Ma: 2021.01.12. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Privatkopo.hu 2020.05.12. 15:52:00

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki jelölt-társának a rövid határidő miatt másokkal, pénzért gyűjtetett ajánlóíveket.A 2018. évi országgyűlési választást megelőzően az ügyben érintett jelölő szervezetet a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba vette. A vádlott és annak ismerőse is ezen jelölőszervezet nevében indult Hajdú-Bihar megye egy-egy országgyűlési egyéni választókerületében.

A férfi ismerőse nem tudta vállalni a jelöléssel kapcsolatos ügyintézést, ezért azzal a vádlottat bízta meg.

A másik egyéni választókerületi jelölt az előírt jogszabályoknak megfelelően két alkalommal összesen 200 db ajánlóívet vett át, majd azokat 2018. március 1-jén és 2-án átadta a vádlottnak. Mivel a kitöltött ajánlóívek összegyűjtésére és leadására 2018. március 5. napjáig volt lehetőség, a vádlott az ajánlóívek birtokában rövid időn belül találkozott Debrecenben három ismerősével, akikkel megállapodott abban, hogy a másik választókerületi jelölt érdekében, mint aktivisták gyűjtsenek kitöltött ajánlóíveket pénz ellenében.

A vádlott a 200 db. üres ajánlószelvényt átadta az ismerőseinek, akik a feladat elvégzését követően azokat 2018. március 5-én visszaadták a vádlottnak. A férfi ekkor 240.000 forintot fizetett ki az ajánlóívekért.

A vádlott átnézte a 200 db ajánlószelvényt és megállapította, hogy azok közül csak 154 db. volt kitöltve, 46 db. üresen maradt. Azt is észrevette, hogy a 154 db. kitöltött ajánlóíven nem szerepelt sem a gyűjtő neve, sem pedig az aláírása a jogszabályi előírás ellenére, ezért a vádlott azokat saját nevében, mint gyűjtő aláírta és kézjegyével ellátta. Ezt követően az ajánlóíveket még aznap, 2018. március 5-én leadta.

A későbbiekben az illetékes bizottság megállapította, hogy a vádlott által leadott ajánlóívekkel együtt ismerőse megszerezte a jelöléshez szükséges 500 db érvényes ajánlást, ezért őt felvették az egyéni választókerületi képviselőjelölti nyilvántartásba.

A vádlott ismerőse, mint egyéni választókerületi jelölt a kampánytámogatásról a jelölőszervezet javára nem mondott le, kampánytámogatást nem vett igénybe, a későbbiek során pedig a jelölőszervezet felhívására lemondott képviselőjelöltségéről.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a főügyészség indítványt tett ara, hogy a Debreceni Törvényszék az iratok tartalma alapján, tárgyalás lefolytatása nélkül a vádlottat intézkedésként bocsássa próbára.

További friss információk
Vádat emeltek a fideszes Boldog István ellen
Újabb bűncselekménnyel gyanúsítják a fideszes Simonka Györgyöt
Cigarettacsempészésen érték az MSZP volt országgyűlési képviselőjét
Vádat emeltek Szegedi Csanád volt jobbikos EP-képviselő ellen költségvetési csalás miatt
Korrupció gyanúja miatt vettek őrizetbe egy vezető beosztású minisztériumi tisztségviselőt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat