Ma: 2020.08.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Mese a kedvezményes honosításról: befolyással üzérkedésért hat év börtönbüntetésre ítélték a volt pártelnököt - 110 millióval húzta le az ukránokat
Privatkopo.hu 2018.12.14. 5:27:00

Befolyással üzérkedés miatt hat év szabadságvesztésre ítélték Szepessy Zsoltot, az egykori Összefogás Párt alapítóját, Monok korábbi polgármesterét, aki azt ígérte ukránoknak, hogy pénzért segít nekik magyar állampolgárságot szerezni. Nem segített. Viszont 110 millió forintnak megfelelő eurót zsebre vágott és saját céljaira fordított.A Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása szerint 2013 januárjában Szepessy Zsolt megállapodott két ukrán állampolgárral, hogy politikai és közéleti befolyását felhasználva - a kedvezményes honosításhoz szükséges feltételek hiányában is - segítséget nyújt kárpátaljai ukránoknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez. Azt ígérte, hogy - nagy összegű euró fejében - az ő kérésére hivatalos személyek elintézik a kedvezményes honosításokat Magyarországon.

A vádlottak legalább 594 ukrántól csaknem 400 ezer eurót (több mint 110 millió forintot) vettek át - azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményeztek, a pénzt saját céljaikra fordították.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy Szepessy Zsolt legalább 594 honosítási ügyben fogadott el pénzt, továbbá, hogy a másodrendű vádlott D. N. a befolyással üzérkedés elkövetéséhez szándékosan nyújtott segítséget.

A törvényszék nyomatékos súlyosító körülményként értékelte Szepessy Zsolt esetében azt is, hogy cselekménye „a magyar köztisztviselők korrumpálhatóságának lehetőségére utalt, és ezáltal alkalmas volt Magyarország nemzetközi tekintélyének lejáratására is”. A másodfokú bíróság ezért őt - az első fokon kiszabott 4 év helyett - 6 év börtönre ítélte.

A törvényszék D. N. büntetését bűnsegédként elkövetett 594 rendbeli befolyással üzérkedés bűntette miatt 2 év felfüggesztettről 3 év végrehajtandó börtönre súlyosította.

A hamis magánokirat 239 rendbeli felhasználásának vétsége miatt emelt vád alól mindkettejüket felmentették. A törvényszék álláspontja szerint ugyanis a valótlan tartalmú magánokiratok felhasználásával - mivel nem jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására használták fel - ezt a bűncselekményt nem valósították meg.

Szepessy Zsolt és D. N. esetében az ügy fellebbezések miatt a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

A harmadik vádlott, T. Z. felmentését helybenhagyta a törvényszék, így az jogerőssé vált. A negyedrendű és az ötödrendű vádlottat - a két ukrán „felhajtót” - befolyás vásárlása miatt a járásbíróság jogerősen hat-hat hónap, végrehajtásában egy évre felfüggesztett börtönre ítélte.

A Nyíregyházi Törvényszék szerdán arról adott ki közleményt, hogy a volt pártelnököt - mivel az Összefogás a 2014-es választás alatt nem tartotta be a gazdálkodással kapcsolatos jogszabályokat - számvitel rendjének megsértése miatt másfél év, végrehajtásában két és fél évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat