb beszélgetéseit egykori MSZP-s politikusokkal és miniszterekkel.

Az ügyben korábban is a Kaposvári Törvényszék járt el, a bíróság 2017 őszén folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés miatt öt év börtönbüntetésre ítélte Galambost, akivel szemben 150 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el és nyolc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Jakubinyit kétrendbeli folytatólagos vesztegetés miatt négy év börtönnel sújtották és öt évre eltiltották a közügyektől.

                                                           Gyarmati György

Gyarmati három évet kapott, valamint százmillió forint vagyonelkobzásra ítélték és öt évre eltiltották a közügyektől. A határozat azonban nem emelkedett jogerőre, mivel tavaly júniusban a Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette az elsőfokú döntést, így a titkosított pert elölről kellett kezdeni Kaposváron.

Mint ismert, az ügy szálai a Gyurcsány-kormány idején, Nagy Lajos, az NBH 2006-ban elhunyt első igazgatója kezdeményezésére alapított Egymásért alapítványig vezethetők vissza. A PestiSrácok azt írta, a vád szerint a civil szervezet számára egy magáncég 2005-ben és 2006-ban milliárdos értékű vámárut hozott Ázsiából Magyarországra. A többtonnányi élelmiszert adományként tüntették fel, ám azok a nagy áruházláncok polcaira kerültek, így csaknem másfél milliárdnyi kárt okoztak a költségvetésnek.

                                                         Jakubinyi Róbert

Később feltáró vallomásokból kiderült, hogy az egykori közhasznú szervezet a Gyurcsány-kormány legmagasabb rangú titkosszolgáinak a kifizetőhelyeként működött évekig. Ennek az ötlete - a vallomás szerint - Jakubinyi Róbert fejében fogant meg, és a szolgálataiért cserébe állítólag azt kérte a titkosszolgálati vezetőktől, hogy simítsák el a büntetőügyeit.

Egy tanú a portál szerint azt állította: Galambos mintegy 150 millió forintot, Gyarmati 100 milliót, S. Ibolya, a hivatal akkori jogásza pedig több hónapon keresztül havi egy-másfél millió forintot kapott. A jogászt nem vádolták meg az ügyben.

 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat