Ma: 2017.12.16. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
300 milliós költségvetési csalás: őrző-védő bűnszervezetet leplezett le a NAV
Privatkopo.hu/NAV 2017.06.17. 6:41:00
„Bukócégek”, strómanok és szövevényes alvállalkozói lánc jellemezte azt a pécsi bűnszervezetet, amely őrző-védő szolgáltatás ürügyén játszotta ki az áfaszabályokat, valamint közel 200 dolgozó bére után nem fizetett járulékokat - tájékoztatott a NAV. Az alvállalkozók között visszaeső bűnözők is voltak, az elkövetők közül többen is tartottak otthon fegyvert.

A vagyonvédelemmel foglalkozó 11 cégből álló láncolat piramisrendszerben épült fel. A csúcson lévő társaság fogadta a rendszeres megbízásokat, a munkákat alvállalkozókra osztották. Bár bejelentették a dolgozókat, bevallást is benyújtottak, adót és járulékot egyáltalán nem fizettek. Hogy a lebukást elkerüljék, a cégpiramis alján lévő alvállalkozó társaságokat rendszeres időközönként lecserélték. A láncolatban szereplő cégeket budapesti székhelyszolgáltatóhoz jelentették be, az alvállalkozó társaságokat pécsi és Pécs környéki strómanok nevén voltak. 

Az őrzés-védelemből befolyt bevételből az alvállalkozók feketén fizették az alkalmazottakat, levették a saját részüket, és a többi pénz a haszonhúzókhoz vándorolt. Közterheket egyáltalán nem fizettek, ezzel közel 300 millió forint kárt okoztak az államnak.

A pénzügyi nyomozók mintegy harminc helyszínen, főleg Baranya megyében és Budapesten gyűjtöttek bizonyítékot és kutatták fel a gyanúsítottakat. Az alvállalkozók között visszaeső bűnözők is voltak, az elkövetők közül többen is tartottak otthon fegyvert, illetve riasztópisztolyt. A tizenhárom gyanúsított közül két veszélyesnek ítélt elkövetőt a NAV kommandósai állítottak elő. A nyomozók ingatlanokat és luxusautókat foglaltak le, és üzletrészt is zároltak, így a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérülhet. 

A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik.

További friss információk
Bűnös: Fási Ádám 10 hónap börtönt kapott - 2 évre felfüggesztve - az őssejt-ügyben
Őrizetben a több tízmilliós csalás újabb gyanúsítottja
Rendőröket akart vesztegetni egy vietnámi férfi
Ingatlan adásvételi szerződéseket hamisítottak
Megpróbálta „visszavásárolni” bevont jogosítványát
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat