Ma: 2019.06.18. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Töretlen a csend a Strabag korrupciós ügyeiben: az ügyészség nem kíváncsi a „táskahordóra”
privatkopo.hu 2015.01.28. 13:35:00

Több mint 2 hónapja - 2014. november közepén - jelent meg a Privát Kopó oldalán egy interjú, amelyben egy férfi, aki nagyberuházásokkal kapcsolatos korrupciós pénzek szállítójaként (táskahordó) tevékenykedett éveken keresztül, feltárta a közbeszerzési pályázatokhoz „tapadó” politikai-gazdasági bűnszervezet működését - pártokkal, nevekkel, összegekkel. Aki netán azt gondolná, hogy azóta a nyomozóhatóságok gőzerővel dolgoznak az összességében akár több tízmillió eurós bűncselekmény-sorozat felderítésén - nagyot téved. Az igazságszolgáltatás és a piszkos ügyek szereplői mély hallgatásba burkolóztak. Mintha nem történt volna semmi…A „bűnbánó táskahordó”, aki az osztrák építőipari nagyvállalat, a Strabag üzleti érdekében eljárva több millió eurót szállított a magyar politika balliberális „pénzcsinálóinak”, annak érdekében, hogy a nevezett mamutcég zsíros állami megrendelésekhez juthasson (és jutott is) Magyarországon, a nagyberuházásokat körüllengő, bejáratot, jól működő korrupciós rendszerről beszélt a Privát Kopónak. Íme, az 2014. november közepén napvilágot látott interjú fontosabb megállapításai:

-          Az M6-os autópálya építésével összefüggésben 3 millió eurót kézbesített. Ez az összeg kizárólag a balliberális érdekkörök „jussa” volt. A jobboldal korrupciós igényének kielégítése nem rajta keresztül történt.

-          A korrupciós pénzek a Strabag akkori „kijáróemberétől”, az osztrák-magyar állampolgárságú Aczél Zoltántól kerültek a „táskahordóhoz”.

-          A „táskahordó” szocialista és szabaddemokrata emberekkel állt kapcsolatban: konkrétan Puch László és érdekkörével, valamint Mesterházy Ernő és érdekkörével.

-          A fideszeseket közvetlenül a Strabag úgynevezett „lobbistája”, Aczél Zoltán „intézte”, a megállapodás szerint Simicska Lajoson és Nyerges Zsolton (Közgép Zrt.) keresztül. Aczél gyakorlatilag napi kapcsolatban állt az említett pénzemberekkel.

-          A vesztegetési pénzek a legmagasabb politikai szinten tevékenykedő emberekhez „szállhattak” - miniszteri, államtitkári magasságokig…

-          A Strabag sikereit „elősegítő” korrupciós pénzek 80 százaléka készpénzben, táskákban, 20 százaléka offshore cégen keresztül érkezett a „táskahordóhoz”. Az offshore cég Aczél Zoltán érdekeltségébe tartozott.

-          Vesztegetések vasúti beruházásokkal, a 4-es metró építésével és a Margit-híd felújításával kapcsolatban is történtek - több millió euró nagyságrendben. A pénzek címzettjei gyakorlatilag ugyanazok voltak, akik más nagyobb projektben is „címzettek” voltak.

-          A pártok „nagykoalícióban” bűnöznek: ha pénzről van szó, akkor nincsenek ellentétek a politikai érdekcsoportok között. Az aktuális kormányoldal és az aktuális ellenzék is kanalazhat a „leveses tálból” - persze, nem egyforma mértékben. Az arányok nagyjából úgy néznek ki, hogy hozzávetőlegesen 70 százalékot visz az aktuális kormányoldal, és mintegy 30 százalékot az aktuális ellenzék.

-          A korrumpáló cég - jelen esetben a Strabag - túlszámlázásokkal, „előre nem tervezett” pótmunkákkal „hozta vissza” az előre kifizetett csúszópénzeket, a munkálatokat kizárólag a mérnökök tudták úgymond leigazolni - jogilag védhetően. Általában 20-40 százalékkal szoktak eltérni a szerződésben rögzített összegtől - felfelé. Ez lehet a korrupciós ráta Magyarországon.

-          A Margit-híd felújítása az eredeti szerződésben rögzített összegnek közel a kétszeresébe kerülhetett. Így „vették ki” a korrupcióra fordított pénzeket és az extraprofitot a projektben résztvevő társaságok.

Aczél Zoltánnal, a Strabag "kijáróemberével" szemben több millió eurós elszámolási problémák is felmerültek

Ilyen súlyú kijelentések után normális országokban az igazságügyi szervek azonnal „rávetik” magukat az ügyre. De nem Magyarországon. Ugyanis az égvilágon semmi nem történt a témában. A Strabag sunnyog, az MSZP sunnyog, a Fidesz sunnyog, Aczél Zoltán (akivel összefüggésben több millió euro vesztegetési pénz lenyúlásának gyanúja is felmerült időközben) sunnyog, Puch László sunnyog, Simicska Lajos sunnyog, Nyerges Zsolt sunnyog, Mesterházy Ernő sunnyog. Nem kérték, nem kérik ki maguknak, hogy a „táskahordó” korruptnak nevezte őket.

November végén a Jobbik parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte a csúnya vesztegetési ügy kapcsán. (A vizsgálóbizottság létrehozását végül - nem meglepő módon - elutasította a Parlament.) Decemberben az LMP a legfőbb ügyészt kérdezte: miért nem rendeltek el hivatalból nyomozást az ügyben? Az eredmény? SEMMI. A nagy csendet azóta sem törte meg egy aprócska nyomozati cselekmény sem. Minden megy tovább, ahogy korábban. Az „EGYÜTTLOP" szövetség háborítatlanul folytathatja kártékony tevékenységét. Nincs egyetlen bevállalós ügyészségi vezető sem, aki bátorkodna belenyúlni ebbe a mocskos rendszerbe, amely évtizedek óta rohasztja az országot.

Mindenki fél valakitől. Mindenki fél valamitől. Miközben a társadalom lassan belefullad a korrupció mocsarába, a Strabag, Aczél, Puch, Simicska, Nyerges, Mesterházy Ernő és - csereszabatos - tolvajtársaik szilárdan állnak az adófizetők fején. Mert senkinek ne legyen kétsége: ezeket az „okosságokat” végül ők fizetik meg.

A Strabag-Közgép páratlan páros meg csak nyeri, nyeri és nyeri a finom kis közbeszerzési pályázatokat. Politikai szélirányoktól, pártszínektől függetlenül.

A pénznek a jelek szerint tényleg nincs szaga. Vagy az úgynevezett „elit” orra érzéketlen már a borzalmas bűzre. Valamiért...

(folytatjuk)

A 2014 októberi és novemberi interjúk:

http://privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AN=meselabunbanotaskahordo&MN=Fooldal&LN=Hungarian

http://privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AN=bunbanotaskahordo&MN=Fooldal&LN=Hungarian

 

További friss információk
Már hat gyanúsított van az Alstom-metrókocsik ügyében - politikus természetesen nincs közöttük
Elszámoláshamisítás: felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Rakamaz volt fideszes polgármesterét
Három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a korrupt fideszes politikust
Miért nem jár letöltendő börtönbüntetés egy rendőr megtámadásáért?
Egy kisteherautónyi, Portik Tamás által rögzített hangfelvétel került a nyomozók birtokába: politikai botrány készülődik, nem lehetnek nyugodtak a bűnözők sem
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat