Ma: 2020.08.07. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Régi idők nagy bűnügyei
Viszlát, az akasztáson!
Bors archív 2011.01.05.
1975-ben egy nyolcéves kislány eltűnése miatt volt pánikban az egész ország. Hetekkel később találták meg a gyerek holttestét, majd elfogták a gyilkosát is, Miskei Imrét, akit korábban már elítéltek pedofíliával kapcsolatos bűncselekmény miatt.

A férfi a budai Vár alá csalta a kislányt, ahol kegyetlenül végzett vele. A bíróság a nagy sajtóvisszhangot kiváltó ügyben Bárándy Györgyöt rendelte ki védőnek, aki máig igazságtalannak tartja, hogy a gyerekgyilkost halálra ítélték.
- Miskei kiváló fizikumú ejtőernyős volt, akit a katonaságnál kiképeztek a gyilkolásra is - emlékszik dr. Bárándy.
- Elhívta a gyereket, valószínűleg azért, hogy bűncselekményt kövessen el ellene, de nem akarta megölni. Beszélgettek, s egyszer csak a kislány, aki megsejthette, hogy veszélyben van, azt mondta, el akar menni. Miskei nem engedte el, erre kiabálni kezdett. A férfiban benne volt az a tudat, hogy „engem már egyszer becsuktak három évre”. Pánikba esett, téglával huszonnyolcszor megütötte, majd összeszurkálta a kislányt. Ez egy 15 éves ítélet volt szerintem, hiszen nem voltak bizonyíthatóak a halálbüntetéshez szükséges minősítő körülmények. Meggyőződésem, hogy miután bizonyítottan teljesen beszűkült tudatállapotban volt, amikor bántalmazta a kislányt, nem lehetett volna különösen kegyetlen emberölésért elítélni. A különös kegyetlenség azt jelenti, hogy tudatában van annak, hogy a halállal általában járó fizikai vagy pszichikai terhelést jóval meghaladó szenvedést okoz.

A tárgyalás előtt Miskei váratlanul visszavonta a beismerő vallomását, tagadta, hogy ő gyilkolta meg a kislányt.
- Hiába próbáltam, nem tudtam lebeszélni erről. Meggyőződésem volt, hogy ha elkezd tagadni, nemcsak halálra ítélik, de iszonyatos botrányba is fordul a tárgyalás. Figyelmeztetni akartam a bírót, akiről tudtam, hogy nincs gyakorlata emberölési ügyekben. Elmentem hozzá a bíróságra, de ő, mielőtt bármit mondhattam volna, közölte: ügyvéddel az ügyről nem beszélhet. Eljött a tárgyalás első napja, és Miskei valóban visszavonta a vallomását. Volt egy ülnök, aki - mint a nép hangja, érezhetően ellenségesen - a beismerő vallomást fordította Miskei ellen, azt idézgetve több kérdést tett fel. Miskeinél 30 másodperc alatt elszakadt a cérna. Felugrott a helyéről, letépte az állványról a mikrofont, azzal rontott neki az ülnöknek. Ha az őrök nem teperik le időben, valószínűleg az ülnök is a meggyilkolt kislány sorsára jut.
- Mikor kihirdették, hogy visszautasították Miskei kegyelmi kérvényét, és másnap ötkor kivégzik, mondtam neki, hogy ha valamit el akar intéztetni, üzenni, azt természetesen megteszem - folytatja az ügyvéd.
- Erre azt mondta, nincs neki már senkivel semmi dolga. Erre én kezet nyújtottam, és azt mondtam: Isten áldja meg! Ő meg azt válaszolta, hogy viszontlátásra! Nagyon furcsa érzés volt, hogy miközben tudta, másnap felakasztják, így köszönt el tőlem.

További friss információk
30 éve követték el az évszázad magyar bűnügyét
Szorulás: biztonsági rács vette őrizetbe a betörőt
Egyre közelebb kerülnek a nyomozók a Fenyő-gyilkosság megrendelőjéhez
40 éve történt a balassagyarmati túszdráma
Indíték nélkül ölhették meg Fenyő Jánost? - Magas, sportos vagy alacsony, vékony testalkatú lehetett az elkövető
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat