Ma: 2020.08.08. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Korrupciógyanús 616 millió forintos utalás érkezett Zimbabwéből Budapestre
Privatkopo.hu 2020.06.16. 7:31:00

Az Interpol gyanúja szerint Magyarországon keresztül próbált tisztára mosni kétmillió dollárt (mintegy 616 millió forint) a zimbabwei kormányzat - állítja a ZimLive nevű hírportál, amely be is mutatta az erről szóló levelet, amelyet az Interpol budapesti irodája küldött április végén a hararei irodába.A cikk szerint a zimbabwei kormányzat a koronavírus-járványt kihasználva, túlárazva szerez be teszteket és védőfelszereléseket olyan cégekkel szerződve, amelyek a zimbabwei elnökhöz, Emmerson Mnangagwához köthetők. Az egyik ilyen egy svájci bejegyzésű cég, amelyet az Interpol levele alapján egy albán születésű férfi alapított még 2017-ben. A férfi megszerezte az olasz állampolgárságot, decemberben pedig svájci cégének két bankszámlát nyitott meg Magyarországon, a Magnet Banknál. 

Március elején a svájci cég alapított egy magyar leánycéget is, majd két héttel később a zimbabwei pénzügyi és gazdasági minisztérium 2 millió dollárt (616 millió forintot) utalt át a magyar számlaszámra. Az Interpol levele alapján a Magnetnek gyanús lett az utalás, mivel korábban semmilyen pénzmozgás nem volt a számlán. Az olasz férfitől dokumentumokat kértek a pénz forrásáról, de az nem győzte meg a nyomozókat.

Az Interpol kiszivárgott levelében az szerepel, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) értesültek a pénzmosásgyanús esetről.

A hír fényében különösen érdekes, ahogyan Robert Mugabe utódja, Emmerson Mnangagwa megkezdte elnöki tevékenységét 2017-ben: három hónapig érvényes büntetlenséget hirdetett azoknak a személyeknek és vállalatoknak, amelyek visszaadják a külföldre illegálisan kivitt, ellopott közpénzeket.

További friss információk
Étolajban és cukorban utaztak, többmilliárdnyi áfát elcsaltak - letartóztatásba kerültek
„Unokázós” bűnbanda tagjait vették őrizetbe a kecskeméti rendőrök
Idősekre utazó csalókat fogtak el a székesfehérvári nyomozók
Bűnszövetségben csalták az áfát - százmillió forintot szagolt ki Cappy, a NAV pénzkereső kutyája
Nem fizettek jövedéki adót a forgalomba hozott bázisolaj után, 754 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat