Ma: 2019.07.22. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Áltekesek kísérték az „államtitkár urat” - most közel 170 milliós vesztegetéssel vádolják
nepszava.hu 2018.06.19. 8:58:00

Kőrös Gusztáv Tibort és kilenc társát bűnszövetkezetben elkövetett vesztegetési üggyel vádolják. A volt DK-s politikus közel 170 millió forintos kenőpénzt vett fel hiszékeny vállalkozóktól, aztán mentelmi jogba kapaszkodva szabadult - rövid időre - az előzetes letartóztatásbólVádemelésig jutott a Kőrös Gusztáv Tibor és társai ellen indított nyomozás: a Somogy megyei Főügyészség „több rendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények” elkövetésével vádolja a volt DK-s politikust, aki kilenc társával együtt jelentős összegeket csaltak ki uniós támogatásokra vágyó, tehetős vállalkozóktól.

A 7 ezer oldalas nyomozati anyagot összegző vádirat szerint az elsőrendű vádlott Kőrös 2017-ben egy hierarchikusan felépített, összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre, ami kimondottan korrupciós ügyletekre, illetve azok színlelésére alakult. A kilencedrendű vádlott széles üzleti kapcsolatrendszerrel bírt, a bandavezér pedig az ő ismerőseit kereste fel, nagymenő politikusnak, vagy magas rangú minisztériumi dolgozónak kiadva magát.

Áltekesek kísérték az álpolitikust

Korábbi képviselői tapasztalatait felhasználva Kőrös hitelesen alakította a befolyásos embert, aki kapcsolatai révén százmilliós nagyságrendű uniós támogatásokat intézhet a segítségét megfizetni tudó üzletembereknek. Adott a látszatra: állami vezetőhöz illően luxus kategóriás autóval, áltekesek kíséretében érkezett a találkozókra - az áltestőrség tagjai a TEK-kommandósok bevetési öltözetére emlékeztető taktikai szerelést, riasztófegyvereket viseltek, és mindig képviselőnek vagy államtitkárnak szólították a vádlottat.

A hatalom közelségétől megszédült üzletemberek pedig fizettek. A bandának hat személyt sikerült megtévesztenie, közülük öt vállalkozó 4,5 milliótól 80 millió forintig terjedő összeget adott az „ügyintézés” reményében, Kőrös Gusztáv Tibor és társai így 168,5 millió forintot tehettek zsebre, anélkül hogy tényleg közbenjártak az ígért korrupciós ügyekben - állítja a vádhatóság. A további kenőpénzgyűjtést csak a rendőrség közbelépése akadályozta meg, 2017 októberében ugyanis lekapcsolták a csalókat.

A vádhatóság Kőrös Gusztáv Tiborral és kilenc társával szemben (közülük öten előzetes letartóztatásban vannak) fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta. Ha bíróság is egyetért az indítvánnyal, a társaság tagjai 2 évtől 24 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. A főügyészség vagyonelkobzás alkalmazására is indítványt tett, amelynek összege Kőrös Gusztáv Tibor esetében több mint 163 millió forint.

Vádat emeltek a vesztegetni próbáló üzletemberek ellen is, esetükben a vádhatóság felfüggesztett börtönbüntetést javasolt.

Hiába indult a szegényekért

Kőrösnek ugyanakkor nem ez az egyetlen futó ügye: négy rendbeli hamis vád miatt eljárás zajlik ellene a  2014-es bajai megismételt időközi önkormányzati választásokhoz kapcsolódóan is - az ex DK-politrikus kormánypártokat lejáratni szándékozó- hamis videót készített és adott át az egyik ellenzéki párt tagjának azért, hogy azt választás rendje elleni bűntett miatti feljelentéshez csatolja.  A többszörös vádlott idén a választási kampány keretében, a Minden Szegényért Párt színeiben indult képviselő-jelöltként. Ekkor, mentelmi joga miatt rövid időre szabadult az előzetesből, de hamarosan újra letartóztatták.

További friss információk
Már hat gyanúsított van az Alstom-metrókocsik ügyében - politikus természetesen nincs közöttük
Elszámoláshamisítás: felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Rakamaz volt fideszes polgármesterét
Három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a korrupt fideszes politikust
Miért nem jár letöltendő börtönbüntetés egy rendőr megtámadásáért?
Egy kisteherautónyi, Portik Tamás által rögzített hangfelvétel került a nyomozók birtokába: politikai botrány készülődik, nem lehetnek nyugodtak a bűnözők sem
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat