Ma: 2019.03.19. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Munkaerő-kölcsönzés: több milliós költségvetési csalással vádolnak hét cégvezetőt
HP 2018.02.15. 8:06:00

Költségvetési csalás miatt emelt vádat az ügyészség cégvezetőkkel szemben Heves megyében. Az állami költségvetést több tízmillió forinttal megkárosító, fiktív munkaerő-kölcsönzéssel összefüggésbe hozható adó- és járulékcsalások miatt heten állhatnak majd bíróság elé.Az Egri Törvényszéken - a korábbi ügyészi vádemelések folytán - egy kiterjedt bűnszervezet működéséhez kapcsolódóan több büntetőeljárás is folyamatban volt, illetve az alapügyben az elsőfokú tárgyalási szak még jelenleg is tart. Az újabb vádemelésre olyan - beismerésben lévő - elkövetőkkel szemben került sor, akik valamennyien éltek a tárgyalásról történő lemondás által biztosított lehetőségekkel.

A bűnügy I. rendű vádlottja - egy miskolci székhelyű kft. ügyvezetője - 2012-ben és 2013-ban kötött színlelt munkaerő-kölcsönzési megállapodásokat olyan vállalkozások képviselőivel, melyek legális gazdasági tevékenységet nem végeztek. Ezeket a cégeket - a más ügyben vádlottként már bíróság előtt álló személyek - ugyanis éppen azért hozták létre, hogy ezekbe jelentsék be egyes, velük kapcsolatba lépő gazdasági társaságok munkavállalóit, és valótlan tartalmú számlákat állítsanak ki a nevükben azért, hogy az érintett vállalkozások jogellenesen csökkenteni tudják az adó- és járulékfizetési kötelezettségüket.

Az I. rendű vádlott a nála foglalkoztatott, és valójában senkitől nem kölcsönzött munkavállalók kölcsönzöttként történő hamis feltüntetése révén az őt, mint tényleges munkáltatót terhelő adók és járulékok bevallásának elmulasztásával, illetve valótlan tartalmú bevallások benyújtásával két év alatt folyamatosan, rendszeres haszonszerzésre törekedve összesen több mint egymillió forint kárt okozott a központi költségvetésnek.

Az ügyvezető Miskolcon - részben ismeretségeit, részben bizonyos rokoni kapcsolatokat felhasználva - más cégtulajdonosokat is rávett arra, hogy az ő példáját követve kössenek fiktív munkavállalói szerződéseket az erre szakosodott bűnszervezet tagjaival, amivel összefüggésben újabb húszmillió forintos vagyoni hátrány érte a központi költségvetést.

A II., III. és IV. rendű vádlottak hasonló cselekményei kilencmillió forintot meghaladó, míg az V., VI. és a VII. rendű vádlottak által kötött fiktív munkavállalói szerződéseken alapuló valótlan tartalmú, illetve elmulasztott bevallások további közel ötmillió forint hiányt okoztak az adó- járulék bevételekben.

Az ügyészség a Heves és Borsod megyei cégek vezetőit és segítőiket - részben, mint felbujtókat, illetve bűnsegédeket - jellemzően nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, emellett folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja.

További friss információk
Újabb „unokázós” csaló „karrierjének” vetettek véget a BRFK nyomozói
A lábtörlő alá akart rejteni kétmillió forintot egy „unokázós” csaló, amikor váratlanul betoppantak a rendőrök
Százmilliókat szerencsejátékozott el a békési takarékszövetkezet ügyvezetője - vádat emeltek ellene
Sikkasztott a bolti pénztáros
116 milliót akartak megfújni - közvetlenül pénzfelvétel előtt elfogták a csalókat
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat