Ma: 2020.11.23.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Jelentős köztartozást hagyott hátra a balatonfüredi polgármester feleségének korábbi cége, ezért kényszertörölték az Alsóörsön önkormányzati képviselőként tevékenykedő asszony új vállalkozását
Privatkopo.hu 2020.10.19. 11:15:00

Rekordgyorsasággal, mindössze 6 hónappal az alakulását követően kényszertörölte a cégnyilvántartásból a Veszprémi Törvényszék Cégbírósága a Benflotti-Ker. Kereskedelmi Kft-t. A társaság ügyvezető-tulajdonosa a balatonfüredi polgármester felesége, dr. Bókáné Katona Tímea volt, aki 2010 óta önkormányzati képviselőként tevékenykedik Alsóörsön. A kényszertörlés az asszony korábbi cégében felhalmozott jelentős köztartozás meg nem fizetésével állt összefüggésben.A ZENESZIGET 2003 Kft-t 2003-ban alapította dr. Bóka István és felesége, dr. Bókáné Katona Tímea. Előbbi 18 éve Balatonfüred polgármestere, utóbbi 2010 óta Alsóörs község önkormányzati képviselőtestületének tagja, jelenleg a Vagyonnyilatkozat Nyilvántartó és ellenőrző bizottság elnöke.

A férj 2009. augusztus végén kiszállt a cégből, tulajdonrészét felesége vette át, aki így a társaság jegyzett tőkéjének, egyszemélyes, 100 százalékos tulajdonosává vált. A kft. alakulásának pillanatától az asszony látta el az ügyvezetői teendőket.

2013 szeptemberében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adóigazgatósága - jelentős összegű adótartozás miatt - végrehajtást rendelt el a vállalkozással szemben. Két évvel később felfüggesztették, majd 2016 tavaszán törölték a cég adószámát.

A Veszprém Megyei Törvényszék Cégbírósága 2017. március 22-én elrendelte a társaság felszámolását.

Két év elteltével, 2019. május 23-án dr. Bókáné ismét az üzleti életbe vetette magát: létrehozta a Benflotti-Ker. Kereskedelmi Kft-t. Viszonylag ritkán szokták egy cég kényszertörlését elrendelni alig fél évvel a cégbírósági bejegyzését követően, azonban a képviselő asszony vállalkozásának sikerült a ritka kivételek közé kerülnie, ugyanis a Veszprém Megyei Törvényszék Cégbírósága 2019. november 19-én elrendelte a kft. kényszertörlését.

A meglepő intézkedés miértjére a Privatkopo.hu birtokába került cégbírósági végzés indokolása ad magyarázatot. „A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2019. szeptember 6. napján érkezett átiratával értesítette a Cégbíróságot, hogy az Art. 26. § (6) bekezdésében foglalt okból hozott véglegessé vált határozatával törölte a cég adószámát,  és egyidejűleg kezdeményezte a cég megszűntnek nyilvánítására irányuló eljárás lefolytatását.”

Az adózás rendjéről szóló törvény (rövidítve: Art.) 26. paragrafus (2) bekezdése szerint „Az állami adó- és vámhatóság az adószám megállapítását követően adófizetési biztosíték letételére kötelezi az adózót, ha az adózó vezető tisztségviselője, cégvezetője, képviseletre jogosult tagja, vagy korlátolt felelősségű társaság, zártkörűen működő részvénytársaság esetében az ötven százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal vagy minősített többségű befolyással rendelkező tagja, részvényese, egyszemélyes gazdasági társaság esetében a tag vagy részvényes (e § alkalmazásában a továbbiakban: tag, részvényes) olyan, más adózó volt vezető tisztségviselője, cégvezetője, tagja, vagy részvényese, amely az adószám megállapítása iránti kérelem benyújtásának napját megelőző öt éven belül az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott, túlfizetéssel csökkentett, egymillió forintot meghaladó adótartozással jogutód nélkül szűnt meg (...) és az adóregisztrációs eljárás megindításának időpontjáig az adótartozás nem térült meg.”

A (6) bekezdés, amelyre a cégbíróság végzésében hivatkozott, rögzíti: „Az állami adó- és vámhatóság az adószám törlését elrendelő határozatot hirdetményi úton történő közlés mellőzésével közvetlenül az adózóval közli, ha az adózó az állami adó- és vámhatóság által előírt adófizetési biztosíték letétbe helyezési kötelezettségének az (5) bekezdésben meghatározott határidőben (30 nap - a szerk.) nem tett eleget.”

Az alsőörsi önkormányzat képviselő-testületének tagjának, a balatonfüredi fideszes polgármester nejének korábbi cége, a ZENESZIGET 2003 Kft. tehát jelentős, egymillió forintot meghaladó köztartozást hátrahagyva - felszámolással - szűnt meg, és ezt követően dr. Bókáné úgy alapított új vállalkozást, hogy a törvényben előírt adófizetési biztosítékot nem fizette meg az adóhatóság részére. Ez volt az oka annak, hogy a cégbíróság elrendelte a Benflotti-Ker. Kereskedelmi Kft. kényszertörlését.

Úgy tudni, hogy a Bóka-család kimondottan jó anyagi körülmények között él, ezért érthetetlen, hogy a képviselő asszony miért nem rendezte a 2017-ben becsődölt vállalkozása állammal szemben felhalmozott tartozását, illetve - ha már ezt nem tartotta fontosnak - miért nem fizette meg az adózás rendjéről szóló törvényben rögzített adófizetési biztosítékot a tavaly alapított cége vonatkozásában.

Ami pedig a példamutatást illeti, arról itt és most - egy szót se.

(folytatjuk)

 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat