Ma: 2019.06.27. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Prisztás-gyilkosság: az NNI nyomozói kételkednek Rohác beismerő vallomásában
Magyar Idők/Fotó: MTI 2018.09.26. 8:26:00

Hamarosan dönt a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Prisztás-gyilkosság miatt jogerősen 15 évre ítélt Hatvani István perújítási kérelmében. Az ügyészek most vetik össze az alapügy iratait, valamint a perújítási nyomozás iratait, köztük a szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác beismerő vallomását. Az utóbbi tükrében nem zárható ki, hogy elutasítják a perújításra vonatkozó kérelmet.Lezárta a Nemzeti Nyomozó Iroda a Prisztás-gyilkosság ügyében elrendelt perújítási nyomozását, az iratokat megküldte a Fővárosi Ítélőtáblához, ahonnan a dosszié - állásfoglalásra - a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségre érkezett - tudta meg a Magyar Idők.

Csiha Gábor szóvivő közölte: jelenleg a perújítási nyomozás iratait az alapügyével vetik össze, és az értékelése folyik. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a törvény szabta harmincnapos határidőben kiadja majd az indítványát, amelyről sajtóközleményben értesítik a nyilvánosságot - tette hozzá a szóvivő.

Azaz napokon belül megtudhatjuk, hogy a főügyészség a perújítást elutasítani vagy elrendelni javasolja. Belügyi források szerint az előbbi valószínűsíthető, miután a nyomozás perdöntően új megállapításokat, más bizonyítékokkal is alátámasztható új bizonyítékokat nem hozott.

A rendőrök ugyanis kételkednek Jozef Rohác szavahihetőségében, mivel a szlovák maffia bérgyilkosának tartott férfi eddig még egyetlen bűncselekmény elkövetését sem ismerte be. Arra azonban egyelőre nincs magyarázat, a perújítási nyomozás során miért vallotta azt, hogy ő ölte meg Prisztás Józsefet.

Rohác augusztus 14-én több mint nyolcórás, részletesnek látszó vallomást tett a Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI), azt állítva, hogy nem Hatvani István, hanem ő ölte meg Prisztás Józsefet 1996. november 1-jén, az óbudai Ladik utcában.

A gyilkosság felbujtójaként jogerősen ugyancsak 15 éves fegyházbüntetéssel sújtották Portik Tamást, aki emellett az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás meggyilkoltatásáért is 13 év szabadságvesztést kapott. Portik testőre volt a csak „Hatyi” néven ismert Hatvani István.

Jozef Rohác a Fenyő János lelövése és az Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő robbantás elkövetése miatti életfogytiglani fegyházát tölti, így veszítenivalója nincs egy újabb gyilkosság beismerésével.

Már csak azért sincs, mivel hazájában 2016-ban ugyancsak életfogytiglanra ítélték Robert Lalis (Kybel) maffiafőnökkel együtt, miután a 90-es évek végén sorra kivégezték vetélytársaikat. Rohácnak konkrétan négy bérgyilkosságot ró a terhére az első fokon eljárt szlovák különleges bíróság, ugyanakkor másodfokon az ügyét elkülönítették Kybelék ügyétől.

Rohác korábban nem kívánt részt venni a vád szerinti bérgyilkosságok miatti perben, ám másodfokra meggondolta magát, ragaszkodik a személyes jelenléthez, egyelőre azonban még nem kérte őt ki a szlovák igazságszolgáltatás.

Az orosz/ukrán bérgyilkos hihetőbb lett volna

A magyar nyomozók azért kételkednek Rohác beismerő vallomásában, mert egyebek mellett azt állította: Prisztás meggyilkolására a megbízás az orosz-ukrán maffia dunaszerdahelyi szervezetétől érkezett Jozef Hamala közvetítésével.

Ismeretes: Hamala Rohác tettestársa volt az Aranykéz utcai merényletben, fejbe lőtt holttestét néhány hónapja ásták ki a morvaországi Brno közelében egy erdőben. A gyilkossággal Rohácot gyanúsította meg a szlovák rendőrség.

A szervezett bűnözés ellen fellépő egykori nyomozók szerint az orosz-ukrán maffia jellemzően nem adta ki „alvállalkozásba” a piszkos ügyeket, az ellenfelek likvidálását, hanem elintézték saját hatáskörben.

„Amennyiben Rohác azt mondta volna, hogy orosz/ukrán bérgyilkos végzett Prisztással, az hihetőbb lett volna, mint hogy magára vállalta” - fogalmaztak.

Kapcsolódó cikkek:

„Visszük a nőt és a vagyont” - kié lettek Prisztás milliárdjai?

http://privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=Hirmix&AN=perujitasinyom&MN=Hirmix&LN=Hungarian

Volt BRFK-s nyomozó: „Akik mögül Igor Korolék kihátráltak, azok előbb-utóbb mind meghaltak - kivégezték őket”

http://privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=EroszakosBuncselekmenyek&AN=akikmogul&MN=EroszakosBunugyek&LN=Hungarian

További friss információk
Már hat gyanúsított van az Alstom-metrókocsik ügyében - politikus természetesen nincs közöttük
Elszámoláshamisítás: felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Rakamaz volt fideszes polgármesterét
Három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a korrupt fideszes politikust
Miért nem jár letöltendő börtönbüntetés egy rendőr megtámadásáért?
Egy kisteherautónyi, Portik Tamás által rögzített hangfelvétel került a nyomozók birtokába: politikai botrány készülődik, nem lehetnek nyugodtak a bűnözők sem
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat