Ma: 2020.07.01. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Négy év letöltendő börtönt kapott a volt fideszes Mengyi Roland
Privatkopo.hu 2019.09.25. 16:44:00

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán, a Fővárosi Ítélőtáblán Mengyi Roland volt kormánypárti képviselőt, aki fideszes körökben „Voldemortként” is ismert.Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán, a Fővárosi Ítélőtáblán Mengyi Rolandot, korábbi fideszes országgyűlési képviselőt. Az ítélet jogerős.

Mengyi Roland nem várta meg az ítélet indoklását, hanem sértődötten távozott a tárgyalóteremből. Ez az ítélet egy évvel több, mint amit első fokon kapott a volt fideszes politikus. Az ítélőtábla súlyosított bűntársai elsőfokú ítéletén is.

Mengyit első fokon három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, akkor azt mondta, fellebbez, mert szerint „abszurd” az ítélet. Ezt nyilatkozta:

Óriási félreértés ez, továbbra is kitartok amellett, hogy nem követtünk el semmilyen bűncselekményt, és a fellebbezés során fogjuk is ezt bizonyítani. A probléma az, hogy nekünk kell bizonyítani az ártatlanságot, nem pedig az ügyésznek kellett volna a bűnösséget… Valójában abszurd, fellebbezünk természetesen.”

Az úgynevezett Voldemort-ügy lényege az, hogy Mengyi ismerőse 2015 tavaszán az egykori képviselő révén tudomást szerzett arról, hogy a közeljövőben a szociális szövetkezetek számára egy mintegy 800 millió forint összegű, Európai Uniós forrásból származó támogatás elnyerésére szóló pályázatot fognak kiírni. Mengyi Roland a pályázat kiírásáért, valamint azért, hogy a pályázati összeget az érintettek által koordinált szövetkezetek nyerhessék el, 5 millió forint úgynevezett „alkotmányos költséget” kért a vele kapcsolatban lévő döntéshozók részére, illetve további 5 millió forintot akkor, ha a pályázatuk nyer. Az érintettek összegyűjtötték a kért 5 millió forintot, amelyet Mengyi Roland barátjának juttattak el.

Összesen heten ültek a vádlottak padján. Az első-, másod-, és harmadrendű vádlottak esetében nem módosították a korábbi, elsőfokú ítéletet, az első kettő vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a harmadik letöltendő szabadságvesztést és pénzbüntetést kapott. Az ötöd- és hetedrendű vádlottak az ügyészi fellebbezés miatt 10, illetve 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. A negyedrendű vádlott esetében egy másik bűncselekmény már jogerős ítélete miatt megszüntették az eljárást.

2016. október 10-én Polt Péter kérte a képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését, majd rövid idő múlva vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének, bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérletének bűntettével gyanúsították meg.

„A másodfokú bíróság álláspontja szerint a törvényszék a perrendi szabályok megtartásával járt el, ügyfelderítési kötelezettségének eleget tett. A megállapított tényállást az ítélőtábla részben megalapozatlannak tartotta. A megalapozatlanságot az ügyiratok tartalma és ténybeli következtetés alapján kiküszöbölte, úgy ítélve meg, hogy a vádlottak szándéka az összesen közel 500 millió forint összegű támogatás teljes összegének jogosulatlan megszerzésére irányult” - áll a Fővárosi Ítélőtábla szerdai közleményében.

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat