Ma: 2020.11.18. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Félmilliárdos „okosság”: túlárazott játszótér-felújítások miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség
Privatkopo.hu 2020.10.20. 10:11:00

Játszóterek EU-konform korszerűsítésén, illetve építésén nyerészkedett egy 59 éves férfi, amikor valótlan árajánlatok alapján pályázott a célra kiírt európai uniós tendereken. Az Európai Csalás Elleni Hivatal ajánlása alapján „uniós támogatás és magyar költségvetési forrás jogosulatlan igénybevétele miatt” vádat emeltek ellene.Az elsőrendű vádlott egy pályázatírással is foglalkozó céget vezetett, amikor 2007-ben megtudta, hogy 2008-ban a költségek 100 százalékát fedező európai uniós támogatások igényelhetők köztéri játszóterek kialakítására, vagy korszerűsítésére. A férfi elhatározta, hogy a támogatási rendszert kijátszva, „valótlan árajánlatok alapján, eltúlzott összegekre fog pályázni”. Az elkövetésbe bevonta munkatársait, egy 42 éves és egy 41 éves férfit, illetve egy 64 éves üzletembert, aki kifejezetten a későbbi kivitelezésekre alapított egy új céget.

A pályázatíró cég ez után 5000 főnél kisebb lakosú településeket keresett meg a lehetőséggel, hogy az önkormányzatnak pályázati pénzből, lényegében ingyen felújítják a játszótereket, ha őket bízzák meg.

A vádlottak rendszerszerűen jelentősen túlárazott ajánlatokat kértek be más cégektől, és ezeket felhasználva pályáztak az illetékes budapesti központi hivatalnál a támogatásokra, amiket el is nyertek.

60 önkormányzat esetében úgy valósították meg a játszótér-beruházásokat, hogy a számlákon sokkal magasabb árat tüntettek fel, mint amekkora ráfordítással az építés ténylegesen megvalósult.

Ezzel az ügyészség szerint „részt vettek az uniós és a hazai költségvetés megkárosításában, amelyek az ügyleteket 75-25 százalékos arányban finanszírozták”. 2009-2013 között hárman összesen 536 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a két szervnek, negyedik társuk ebből 187 millió forint elcsalásában működött közre.

A Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által széleskörűen lefolytatott nyomozás eredményeként különösen jelentős, illetve egy személy esetében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat, és indítványozta, hogy a bíróság ítélje a négy férfit letöltendő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre, valamint tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és a cégvezetéstől.

További friss információk
Csaló diákmunkás
Nem jutottak el a címzettekhez a pénzküldemények, mert a postás zsebre tette azokat
Jutaléknak álcázott milliókból vagyonosodó cégvezetőkkel szemben emeltek vádat
Tanmese naiv nőknek: közel 700 ezer forintot csalt ki áldozatától a „szerelmes” férfi
Hét megyében csapott be nyugdíjasokat az álpostás
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat