Ma: 2020.08.11. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
4-es metró: a Fidesz mossa kezeit, bizottságot hozna létre - megkezdődött a szokásos elkenés
HírTv 2017.02.06. 7:42:00

Demszky Gábor felelősségét is meg kell vizsgálni az OLAF-jelentés alapján, az LMP szerint nem lehet ilyen méretű csalást elkövetni úgy, hogy a városvezető ne tudjon róla. A Fidesz fővárosi, a Jobbik pedig parlamenti vizsgálóbizottságot alakítana, hogy kivizsgálják, pontosan hova tűnt el a 167 milliárd forintnyi szabálytalanul elköltött pénz. A szabálytalanságok és korrupció miatt 59 milliárd forintot kell visszafizetni.Tíz éve, 2007 tavaszán kezdték fúrni a 4-es metró alagútját. A ceremónián együtt ünnepelt az akkori főpolgármester, Demszky Gábor a BKV-ért felelős helyettesével, a szocialista Hagyó Miklóssal. A vonalat már nem ők, hanem Tarlós István és Orbán Viktor adták át 2014-ben.

Akkorra a Demszky-korszak szimbolikus beruházásának költségei 452 milliárd forintra híztak. Minden harmadik forintot szabálytalanul költöttek el - állapította meg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), amely az uniós támogatás miatt vizsgálta a közpénzek felhasználását.

„Nincs takargatnivalóm, állok majd a nyilvánosság elé, ha ebből vizsgálat lesz” - nyilatkozta az egykori főpolgármester. Demszky Gábor az egykori SZDSZ színeiben irányította 20 éven át Budapestet. A pártot együtt alapították a rendszerváltozás idején Szent-Iványi Istvánnal, aki ma már a Magyar Liberális Pártban politizál. „A kormány a saját propagandájában ezt rá akarja tolni a városvezetésre, ebben nem akarok állást foglalni, de az OLAF-jelentés alapján ez nem állapítható meg. Az állapítható meg, hogy cégeknek, néhány politikusnak volt ebben valamiféle érintettsége. Egyetlenegy SZDSZ-es politikus közvetlen érintettségéről nem beszél” - jegyezte meg az MLP külpolitikai szakértője.

Az LMP vizsgálná Demszky Gábor felelősségét. „Egy mezei képviselő háta mögött bármit meg lehet csinálni, amiről nem tud - a legjobb szándékkal sem. Ugyanakkor az egy kérdés, hogy vajon egy főpolgármester háta mögött meg lehet-e olyan dolgokat csinálni anélkül, hogy erről legalább informálisan tudomása ne lenne” - jegyezte meg Csárdi Antal fővárosi képviselő.

A Fidesz külön vizsgálóbizottságot állítana fel a Fővárosi Közgyűlésben. „Hol van ez a hatalmas összeg, ami eltűnt ebben a beruházásban? Egy fővárosi vizsgálóbizottság dokumentumokkal, vizsgálatokkal, meghallgatásokkal jelentős mértékben tudna hozzájárulni a tisztánlátáshoz. Meggyorsíthatná az ügy tisztázását és a felelősök megtalálását” - vélekedett Hidvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A Jobbik országos szintre emelné a 4-es metró ügyét, az ellenzéki párt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza. „Hiszen olyan nincs, hogy ezt az adófizetőknek kelljen visszafizetni. Vagy, hogyha nekik kell valami okból, mert nem tudják visszaszedni, akkor ’18-ban el kell gondolkozniuk a választóknak, hogy ezt az összeget valóban ki kellett-e volna fizetni, és hatalomban akarnak-e tartani olyan pártokat, amelyek ezeket a piszkos játékokat végzik” — jelentett ki Staudt Gábor, a párt frakcióvezetője.

A Jobbik szerint az OLAF-jelentés egyben az Orbán-kormány által meghirdetett „elszámoltatás” csődje.

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat