Ma: 2019.06.18. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Őrizetbe vették Simon Gábort, az MSZP volt elnökhelyettesét
index.hu 2014.03.10. 15:27:00
Újabb bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn, majd a kihallgatását követően őrizetbe vették.

Hamis útlevelet szerzett Simon Gábor, és azzal egy magyar bankszámlát nyitott a Központi Nyomozó Főügyészség hétfői közleménye szerint.

Az ügyészség szerint Simon egy saját személyi adatait tartalmazó, hamis, egy dél-afrikai országban kiállított útlevelet szerzett, majd megkereste egy korábbi ismerősét, aki a hamis útlevél felhasználásával kérésére egy magyar banknál bankszámlát nyitott. Ezzel a gyanú szerint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítást követett el.

Az MSZP volt elnökhelyettesét csuklóján azután kattant a bilincs, hogy a rendőrség házkutatást tartott Welsz Tamás lakásán. Welsz a Sólyom Airways vezetőjeként bukkant fel a hírekben, régóta Simon üzlettársa volt. Akkor kiderült, hogy Welszt az Interpol is körözi.

A rendőrségi rajtaütés során derült ki, hogy Simonnak saját széfje is volt Welsz lakásában. Innen került elő több, Simonra terhelő dokumentum is, például az a Gabriel D. névre kiállított, de Simon fényképét és adatait tartalmazó afrikai útlevél, amelyet egy nagyobb összeget tartalmazó bankszámla nyitásánál használtak. Simon bissau-guineai állampolgárként szerepel az okmányban. Welsz lakásán olyan papírokat is találtak, amelyeket a 240 milliós osztrák számla fedősztorijának alátámasztásához készítettek. A dokumentumok szerint a nagy botrányt kiváltó bécsi számlán található pénzt, amelyet Simon az ügy kirobbanása után leadott, módosított vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel, mint sajátját, uruguayi eredetű „kezelt vagyonként” akarták a hatóságok előtt bemutatni. A széfből a hamis dokumentumok mellett több tízmillió forint értékű pénzkötegek is előkerültek. Welsz egyébként Afrikából szerzett útleveleket, amelyeket aztán itthon, elsősorban vállalkozóknak értékesített. Az útlevelekben elég volt kicserélni a fényképet, és az illető már egy másik néven gond nélkül nyithatott valahol bankszámlát. Welsz Tamásnak például Tom Wallace néven volt ilyen útlevele. 

Simon Gábor a gyanúsítotti kihallgatáson tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és a gyanúsítással szemben panasszal élt - közölte a főügyészség.

Az ügyészség azért döntött az őrizetbe vétel mellett, mert félő, hogy Simon szabadlábon maradása esetén újabb bűncselekményeket követne el, befolyásolná a tanúkat, dokumentumokat semmisítene meg, vagy hamisítana, ami nehezíteni a bizonyítást.

További friss információk
Már hat gyanúsított van az Alstom-metrókocsik ügyében - politikus természetesen nincs közöttük
Elszámoláshamisítás: felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Rakamaz volt fideszes polgármesterét
Három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a korrupt fideszes politikust
Miért nem jár letöltendő börtönbüntetés egy rendőr megtámadásáért?
Egy kisteherautónyi, Portik Tamás által rögzített hangfelvétel került a nyomozók birtokába: politikai botrány készülődik, nem lehetnek nyugodtak a bűnözők sem
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat