Ma: 2020.08.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Súlyosbodhat a Molnár Gyula elleni vád: „a Leisztengerrel ne keveredjél elszámolási vitába”
index.hu/MTI 2013.10.18. 10:59:00

A Fővárosi Ítélőtábla szerint nem csupán hivatali visszaélés, hanem a jóval súlyosabban büntetendő hűtlen kezelés is felmerülhet Molnár Gyula és Lakos Imre volt szocialista, illetve szabaddemokrata politikusok büntetőperében. Molnár volt kabinetfőnöke szerint Leisztinger Tamás nagyvállalkozó 1998-ban és 2002-ben nagyobb összeggel támogatott választási kampányokat, és kimutatást vezetett arról, kit mennyivel támogatott és mit kér érte. Kampányidőszakban háttérbe húzódott, azután viszont „benyújtotta a számlát”.Szeptember végén derült ki, hogy a szocialisták Molnár Gyulát akarják indítani a XI. kerületben a 2014-es országgyűlési választáson.

Egy tanú a másodfokú eljárásban arról beszélt: Molnár Gyula korábban elmondta neki, hogy a milliárdos nagyvállalkozó, Leisztinger Tamás támogatta kampányát, és ezt kellett viszonoznia azzal, hogy nyilvános pályáztatás nélkül adott el az önkormányzat egy sok százmilliós újbudai ingatlant az üzletember érdekkörébe tartozó cégnek.

A tanú, Molnár Gyula volt kabinetfőnöke szerint Leisztinger 1998-ban és 2002-ben nagyobb összeggel támogatott választási kampányokat, és kimutatást vezetett arról, kit mennyivel támogatott és mit kér érte. Kampányidőszakban háttérbe húzódott, azután viszont „benyújtotta a számlát”.

A tanú korábbi vallomása szerint az volt Molnár Gyula szavajárása, hogy „a Leisztingerrel ne keveredjél vitába, különösen ne elszámolási vitába”. A tanút az elsőfokú büntetőperben eljáró Fővárosi Törvényszék meg sem hallgatta, most azonban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla ezt mégis szükségesnek tartotta.

Kikerülték a pályáztatást

A tárgyaláson Molnár Gyula - aki a kérdéses időszakban szocialista országgyűlési képviselő és XI. kerületi polgármester volt - tagadta a vádakat. Szerinte minden jogszerűen történt, a pénzt szabályosan használták fel, a kifogásolt ügylet célja az elhanyagolt terület magántőkéből történő fejlesztése volt, az ingatlan egyébként máig nem került ki teljesen az önkormányzat tulajdonából, és a közérdekű kötelezettségvállalás sem csalárd módon függött össze az ingatlanügylettel.

Lakos Imre - aki a vádbeli időszakban szabaddemokrata országgyűlési képviselő és a XI. kerületi önkormányzat alpolgármestere volt - szintén agyrémnek minősítette a vádakat. 

A hatóságok Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes képviselő 2007. őszi feljelentése nyomán kezdtek el vizsgálódni.  Az ügyészség hivatali visszaélés miatt emelt vádat a két politikus és harmadik társuk, egy ügyvéd ellen azért, mert 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket. Egy évvel ezelőtt a Fővárosi Törvényszék azonban bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat.  Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára. Ha az első- és a másodfokú bíróság a bűnösség tekintetében eltérő határozatot hozna, a Kúriára vár az ügy eldöntése.

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat