Ma: 2018.02.19. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
300 milliós költségvetési csalás: őrző-védő bűnszervezetet leplezett le a NAV
Privatkopo.hu/NAV 2017.06.17. 6:41:00
„Bukócégek”, strómanok és szövevényes alvállalkozói lánc jellemezte azt a pécsi bűnszervezetet, amely őrző-védő szolgáltatás ürügyén játszotta ki az áfaszabályokat, valamint közel 200 dolgozó bére után nem fizetett járulékokat - tájékoztatott a NAV. Az alvállalkozók között visszaeső bűnözők is voltak, az elkövetők közül többen is tartottak otthon fegyvert.

A vagyonvédelemmel foglalkozó 11 cégből álló láncolat piramisrendszerben épült fel. A csúcson lévő társaság fogadta a rendszeres megbízásokat, a munkákat alvállalkozókra osztották. Bár bejelentették a dolgozókat, bevallást is benyújtottak, adót és járulékot egyáltalán nem fizettek. Hogy a lebukást elkerüljék, a cégpiramis alján lévő alvállalkozó társaságokat rendszeres időközönként lecserélték. A láncolatban szereplő cégeket budapesti székhelyszolgáltatóhoz jelentették be, az alvállalkozó társaságokat pécsi és Pécs környéki strómanok nevén voltak. 

Az őrzés-védelemből befolyt bevételből az alvállalkozók feketén fizették az alkalmazottakat, levették a saját részüket, és a többi pénz a haszonhúzókhoz vándorolt. Közterheket egyáltalán nem fizettek, ezzel közel 300 millió forint kárt okoztak az államnak.

A pénzügyi nyomozók mintegy harminc helyszínen, főleg Baranya megyében és Budapesten gyűjtöttek bizonyítékot és kutatták fel a gyanúsítottakat. Az alvállalkozók között visszaeső bűnözők is voltak, az elkövetők közül többen is tartottak otthon fegyvert, illetve riasztópisztolyt. A tizenhárom gyanúsított közül két veszélyesnek ítélt elkövetőt a NAV kommandósai állítottak elő. A nyomozók ingatlanokat és luxusautókat foglaltak le, és üzletrészt is zároltak, így a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérülhet. 

A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik.

További friss információk
920 millió forint kárt okozott az államnak egy repceolajjal üzletelő bűnbanda
Megbukott az „unokázós” csaló
Az utolsó tánc: tízmilliókkal károsította meg a költségvetést egy nyíregyházi házaspár
Munkaerő-kölcsönzés: több milliós költségvetési csalással vádolnak hét cégvezetőt
Éveken át sikkasztotta az idősek pénzét
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat