Ma: 2020.08.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Terrorcselekmény miatt nyomoznak Gyurcsány ellen
MTI/nol.hu 2011.10.20. 12:00:00

Terrorcselekmény gyanújával nyomoz Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és egyes rendőri-politikai vezetők ellen az ügyészség a 2006 őszi tömegoszlatások kapcsán.Völgyesi Miklós - aki a 2006. őszi események feltárásán miniszterelnöki megbízottként dolgozó Balsai István szakértő csoportjában is tevékenykedett - két héttel ezelőtt tett feljelentést a legfőbb ügyésznél. A beadvány Gyurcsány Ferenc mellett egyelőre ismeretlen állami-politikai vezetők, illetve a tömegoszlatások végrehajtásáért felelős rendőrparancsnokok ellen is irányul.

A Balsai-jelentésre hivatkozva a feljelentésben leírja: 15 különféle bűncselekmény mellett felvethető a terrorcselekmény gyanúja is. "A terrorcselekmény megvalósulásához nem szükséges, hogy a lakosságot "eredményesen" megfélemlítsék, elég az arra irányuló szándék" - idézi Völgyesi Miklóst az mno.hu, több példát is hozva a megfélemlítési szándékra a 2006. október 23-i tömegoszlatásból.

Az időközben alkotmánybíróvá kinevezett Balsai István és csapata a rendőrség által a különböző helyszíneken és időpontokban elkövetett szakmai hibákat, túlkapásokat, szabály- és törvénysértéseket elemezve arra a következtetésre jutott, hogy „rendőri vezetők csak legfelsőbb politikai utasításra és jóváhagyás alapján adhattak parancsot, illetve tűrhettek el a magukat és a testületet ilyen példátlan módon kompromittáló cselekményeket. Ez szükségszerűvé és elkerülhetetlenné teszi a magyar alkotmány szerint felelős miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálatát” - áll a jelentésben.

A volt miniszterelnöki megbízott külön is kitért Gyurcsány Ferenc felelősségére. Szerinte már a március 15-i múzeumkerti megemlékezés helyszíne köré látványosan telepített mesterlövészek is azt bizonyították, hogy „a miniszterelnök egy hosszú folyamat eredményeként szinte a mindennapok részévé tette az állandó félelmet és a veszélyérzet táplálását”. Ezek sorába tartozik szerinte egyebek között a Fidesz helyhatósági választások előtt meghirdetett nagygyűlésének lemondatása azzal az indokkal, hogy a belügyi szervek adatai szerint robbantásos bűncselekményt terveznek a rendezvény ellen. 

Balsai éppen erre, a megfélemlítésre alapozza a terrorcselekmény gyanúját. Szerinte ugyanis ami október 23-án történt, alkalmas volt a lakosság megfélemlítésére, márpedig „aki abból a célból, hogy ... a lakosságot megfélemlítse ... személy elleni erőszakos, közveszélyt okozó vagy fegyverrel kapcsolatos bűncselekményt követ el (vázlatosan ez a terrorcselekmény törvényi tényállása Balsai interpretációjában - a szerk.) tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat