Ma: 2019.08.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Rendőrségi hírek, közlemények
Sorozatban csapta be ügyfeleit a TM Autókölcsönző Kft.: se autó, se előleg-visszafizetés - a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény
Privatkopo.hu 2018.10.02. 17:34:00

Sorozatban csapta be ügyfeleit a debreceni székhelyű TM Autókölcsönző Kft. munkatársa, egy hajdúszoboszlói férfi, aki használtautó hirdetési oldalakon kínált külföldi honosságú személygépkocsikat kínált megvételre, azonban a szerződésben vállalt kötelezettségét nem teljesítette, és az előlegként átvett összegeket sem fizette vissza a megrendelőknek - értesült a Privatkopo.hu bűnügyi portál. A cég ügyvezetője - bár tudomást szerzett a csalás gyanúját felvető cselekményekről - nem tett büntetőfeljelentést az ügyben.Hónapokon keresztül kínált megvételre használtautó hirdetési oldalakon külföldi honosságú, főleg németországi személygépkocsikat a debreceni székhelyű TM Autókölcsönző Kft. munkatársa, a hajdúszoboszlói Nagy László. A férfi a cég nevében eljárva „megbízási szerződéseket” kötött a megrendelőkkel külföldi honosságú autók behozatalára, ezzel összefüggésben különböző összegű előlegeket vett át az ügyfelektől, amelyek a gépkocsik vételárának 50 százalékának feleltek meg.

A szerződéseket jellemzően dr. Virágh Attila debreceni ügyvéd irodájában írták alá, a dokumentumokat az ügyvéd „hitelesítette”. A megállapodások aláírásával egyidejűleg kerültek átadásra Nagy részére az előlegek, amelyek átvételét a férfi a szerződésekben elismerte. (A Privatkopo.hu kereste a jogi képviselőt, de munkatársa közlése szerint külföldön tartózkodik.)

Azonban a megrendelők hiába várták a gépjárművek átvételének napját, azok nem akartak megérkezni. Nagy László, valamint a TM Autókölcsönző Kft. ügyvezetője, Tóth Miklós - különböző nehézségekre hivatkozva - mindig újabb és újabb határidőket jelöltek meg az autók átadására, ám ígéreteiket nem teljesítették. A megrendelők hiába követelték vissza a pénzüket, a kft. képviselői „pénzügyi problémákat” emlegetve türelmet kértek az ügyfelektől.

A Privatkopo.hu információja szerint Nagy ezt megelőzően - 2017-ben - a Szlovákiában bejegyzett Grand Line s.r.o. nevű cég ügyvezetőjeként kötött szerződéseket gépkocsik külföldről történő behozatalára, azonban az autókat több esetben nem szállította le és az átvett előlegekkel is adósa maradt a megbízóknak.

A debreceni rendőrség nem látott büntetendő cselekményt a tévedésbe ejtésekben

„Az édesanyám nevére rendeltünk még márciusban egy személygépkocsit Németországból, a TM Autókölcsönző Kft. nevében Nagy László írta alá a szerződést, meghatalmazást is mutatott, amely szerint jogosult volt eljárni a cég nevében” - magyarázta az egyik károsult. „Dr. Virágh Attila ügyvéd debreceni irodájában került sor a találkozóra, a megbízás szövege ügyvédi fejléces papírra volt nyomtatva, a kontraktust ellenjegyezte dr. Virágh. 600 ezer forint előleget - a vételár felét - adtam át Nagynak az ügyvéd jelenlétében.”

Mivel a szerződésben rögzített határidőig (április elejéig) nem érkezett meg Németországból a megrendelt autó, a megbízó telefonon és e-mailben kérte az előleg visszafizetését a cégtől - hónapokig hiába. „A sürgető megkereséseimre mindig az volt a reagálás, hogy legyek türelemmel, fizetési problémák merültek fel a társaságnál” - jegyezte meg a becsapott ügyfél, aki közben magánnyomozásba kezdett, amelynek során kiderült: valótlan tartalmú állapotlapot kapott a debreceni cégtől, amely egyébként semmilyen üzleti kapcsolatban nem állt azzal a németországi autókereskedő vállalkozással, amelytől a kiszemelt autót beszerezni ígérték.

A megvezetett megrendelő a nyár végén úgy döntött, a Debreceni Rendőrkapitánysághoz fordul a panaszával. „Először nem akarták felvenni a jegyzőkönyvet a feljelentésről, azzal akartak elküldeni, hogy ez polgári peres ügy, nem a rendőrségre tartozik” - mondta. „Végül, látva határozottságomat, felvették a jegyzőkönyvet, de a nyomozó a kihallgatás alatt végig éreztette, hogy ebből az ügyből nem lesz semmi…”

Nem is lett. A bűnügyi hatóság négy nap alatt lezárta a „nyomozást”, mivel a „cselekmény nem bűncselekmény”. Azonban az ügy nyomozója elkövetett egy nagy hibát. Noha a személygépkocsit egy idős asszony nevére rendelték meg, a TM Autókölcsönző Kft. képviseletében eljáró Nagy Lászlóval kizárólag a fia állt kapcsolatban, ő kereste meg a céget vételi szándékával, ő fizette meg az előleget Nagynak, és ő levelezett a vállalkozás ügyvezetőjével az autó beszerzésével összefüggésben. A férfi jelen volt a feljelentés megtételénél, mi több, ő diktálta jegyzőkönyvbe a történteket, édesanyja gyakorlatilag meg sem szólalt - nem is tudott volna érdemben nyilatkozni az ügyről. Ennek ellenére a Debreceni Rendőrkapitányság nyomozója nem nevezte meg a jegyzőkönyvben a férfit, így aztán a közokiratnak minősülő dokumentumot sem íratta alá vele. Mintha ott se lett volna.

Egy másik esetben azért szüntette meg - ugyancsak bűncselekmény hiányában - a nyomozást a nevezett hatóság, mert időközben a cég, hónapokig tartó hitegetés után, visszafizette az előleget a feljelentőnek, így a neki okozott kár megtérült és a rendőrség úgy ítélte meg: nincs ok az eljárás lefolytatására. „Jogi képviselőm álláspontja szerint az okozott kár megtérítése a büntetés enyhítésére adhat okot, a nyomozás megszűntetésére nem” - magyarázta a feljelentő, aki hozzátette: a kihallgatása során úgy érezte, mintha valamilyen kapcsolat lett volna a nyomozó és az őt becsapó személy között…

A TM Autókölcsönző Kft. és/vagy Nagy László trükkös pénzszerző üzletpolitikájának áldozatai internetes fórumot indítottak, ahol megosztják egymással negatív tapasztalataikat. A bejegyzések száma napról napra nő.

Az ügyvezető tudott a csalásokról, de nem fordult a rendőrséghez

A Privatkopo.hu megkereste a gyanúba keveredett társaság ügyvezetőjét, Tóth Miklóst, aki az alábbi tájékoztatást adta:

Nagy László alkalmazottként dolgozott társaságunknál. Megkért, hogy adjak neki meghatalmazást néhány ember részére, akiknek autót hozna be külföldről a cég nevében. Majd néhány hónap elteltével kezdtek jönni különböző megkeresések - telefonon, levélben, ügyvéd által -, hogy Nagy László nem tett eleget a szerződésekben foglaltaknak. Ekkor vontam kérdőre Nagyot és átnéztük a különböző ügyeket. Ebből kiderült, hogy sokkal több szerződést kötött a cég nevében a gépkocsik behozatalára, mint amennyit én aláírtam.

Dr. Virág Attila ügyvéd részére külön meghatalmazást nem adtam és nem is voltam nála. Nem tudom, hogy hány előleg lett az ügyvédi irodában átadva. Az emberek elmondása szerint különböző helyeken adták át Nagy Lászlónak az előlegeket.

Nagy László munkaviszonyát azonnal megszüntettem az eset kiderülésekor (a bűnügyi portál kérdésére, hogy pontosan mikor szűntette meg Nagy munkaviszonyát, az ügyvezető nem reagált - Privatkopo.hu). Természetesen, akik megkerestek, azokkal egyeztettünk abban, hogy mikor tudják visszakapni a Nagy László részére átadott előlegeket. Azóta már sikerült is ezt megoldani több ember részére. Nagy László is ígéretet tett arra, hogy mindenki visszakapja a pénzét.”

A bűnügyi portál úgy tudja, noha Tóth Miklós tudomást szerzett a csalás bűntett gyanúját felvető cselekményekről, nem tett feljelentést az ügyben.

Felszámolt cégek, 100 milliót meghaladó köztartozások

Tóth Miklós korábban - feleségével, Tóthné Bajkai Anitával közösen - az ANITA-TRANZEX Szállítási, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető-tulajdonosa volt. A cég 2009 szeptembere és 2016 júniusa között szerepelt az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.  A társasággal szemben 2008. július 30. napon rendelte el az illetékes cégbíróság a felszámolási eljárást.

Az Euro-Logistic 2003 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 2009.április végén került a felszámolás sorsára. A cég ügyvezetője 2008. augusztus 5. napig Tóth Miklós volt. A vállalkozás tagjai között 2008.január 25-ig Tóth neje is szerepelt. A társaság 2010 decembere és 2013 márciusa között ugyancsak szerepelt az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.

További friss információk
16 éves, de már a nudliját mutogatja
Rendőrnek adták ki magukat a csalók
Elfogták az „unokázós” futárok irányítóját
Önbíráskodás miatt élvezték a rendőrség vendégszeretét
150 ezer forintért vett meg egy nőt a 48 éves szentlőrinci „madám”, Németországban akarta prostitúcióra kényszeríteni
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat