Ma: 2020.08.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Gyanúsított lett a Mol vezérigazgatója Horvátországban
MTI 2011.11.11. 8:53:00

Megkezdődött csütörtökön Ivo Sanader összevont pere a zágrábi megyei bíróságon. A volt horvát miniszterelnök tagadta, hogy elkövette az egyesített vádiratban terhére rótt bűncselekményeket: a háborús nyerészkedés bűntettét, valamint kenőpénz elfogadását az osztrák Hypo Alpe Adria banktól, illetve Hernádi Zsolttól, a Mol vezérigazgatójától. Hernádi Zsolt is gyanúsított az ügyész szerint.A csütörtökön kezdődött egyesített eljárásban Ivo Sanadert háborús nyerészkedéssel vádolják, illetve azzal, hogy 1994-1995-ben még külügyminiszter-helyettesként 500 ezer euró kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól. Emellett a terhére róják, hogy - a vád szerint - tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, s cserébe lehetővé tette, hogy a magyar vállalat irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajipari cég fölött.

A horvát sajtó szerint a szóban forgó összeg állítólag a Mol ciprusi cégei és Sanader bizalmasa, Robert Jezic tulajdonában lévő Dioki Holding petrolkémiai konszernje között köttetett fiktív tanácsadási szerződések révén került kifizetésre. A Mol már korábban határozottan visszautasította a vádakat.

Sanader kijelentette a bíróság előtt, hogy érti a vádiratban felsoroltakat, és egyik vádpontban sem tartja magát bűnösnek. A Mol-INA üggyel kapcsolatos vád szerinte "koholmány", amely egyetlen olyan ember vallomására alapszik, akinek gondjai támadtak az államügyészséggel. Sanader ügyvédje, Cedo Prodanovic sérelmezte, hogy az ügyészség nem hallgatta ki Hernádi Zsoltot és egy Fazekas Imre nevű illetőt. Az utóbbi személy a horvát sajtó szerint közvetített az állítólagos korrupciós ügyletről szóló svájci tárgyalásokon. Prodanovic azt vetette a vádhatóság szemére, hogy kizárólag azokat a bizonyítékokat gyűjti, amelyek terhelik Sanadert, s megfeledkezik a védence szempontjából kedvező információk beszerzéséről.

A vádhatóság képviselője tagadta, hogy az USKOK szelektív adatgyűjtést folytatott volna, s hangsúlyozta, hogy a nyomozás még folytatódik. Mint mondta, Hernádi Zsolt gyanúsított - legalábbis így idézte az ügyészt a Hina horvát hírügynökség. A Mol egyébként közölte: nincs tudomása arról, hogy bármely vezetője ellen büntetőeljárás folyna Horvátországban vagy Magyarországon.

Sanader ügyvédje hangsúlyozta, hogy a kormány tagjai és a kormánykoalíciót vezető Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökségének tagjai is támogatták a megállapodások aláírását. Az ügyészség szerinte nem adott magyarázatot arra, Sanader hogyan tudta rávenni őket arra, hogy szavazzanak meg olyasmit, amivel nem értenek egyet. Prodanovic leszögezte: nem bizonyított az sem, hogy károsak lennének a horvát állam számára a Mol-INA-szerződések.

A csütörtöki tárgyaláson vita alakult ki arról, hogy fel lehet-e bizonyítékként használni azt a videofelvételt, amelyen a volt kormányfő Hernádi Zsolttal látható a zágrábi Marcellino étteremben. A védelem szerint a felvétel a személyes adatok védelméről szóló törvény megsértésével készült, s ezért a bűnvádi eljárás során nem lehet felhasználni. A bíróságon november 17-18-án folytatódik Ivo Sanader pere.

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat