Ma: 2020.08.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Régi idők nagy bűnügyei
Elhunyt Csupati bácsi, a legendás Kántor gazdája
nyugat.hu 2011.01.07.

Életének 82. évében meghalt Tóth Tibor, azaz Csupati bácsi. Ő volt a legendás nyomozókutya, Kántor gazdája. Lakóhelyén, Szombathelyen érte a halál.Tóth Tibor, azaz Csupati bácsi, a leghíresebb és legeredményesebb magyar nyomozókutya, Kántor gazdája volt. Az eredetileg kovácsként dolgozó férfi a háború után ejtőernyősnek állt, majd a csapata felszámolása után Szentgotthárdra került a kaszagyárba. Onnan állt be rendőrnek Szombathelyen. Kalandos úton honosította meg hazánkban a szagazonosítást. A németektől kémkedéssel megszerzett sikertelen kísérletek felhasználásával három év alatt kidolgozta azt a módszert, amely utána hamar elterjedt Európában.

1953-ban őt küldték Budapestre, ahol akkor kezdődött először nyomozókutya kiképzés. Csupati a 16 kölyökből azt az ebet választotta, amelyik érdeklődéssel fordította fejét a hangja után. A fél éves kutyát Kántornak hívták.

„Kitűnő munkabírású, kitűnő szaglású eb volt, nem bízott meg idegenben. Ételt sem fogadott el mástól. Az iskolában mi lettünk a legjobbak, még abban az évben kitüntetést is kaptam. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon kezdtük a munkát. Kántor a jegyzőkönyvek alapján 78 ezer kilométert tett meg nyomon. Volt, hogy egy napon át követtünk valakit. Fogtunk együtt kémeket, keveredtünk tűzharcba és a határon négyszer robbant mellettünk akna. A lábamban és a hátamban még mindig vannak repeszek” - emlékezett vissza korábban a nyugat.hu-nak adott interjújában a közösen eltöltött 11 évre Csupati. - „Kántor hűséges társam volt. A Fertő tónál éppen egy bűnözőt üldöztünk, amikor aknára lépett és az felrobbant. Nem ölte meg, de láttam, hogy menthetetlen. Az állatorvos csendben elaltatta.”


Csupati még tavaly sem tudott elhomályosodó szem nélkül beszélni Kántorról, akitől száz szál piros rózsával búcsúzott. Az ebet kitömték és a Rendőrség-történeti Múzeumban állították ki. Csupati bácsi Szombathelyen élt, a Haladás pálya melletti tízemeletesben, de a nyarakat Körmendhez közeli tanyáján töltötte, közvetlenül a Rába partján. A birtok előtt tábla hirdeti: Kántor és Csupati tanya. Tóth Tibornak már nem volt kutyája, csak ezernyi emléke hű barátjáról. A Kántor-könyveket, amelyek munkájukról szólnak hamar elkapkodták és film is készült a híres párosról. Tóth Tibor, Csupati rendszeresen felbukkant az Uránia udvarban, ahol a barátaival borozgatott. A fiatalok már nem is sejtették, hogy egy élő legenda ült mellettük.

További friss információk
30 éve követték el az évszázad magyar bűnügyét
Szorulás: biztonsági rács vette őrizetbe a betörőt
Egyre közelebb kerülnek a nyomozók a Fenyő-gyilkosság megrendelőjéhez
40 éve történt a balassagyarmati túszdráma
Indíték nélkül ölhették meg Fenyő Jánost? - Magas, sportos vagy alacsony, vékony testalkatú lehetett az elkövető
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat