Ma: 2020.09.24. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Balesetek, tűzesetek, katasztrtófák
Új cikksorozat! Járművek külföldről történő behozatalát ígérte a kelet-magyarországi banda, de az előlegek átvétele után eltűntek, mint az aranyóra
Privatkopo.hu 2019.12.04. 16:59:00

Az elmúlt hetekben több károsult kereste meg a Privatkopo.hu bűnügyi portál szerkesztőségét, akik egybehangzóan azt állították, hogy egy kelet-magyarországi társaság, különféle járművek külföldről történő behozatalát ígérve, milliókkal húzta le őket. A bűncselekmény gyanúját felvető cselekményeket ugyanazzal a módszerrel hajtották végre - csak a csalásra használt cégek változtak. A most induló cikksorozatban igyekszünk feltárni az egyes esetek között felmerülő személyi összefüggéseket, valamint a megkárosítások kivitelezésében mutatkozó módszerbeli azonosságokat.Dénes elmondása szerint az egész egy gondolattal kezdődött: elhatározta, hogy autót fog vásárolni...

„Hosszas keresgélés után megtetszett egy bizonyos modell, az Alfa Romeo 159-es. Elkezdtem hazai használtautó hirdetések között böngészni, majd a kínálat áttekintését követően, az elhíresült vélekedés okán, amely szerint külföldről igényesebb, jobban karbantartott, esetenként kedvezőbb áron beszerezhető autóhoz lehet jutni, Magyarországon kívül kutakodni kezdtem, célirányosan, a már említett modellek között” - indította közel két és fél éves kálváriájának elmesélését.

A német mobile.de oldalon akadt meg a szeme egy Alfa Romeo 159 2.2 JTS típusú gépkocsin, amelyet egy németországi címen egy autókereskedő kívánt értékesíteni, 2900 euróért. A férfi akkor már külföldön dolgozott, de magyarországi tartózkodásai során szerette volna az autót használni, így kényelmi okok és nyelvi nehézségek miatt elkezdett keresni olyan magyar cégeket, amelyek autó-behozatallal foglalkoznak. „Kettő ilyen társaságot kerestem meg e-mailes árajánlatkéréssel, mindkét cég küldött árajánlatot az általam megjelölt autóra és a nematauto.hu-é volt a kedvezőbb, így őket bíztam meg a gépjármű állapotfelmérésével, hazaszállításával és forgalomba helyezésével, amelyet kulcsátadással vállaltak” - magyarázta. Az email-váltást követően telefonon is megerősítésre került a vásárlási igény.

„Nagy Lászlóval beszéltem az ügyben, aki akkoriban a Grand Line s.r.o., Kassán bejegyzett cég megbízottja volt, a cégnyilvántartás alapján tulajdonosa a szóban forgó vállalkozásnak (a szlovák cégnyilvántartás szerint valóban Nagy László a társaság egyik tulajdonosa és igazgatója - Privatkopo.hu). Ezt követően kaptam az autó állapotfelméréséről egy emailt, amely - egy szenzor hibát leszámítva - ígéretesnek tűnt, így konkrét árajánlatot is küldtek, amelyre szintén igent mondva Nagy László személyes találkozóra invitált. A szerződés megkötésére és az előleg - egymillió forint - átadására 2017. július 19-én, Budapesten került sor. A szerződést dr. Falusi Andrea ügyvéd jelenlétében írtuk alá, aki ellenjegyezte a dokumentumot” - elevenítette fel a történteket Dénes.

Mivel az előleg abban a pillanatban még nem volt teljes egészében a férfi birtokában, elmondása szerint Nagy Lászlóval átsétáltak egy közeli OTP bankfiókba, ott nyújtotta át az összeget a részére. „Nagy a készpénzt tartalmazó boríték hátoldalára rögtönzött egy kézzel írott átvételi elismervényt, amit mindketten aláírtunk, de erről sosem kaptam másolatot. Utólag belegondolva, naiv dolog volt ez részemről, ám - tudomásom szerint - más károsultak az ügyvédnő előtt adták át az előleget, de azokban az esetekben sem készült elismervény a pénzek átvételéről. Itt megjegyzem, Nagy László kifejezett kérése volt, hogy ne utalva legyen az összeg, ő akkor ezzel összefüggésben a kezelési költség megspórolására hivatkozott” - jegyezte meg Dénes. „Elköszönés előtt azt mondta, hogy majd a honosításhoz és az egyéb adminisztrációs dolgokhoz szökséges meghatalmazásról szóló dokumentumokat fognak küldeni az aggteleki címemre, valamint adásvételi szerződést, amelyeket írjak alá.”

Rövid időn belül meg is érkezett a boríték, annak felnyitása után lett Dénes számára igazából gyanús az egész. „Többször elmondták, hogy profik a szakmában, 17 éve foglalkoznak ezzel, ennek ellenére az adásvételi szerződésből csak egyetlen példányt küldtek, azt is magyar nyelven, annak ellenére, hogy minimum három példány lenne szükséges, de inkább négy. Aláírtam és elküldtem a megadott postacímre” - tette hozzá.  Csakhogy: a levél hamarosan visszajött, mert nem tudta kézbesíteni a posta. „Mentek az email-váltások, ekkor már teljes gyanú birtokában, mert megtaláltam a Gyakorikérdések.hu oldalon a fórumot, amely róluk szólt, és időközben a nemetauto.hu oldal is megszűnt, amelyre ilyen-olyan költözés, valamint domain módosítás volt a válasz.” (A nemetauto.hu domain használója a NAGYCSÁSZÁR Kft, amelynek kényszertörlését 2017. július végén rendelte el az illetékes cégbíróság - Privatkopo.hu)

Dénes újra elküldte a szükséges dokumentumokat tartalmazó levelet, ami akkor már nem jött vissza. Az írásos megállapodás szerint két hét volt meghatározva az autó leszállítására, de ez nem történt meg. A férfi megkereste a behozatallal megbízott cég képviselőjét, érdeklődve, hogy mi újság az Alfával. „Erre közölték, hogy a foglaló megfizetése ellenére eladta a kereskedő az autót, nézzenek-e másikat? Mondtam, hogy jó, nézzenek, az állítólag eladott gépkocsihoz hasonló paraméterekkel. Küldtek sok alternatívát, de mondták, hogy többe fog kerülni. Azt válaszoltam, hogy lehet több, de pénzt tőlem biztosan nem látnak már, csak akkor, ha látom az autót” - mondta a pórul járt férfi. „Azt hiszem, két további autó lett kinézve, amelyek közül természetesen egyet sem adtak át és akkor mondtam, hogy elég, kérem a pénzem vissza. Akkor már szeptembert írtunk, 2017-ben. Elfogadták a kérésemet, azt ígérték, kapok egy sablon nyomtatványt, amit kitöltve küldjek el elektronikusan és papír alapon is a már említett címre és az email beérkezésétől számítva 8 munkanapon belül visszautalják a pénzt a megadott számlára. Azért fogalmazok többes számban, mert az emailekben sokszor nem volt feltüntetve, ki írta azokat.”

Dénes elmondása szerint Nagy László a szerződéskötésig mindig felvette a telefont, ha hívta, ezt követően már abszolút nem, hanem egy bizonyos Ruszó László volt az, akivel telefonon beszélni tudott a továbbiakban, mind az alternatív autókról, mind a pénzvisszafizetés ügyében, amelyre irányuló írásos igényét 2017. október 30-án küldte el a Grand Line s.r.o. képviselőjének. „Ettől a dátumtól kezdve ment az ígérgetés, etetés, mellébeszélés Ruszó részéről, ezekről hangfelvételek vannak a birtokomban. Nagy László nem volt elérhető, természetesen próbáltam utolérni a feleségén keresztül is, az irodai telefonszámon, amely a Facebookon volt megtalálható - sikertelenül.”

Dénes azt állítja, szócsata ment egészen 2018 márciusáig, amikortól minden reagálás megszűnt Nagyék részéről, teljesen eltűntek.

„Elkezdtem a közösségi oldalon további károsultakat gyűjteni, akik elmondták, hogy semmilyen megoldás nem működik a banda ellen, felesleges pénzkidobás behajtó céget vagy magánnyomozókat felfogadni, ezért tegyünk mindannyian feljelentést a rendőrségen. Ezt én is megtettem, Kazincbarcikán, 2018 májusában” - folytatta a bepalizott férfi. „Voltam egy fényképes szembesítésen és két alkalommal tanúkihallgatáson, amelyek után az ügyem az Ózdi Rendőrkapitányság Putnoki Rendőrőrséhez került. Oda is behívtak tanúkihallgatásra, ahol a nyomozónak átadtam minden iratot, fotót, dokumentumot, címet, telefonszámot, email kivonatot, hangfelvételt. Az egyik rendőr azzal biztatott, hogy biztosan nem ússzák meg, ám mivel az én, valamint több más károsult esetében a szerződött fél a Grand Line s.r.o. Szlovákiában van bejegyezve, ezért szükséges a külföldi nyomozó hatóság bevonása az ügybe, ami hónapokig lassíthatja az eljárást.”

Hosszas várakozás után érkezett egy levél Dénes címére a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. kerületi Rendőrkapitányságtól, hogy az ügye már náluk van és összevonták azt további hasonló károsultak eseteivel. „Ilyen tartalmú küldemény jött még egy idén, amelyben azt erősítették meg, hogy további károsultak tettek feljelentéseket és együtt kezelik azokat a korábbi ügyekkel. Itt tartok jelenleg - közel két és fél év elteltével. Se pénz, se autó, se ítélet. Közben folyamatosan érkeznek a hírek további becsapottakról” - zárta történetét Dénes.

(folytajuk)

További friss információk
Öten meghaltak és négyen életveszélyesen megsérültek Balatonfőkajárnál
Süttői tűz: emberölés gyanújával nyomoz a rendőrség
Bedrogozva okozott halálos közlekedési balesetet
Jogosítvány nélkül, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt okozott halálos közlekedési balesetet az Elit Taxi sofőrje, akivel szemben felmerült a kábítószer-fogyasztás gyanúja is - a rendőrség őrizetbe vette a férfit
Cserbenhagyás miatt keresik a nyíregyházi rendőrök (fotó)
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat