Ma: 2020.08.07. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Régi idők nagy bűnügyei
Kiirtották a szegedi cukrász családját (1994.)
DM archív 2010.11.21.

1994 elején, Orosházán, Szegeden és Szabadkán az előző évi kecskeméti tragédiához kifejezetten hasonló gyilkosságok történtek. Valamennyit a hidegvérű, profi kegyetlenség jellemezte. Szegeden a közismert Z. Nagy család kiirtása rázta meg a várost.Január 25-től a félelem és a felháborodás légköre uralta Szegedet. Ekkor végeztek ugyanis a 42 éves Z. Nagy Bálint cukrásszal, feleségével és két gyermekével a Bárka utcában.

Kegyetlen napok

A sorozat már január 5-én megkezdődött. Ekkor Orosházán végeztek a korábban eltűnt Farkas Helga rokonával. Ahogyan a DM január 8-i száma írja Zsineggel fojtották meg Farkas Helga nagynénjét címmel: „Kiderült, hogy az áldozat az eltűnt szegedi Farkas Helga nagynénje, a két év éve elrabolt diáklány édesanyjának a húga. Információink szerint szabályosan kivégezték a szerencsétlen asszonyt. A támadók kidolgozott forgatókönyv szerint dolgoztak. A családapát csellel elcsalták, s szerdán este 10 óra után megjelentek a lakáson. A sikoltozó Némethnét zsineggel megfojtották, előzőleg két gyermekét megbilincselték, s az egyik szobában elzárták. Hat álarcos férfi hajtotta végre ezt a szörnyű cselekedetet."

Alig telt el néhány nap, január 23-án este négy embert gyilkoltak meg Szegeden. Íme a január 26-i DM címei: „Lemészárolták Z. Nagy cukrászt és családját — Ötmillió a nyomravezetőnek — Négyes gyilkosság Szegeden". A rendőrségi sajtóközlemény így szól: „A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes vagy tettesek ellen, aki (akik) 1994. január 23-án, feltehetően az esti órákban, lakásában lőfegyverrel megölte (megölték) Z. Nagy Bálint 42 éves Szeged, Bárka u. 6. szám alatti lakost, valamint 42 éves feleségét és 16, illetve 10 éves gyermekét."

Bérelhető sakálok

Január 27-én így szólnak a lap címei: „Kérdések — válaszok nélkül — Felbolydult a város — Virágok a cukrászda ajtajánál — Hány sakál bérelhető néhány órára?" A rendőrség csak tapogatózik, nem beszél. Dr. Németh Károly százados, sajtószóvivő csak annyit mond: „— Kérjük az olvasókat, hogy amennyiben bármilyen felvilágosítással tudnak szolgálni a Z. Nagy család barátai, üzleti köréről, arról tájékoztassanak bennünket. Ismétlen: az esetleges nyomravezetőnek az ORFK vezetője nettó ötmillió forint jutalmat ajánlott fel, személyisége teljes inkognitóban tartása mellett."


Ráadásul ugyanez a lapszám arról is beszámol, hogy: „A szegedihez hasonló gyilkosságok történtek Szabadkán is. Az elmúlt négy nap alatt 9 holttestet találtak Szabadkán és környékén. Legutóbb Palicson, ahol egy házaspárt gyilkoltak meg. Személyazonosságukról nem tettek közzé semmit, ám azt tudni vélik, hogy a ház, ahol a bűntény történt, a szerb alkohol- és dohánymaffia tulajdonát képezte. A gyilkosságok módja — információink szerint — kísértetiesen hasonló."
És a DM néhány nap múlva közzé tesz egy fantomképet az egyik keresett gyanúsítottról.

Magda Marinko rendőrkézen

A február 2-i DM címei már így szólnak: Z. Nagy-ügy: előzetes letartóztatásban a „fantomkép" — Kihallgatás — két bombariadó között. A történtekről így számol be a lap: „Dr. Kasza Ferenc, a Csongrád Megyei Bíróság alelnöke ismertette a döntést: tegnap, február 1-jén a bíróság elrendelte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság által 1994. január 28-án este őrizetbe vett személy egy hónapos, március 1-jéig tartó előzetes letartóztatását a Z. Nagy-ügyben elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatban." A gyanúsított bírósági kihallgatását két bombariadó is megszakította.

A február 3-i lap arról számol be, hogy: „A nyomozók először nevezték meg a pénteken az őt kihallgató rendőrtisztre támadó, majd kedden előzetes letartóztatásba helyezett személyt. Magda Marinko ő, jugoszláv állampolgár. Dr. Lukács szerint nevezettet adategyeztetésre hívták be a rendőrségre, s „elszámoltatása" közben merült fel ellene a gyanú: köze lehet a Z. Nagy család kiirtásához." És az is kiderül, hogy a Kecskeméten december 20-ára virradóra Horváth Antal és neje, valamint Dragutin Kujundjic horvát állampolgár sérelmére elkövetett gyilkosságok ugyanazzal a lőfegyverrel követték el, mint amellyel a Z. Nagy családot lemészárolták."

További friss információk
30 éve követték el az évszázad magyar bűnügyét
Szorulás: biztonsági rács vette őrizetbe a betörőt
Egyre közelebb kerülnek a nyomozók a Fenyő-gyilkosság megrendelőjéhez
40 éve történt a balassagyarmati túszdráma
Indíték nélkül ölhették meg Fenyő Jánost? - Magas, sportos vagy alacsony, vékony testalkatú lehetett az elkövető
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat