Ma: 2020.08.28. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
Súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják a (majdnem) sztárügyvédet - az ügyvédi kamara elnöke „nem tud” válaszolni arra, miért nincs felfüggesztve „megtévedt báránykájuk”
Privatkopo.hu 2020.06.03. 7:27:00

Dr. Szilágyi Roland majdnem sztárügyvéd, hiszen több úgynevezett celeb védelmét látta/látja el büntetőügyekben. Egy ideig ő védte Galambos Lajost (Lagzi Lajcsi) az ellene áramlopás és vesztegetés gyanújával indult büntetőeljárásban, ugyancsak dr. Szilágyi próbálta Gáspár Győző (Győzike) ártatlanságát bizonygatni az adóhatóság előtt az úgynevezett showmannel szemben költségvetési csalás miatt elrendelt nyomozás során, és szintén ő védi az életművész Berki Krisztiánt, akit az ügyészség költségvetési csalással vádol, míg egy másik büntetőügyben a rendőrség azzal gyanúsítja, hogy a közúti közlekedés szabályait megszegve veszélyeztette mások testi épségét. Dr. Szilágyi Roland tehát akár sztárügyvéd is lehetne. Az ok, amiért nem az: a nyomozó ügyészség súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolja.Dr. Szilágyi Roland szép pályát futott be az adóhivatalnál, egy ideig úgy tűnt, hogy karrierjének csak a csillagos ég szabhat határt. Pályafutásának főbb állomásai: 2001 februárjától-2002 szeptemberéig jövedéki alosztályvezető, majd az adó-vám nyomozati szakterületen előadó, később 2004 augusztusától a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóság elődszervének igazgató-helyettese. 2007 februárjától a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Közép-Magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóság elődszervének igazgató-helyettese, majd 2009. április 1-jétől igazgatója. 2011. január 1-jétől szeptemberig a Nemzeti Adó-és Vámhivatal kiemelt ügyekkel foglalkozó szervezeti egységének, a Központi Nyomozó Főosztálynak vezetője.

Ezen a ponton azonban eltört valami. Dr. Szilágyi és a NAV útjai hirtelen elváltak. Hogy miért, arról keringtek pletykák bűnügyi körökben, de az adóhivatal diszkréten kezelte a szakítást előidéző okokat…

A férfi néhány hónappal később, 2012 júliusában már a „túloldalon” bukkant fel, ügyvédként kezdett praktizálni. Egyre több és egyre zsírosabb megbízásokat kapott, szinte minden jel arra utalt: baba az élet.

Azonban voltak más jelek is. Azokat viszont nem vette észre dr. Szilágyi.

2014. április közepén a Budapesti Nyomozó Ügyészség elfogta és bűnügyi őrizetbe vette az ügyvédet. A gyanú szerint dr. Szilágyi Roland „kérésére” egy NAV-os nyomozó 2013-ban és 2014-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál indult bűnügyekben kért le jogosulatlanul - gyanúsítottakkal vagy tanúkkal kapcsolatos, elsősorban tervezett nyomozási cselekményekre vonatkozó - adatokat a hatósági információs rendszerből, és azokat az ügyvéd részére kiadta. Dr. Szilágyi pedig pénzt csinált az „érzékeny” információkból.

Az ügyvéd 2014. április 19-től előzetes letartóztatásban, 2014. december 17-től 2015. március 19-ig házi őrizetben volt. Azóta szabadlábon védekezik, és a Fővárosi Törvényszékre jár, ahol jelenleg is zajlik - első fokon - az a büntetőper, amelynek a „megtévedt” ügyvéd a II. rendű vádlottja.

„A II. rendű dr. Sz. R. vádlottal szemben az ügyészség 6 rendbeli felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntette, 7 rendbeli felbujtóként elkövetett hivatalos személy által hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette és 13 rendbeli felbujtóként elkövetett információs rendszer (adat) megsértésének vétsége miatt nyújtott be vádiratot” - tájékoztatta a Privatkopo.hu bűnügyi portált a Fővárosi Törvényszék.

Dr. Szilágyi Roland ennek ellenére ügyvédi tevékenységet folytathat. „Meglehetősen furcsán kezeli a Budapesti Ügyvédi Kamara a büntetőügyekbe keveredett kollégák ügyeit” - mondta a bűnügyi portálnak egy, neve elhallgatását kérő fővárosi ügyvéd. „Vannak, akiket kisebb súlyú bűncselekmények elkövetése esetén is felfüggesztenek, és vannak a csókosok, akik baráti viszonyt ápolnak az elnökség valamelyik nagytekintélyű tagjával, ennek köszönhetően ők - akár súlyosabb bűntettek esetén is - vígan működhetnek, pénzt kereshetnek a jogerős ítéletig.”

A Privatkopo.hu két kérdéssel kereste meg a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökét: „Mi az oka annak, hogy a BÜK nem függesztette fel a vád alá helyezett dr. Szilágyi Roland kamarai tagságát? Jellemzően milyen szempontok alapján kerül sor ügyvéd kamarai tagságának felfüggesztésére olyan esetekben, amikor büntetőeljárás indul ellene, illetve - mint dr. Szilágyi Roland esetében - vádat is emelnek vele szemben?” Dr. Tóth M. Gábor válasza: „Mivel az igényelt adat nem tartozik a közérdekből nyilvános adatok közé, ezért - törvényi korlát okán - nem tudok válaszolni a kérdéseikre.”

Marad a találgatás.

További friss információk
Privatkopo.hu: nyári szünet június 29-től augusztus 30-ig
Nem volt kéznél cigarettapapír, elszívta a forgalmi engedélyt
Vádat emeltek a szerelmes zaklatóval szemben
Helyreigazítás
A cigánybűnözők karmába került milliárdos volt munkatársa: „99 százalék biztonsággal állítom, hogy a meghatalmazásokon szereplő aláírások nem Mészáros Istvántól származnak”
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat