Ma: 2021.04.18. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Büntetőeljárások indulhatnak a Wallis korábbi vezetői ellen - a cégcsoport Újpesten „vezekelhet”
privatkopo.hu/MTI 2011. 10. 08. 12:26:00

Befejezte a Hajdú-Bét károsultjai ügyének vizsgálatát az elszámoltatási kormánybiztos, álláspontja szerint az ügyben egyértelmű a Wallis korábbi vezetőinek felelőssége. A cégcsoport mindeközben az újpesti futballban készül szerepet vállalni...A kormánybiztos szerint a hét folyamán hivatala befejezte a Hajdú-Bét károsultjai ügyének vizsgálatát, amelynek eredménye szerint az ügyben egyértelműen megállapítható a Wallis Rt. korábbi vezetőinek felelőssége. Budai Gyula az összefoglaló jelentést átadta az ügyben nyomozó Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Emlékeztetett, a Hajdú-Bét-ügyben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség rendelt el nyomozást hűtlen kezelés, csődbűntett és hivatali visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A debreceni központú Hajdú-Bét egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt. Előbb 1998-ban, az orosz válság miatt került a cég a csőd szélére, ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis Rt., amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. 1999 és 2005 között a Wallis vezérigazgatója Bajnai Gordon volt. A Hajdú-Bétet 2001-ben ismét sikerült eredményessé tenni, a 2003-ban kialakult, legfőképpen a víziszárnyas-piac szereplőit sújtó válság azonban különösen súlyosan érintette a társaságot. A cég nem tudott fizetni a beszállítóknak, és önmaga ellen kért felszámolást. Az elégedetlen lúdtenyésztők több demonstrációt tartottak a Hajdú-Bét debreceni, valamint a Wallis budapesti központja előtt, követelve, hogy a szerintük az 5,5 milliárd forintot is meghaladó szállítói hitelt felhalmozó cég fizesse ki őket. Ez nem történt meg, és több libatartó öngyilkosságot követett el.

                                                              Veres Tibor

Lapinformációk szerint a 73 milliárd forintos tőkével rendelkező, MSZP-közeliként emlegetett Wallis cégcsoport lehet az Újpest FC. Kft. új többségi tulajdonosa. A többek között befektetési tanácsadással, ingatlanberuházással és autókereskedelemmel foglalkozó holding vezéralakját, Veres Tibort a 7. leggazdagabb magyarként emlegetik. Nem kizárt, hogy a Wallis egyfajta „jóvátételként”, „vezeklésként” vállalna szerepet az újpesti labdarúgásban, és ezért cserébe az Orbán-kormány szemet hunyna a társaság korábbi kétes ügyei felett, az elszámoltatást pedig Bajnai Gordon személyére „hegyeznék ki”, aki 2005-ig töltötte be a cég vezérigazgatói tisztségét. A cégbirodalom története a ’80-as években indult - Moszkvában. Veres Tibor a Külkereskedelmi Minisztérium állami ösztöndíjasaként a moszkvai diplomataiskola, a KGB fennhatósága alá tartozó Insztyitut Mezdnarodnyik Odnosenyij (IMO) diákjaként ismerkedett meg Nagy Györggyel, akivel a rendszerváltás után megalapították a Wallis Rt.-t, amelynek fő tevékenysége cégek megvásárlása, átalakítása, értékesítése volt.

2010-ben a Leisztinger Tamás nevével fémjelzett, ugyancsak MSZP-közelinek aposztrofált Arago Zrt. szerezte meg a Diósgyőri VTK labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság többségi tulajdonjogát. Leisztinger korábban nem érdeklődött a futball iránt, 1998 és 2005 között a Magyar Sakk Szövetség elnökeként tevékenykedett.

A miskolci önkormányzat szóvivője tavaly nyáron így nyilatkozott: „A befektető maga jelentkezett be az önkormányzatnál, hogy vételi ajánlatot tenne a DFC Kft. többségi tulajdonrészére.”

Az Arago múltbéli ügyleteit nem piszkálja az elszámoltatási kormánybiztos…

További friss információk
Hatmilliárdos költségvetési csalás: számlagyárat működtető bűnszervezetet számoltak fel a NAV pénzügyi nyomozói
A börtönből telefonálgatott és csalt ki közel kétmillió forintot egy bűnöző
„Kipakol” az öt és fél év börtönbüntetésre ítélt volt stróman: „győri nagyvállalkozók utasítására követtem el áfacsalásokat, a bűncselekményekből származó milliárdok hozzájuk kerültek”
Volt élettársa bankkártyájával fizette ki több havi telefonszámláját
Jogerősen elítélte a bíróság a csaló debreceni konyhafőnököt
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat