Ma: 2020.08.07. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Régi idők nagy bűnügyei
A Fidesz markában Rohác hajszála: levadászhatják a bögyükben lévő volt televíziós producert?
privatkopo.hu 2011.04.01.

Újabb, immáron a sokadik szál merült fel Fenyő János médiavállalkozó kivégzésével kapcsolatban. Állítólag a szlovák Jozef Rohác DNS-e megegyezik azzal a mintával, amit a gyilkos által használt sapkában talált hajszálból nyertek a szakemberek, sőt, a legújabb hírek szerint a magyar nyomozók egyértelműen tudják bizonyítani, hogy Rohác kezében volt a Fenyő életét kioltó Agram típusú géppisztoly. Állítólag.Merthogy ebben az ügyben az elmúlt 13 esztendőben már sokszor volt „majdnem tettes”. Az évek során koszovói albánok sora került kereszttűzbe: Salihi Mead, Acifi Njazi után Sefedini A.-t, Agint és honfitársát, Abdidziki R.-t gyanúsították. Utóbbi kettő ígéretesnek tűnt, ám DNS-mintáik nem egyeztek a gyilkos DNS-ével.

Vannak, akik úgy vélik, a rendőrség szándékosan, politikai igényre nyomozta - újra és újra - „félre” a Fenyő-ügyet. E sorok írója az elmúlt évtizedben több magasrangú rendőrtiszt szájából hallotta elhangozni a feltételezett felbujtó nevét, amihez - kiegészítésként - hozzátették: igen ám, de a politika nem adott engedélyt a „levadászására”.

2005. február elején Garamvölgyi László, az ORFK akkori kommunikációs igazgatója a tv2 Mokka című reggeli műsorában kijelentette: „a rendőrség már tudja, hogy ki ölte meg Fenyő Jánost, és komoly bizonyítékai is vannak”. Garamvölgyi elmondta: a rendőrség a felbujtót is ismeri, de „ott a bizonyítás kissé problémás”. Közölte továbbá, hogy heteken, vagy legkésőbb hónapokon belül pontot tesznek a nyomozás végére. Úgy fogalmazott: „hivatalosan mondom, hogy a finisénél tart az ügy”.

Ugyanez a Garamvölgyi két és fél héttel később a következőket nyilatkozta az egyik napilapnak: „Semminemű alapjuk nincs azoknak a sajtóhíreknek, amelyek arra utalnak, hogy a rendőrség bármilyen módon összefüggésbe hozná Gyárfás Tamást Fenyő János meggyilkolásával.”

                             Horn Gyula (feleségével)  és Fenyő János

Fenyő és Gyárfás élet-halál harcot vívtak a ’90-es évek második felében. Mindkettő mögött állt egy politikusi garnitúra, sőt rendőri és titkosszolgálati kapcsolataik is működtek. Az akkori miniszterelnökkel, Horn Gyulával, valamint Kuncze Gábor belügyminiszterrel is jó kapcsolatot ápoltak, ám 1997 végére elfogyott Fenyő iránt a politikai bizalom. Ugyanis, míg korábban kiszolgálója volt a politikának, 1995-96-tól irányítani akarta azt. Önjáróvá, és - ha lehet - még gátlástalanabbá vált. Horn személyesen próbálta elsimítani a kettejük között kialakult, és szinte háborúvá fajult, éles ellentétet. Sikertelenül. A politikusok ezt követően elengedték Fenyő kezét. Ez pedig azonnal elterjedt ellenségei között. Csupán idő kérdése volt, mikor végzik ki. A támogatók azóta sorra kikoptak a nagypolitikából, és kihullottak a rendőri vezetésből. Nem csak Fenyőé, Gyárfásé is.

                   Amikor még Orbán ellátogatott Gyárfás tévéjébe

A tavalyi választásokon földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a Fidesz. Az a Fidesz, amely - finoman fogalmazva - nagyon nem szereti Gyárfást. Ennek egyik első, ám korántsem apró jele volt, hogy a pártvezetés 2006-ban megtiltotta képviselőinek a Nap-kelte című reggeli műsorban való szereplést. Úgy tudni, nem is a műsor, hanem Gyárfás Tamás MOB-os kavarása vágta ki a Fidesznél a biztosítékot.

                  Schmitt és Gyárfás: nem ettek egymás tenyeréből

A Nap-kelte bojkottjával lényegében a Schmitt Pál Fidesz-alelnök elleni akcióért vettek revansot. Gyárfás ugyanis meg akarta buktatni Schmittet a Magyar Olimpiai Bizottságban. 2006 augusztusában ultimátumot tett közzé a saját lapjában, a Sport pluszban, és egy decemberi időpontot jelölt meg a fideszes politikus távozására, de már szeptember 8-án, a MOB rendkívüli ülésén megpróbálták leváltatni az elnököt. Schmitt a szavazási hercehurcában először alulmaradt, de végül többszöri ismétlés után megmenekült a bukástól. Egyébként a Fidesz és Gyárfás közötti ellentétek nem voltak újkeletűek: az első Orbán-kormány idején az MTV például száműzte a Nap tv-t, a műsor emiatt 2002-ig az ATV-n működött.

Aztán - kevéssel a 2010-es választások előtt - a Magyar Televízió viharos gyorsasággal felbontotta a Gyárfás Tamással, a nevezett reggeli produkció készítésére kötött szerződést. A Nap-kelte eltűnt a képernyőről, Gyárfás pedig a médiából. Legújabban az általa vezetett Magyar Úszó Szövetséget vette össztűz alá a „fülkeforradalmi” párt: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal február elején jelezte, szabálytalanságokat állapított meg a MÚSZ-nál a tavalyi, margitszigeti Európa-bajnokság költségvetési támogatásának (több mint 110 millió forint) felhasználását illetően. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos vizsgálatot indított az ügyben.

Meglehet, Rohác hajszálának „hirtelen” felbukkanása nincs összefüggésben az előbb említettekkel. Mindazonáltal furcsa, miért csak most derült fény a DNS-egyezésre, miért nem tisztázódott ez a közel két év alatt, amit Rohác előzetesben töltött Magyarországon a Seres Zoltán „vállalkozó” elleni 1997-es merényletkísérlet miatt ellene indított bűnügyben? Rohác neve állítólag már korábban is felmerült a Fenyő-ügyben. Ha valóban így volt, eddig miért nem vetették össze a DNS-ét az 1998-as tetthelyen talált mintával?

                                    Jozef Rohác - itt éppen haj nélkül

- Ezt a DNS-mintát ügyfelemtől már több mint két évvel ezelőtt levették, amikor Magyarországon előzetes letartóztatásba került. Így nem értjük, miért csak most hasonlították össze a Fenyő-gyilkosság helyszínén talált nyomokkal - nyilatkozta a szlovák férfi ügyvédje, Dusan Danovy.

Talán azért, mert 2010-ben megbukott a hatalmat nyolc éven keresztül birtokló MSZP-SZDSZ-kormány, és a kormányrúd új kezelői elérkezettnek látják az időt arra, hogy pontot tegyenek egy 13 éve zajló simlisség végére, amellyel végérvényesen kiiktathatnak a közéletből egy olyan - általuk az előbb említett pártok szekértolójának tartott - befolyásos személyt, aki már jó ideje csípte a szemüket, akire már évek óta fenték a fogukat. Bűnügyi portálunk információja szerint Tasnádi Péter korábban a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak jegyzőkönyvbe mondta, hogy nem sokkal Fenyő János kivégzése előtt - közvetítők útján - megkereste őt egy bizonyos Gy. Tamás, hogy szervezze meg a sajtócézár likvidálását. A törvénnyel többször összeütközésbe került nehézfiú azonban - állítása szerint - visszautasította a felkérést. Vajon a kihallgatási jegyzőkönyv tartalmát értékelték-e az ügyben nyomozók, vagy azonnal íróasztalfiókba „iktatták” azt (is)?

Hosszú évek óta sejthető, hogy ez a „politikriminal story” nagy fegyver lehet a Fidesz kezében, amelynek bevetése beláthatatlan következményekkel járó csapást mérhet az MSZP-re, azaz Orbánék legnagyobb ellenlábasára. Mert ebben a sötét ügyben - egyelőre - még sok minden homályos, de az már jó ideje tisztán látható, hogy a baloldali párt egykori prominensei (és azok asszisztensei) hathatós közreműködése nélkül ez a „bűzbomba” nem születhetett volna meg, amellyel kapcsolatban nem volt kétséges, hogy a narancsosok előbb-utóbb felrobbantják…

Talán. Hacsak valami közbe nem jön… Megint.

További friss információk
30 éve követték el az évszázad magyar bűnügyét
Szorulás: biztonsági rács vette őrizetbe a betörőt
Egyre közelebb kerülnek a nyomozók a Fenyő-gyilkosság megrendelőjéhez
40 éve történt a balassagyarmati túszdráma
Indíték nélkül ölhették meg Fenyő Jánost? - Magas, sportos vagy alacsony, vékony testalkatú lehetett az elkövető
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat