Ma: 2021.06.14. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Korrupciógyanús 616 millió forintos utalás érkezett Zimbabwéből Budapestre
Privatkopo.hu 2020. 06. 16. 7:31:00

Az Interpol gyanúja szerint Magyarországon keresztül próbált tisztára mosni kétmillió dollárt (mintegy 616 millió forint) a zimbabwei kormányzat - állítja a ZimLive nevű hírportál, amely be is mutatta az erről szóló levelet, amelyet az Interpol budapesti irodája küldött április végén a hararei irodába.A cikk szerint a zimbabwei kormányzat a koronavírus-járványt kihasználva, túlárazva szerez be teszteket és védőfelszereléseket olyan cégekkel szerződve, amelyek a zimbabwei elnökhöz, Emmerson Mnangagwához köthetők. Az egyik ilyen egy svájci bejegyzésű cég, amelyet az Interpol levele alapján egy albán születésű férfi alapított még 2017-ben. A férfi megszerezte az olasz állampolgárságot, decemberben pedig svájci cégének két bankszámlát nyitott meg Magyarországon, a Magnet Banknál. 

Március elején a svájci cég alapított egy magyar leánycéget is, majd két héttel később a zimbabwei pénzügyi és gazdasági minisztérium 2 millió dollárt (616 millió forintot) utalt át a magyar számlaszámra. Az Interpol levele alapján a Magnetnek gyanús lett az utalás, mivel korábban semmilyen pénzmozgás nem volt a számlán. Az olasz férfitől dokumentumokat kértek a pénz forrásáról, de az nem győzte meg a nyomozókat.

Az Interpol kiszivárgott levelében az szerepel, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) értesültek a pénzmosásgyanús esetről.

A hír fényében különösen érdekes, ahogyan Robert Mugabe utódja, Emmerson Mnangagwa megkezdte elnöki tevékenységét 2017-ben: három hónapig érvényes büntetlenséget hirdetett azoknak a személyeknek és vállalatoknak, amelyek visszaadják a külföldre illegálisan kivitt, ellopott közpénzeket.

További friss információk
Újabb őrző-védő bűnszervezetet számoltak fel a NAV pénzügyi nyomozói - 4,5 milliárd forint áfát és járulékot csaltak el
Több mint hárommilliárd forint adót csalt az őrző-védő bűnszervezet
Befektetésre kért kölcsön, felélte a pénzt
Vesztegetés bírósági eljárásban: kedvező vallomásért cserébe rendszeres havi juttatást ajánlott a vádlott társának a volt rendőr alezredes
Letartóztatásban az idős férfi lakását elcsaló férfi
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat