Ma: 2020.08.11. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Emberölés kísérletében is bűnösök lehetnek Gyurcsányék
MNO 2011.10.31. 8:02:00

Emberölés kísérletében is bűnösök 2006 felelősei - véli Völgyesi Miklós, aki néhány hete tett feljelentést Gyurcsány Ferenc ellen terrorcselekmény gyanúja miatt.Bár öt esztendeje történt, s a testi sérülések jobbára begyógyultak, a lelki sebeket - gyógyír, vagyis tisztességes jogi végeredmény híján - még nem orvosolták. Esély azonban ma is van erre, hiszen az ügyészség befogadta azt a feljelentést, amelyet Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke terrorcselekmény gyanújával tett a Gyurcsány-éra egyes vezetői ellen.

Völgyesi Miklós a 2006. őszi események feltárásán miniszterelnöki megbízottként dolgozó Balsai István szakértői csoportjában is tevékenykedett. A jogász október elején fordult a legfőbb ügyészhez. A beadvány az egykori kormányfő, Gyurcsány Ferenc mellett egyelőre ismeretlen állami-politikai vezetők, illetve a tömegoszlatások végrehajtásáért felelős rendőrparancsnokok ellen is irányul. A terrorizmus gyanúja korábban nem került szóba, a Vasárnapi Újság azt tudakolta a feljelentőtől, mi adhat alapot erre az új megközelítésre.

Völgyesi Miklós szerint az, aki a lakosság megfélemlítésére törekszik, terrorcselekményt követ el, ami rendkívüli veszélyessége miatt rendkívüli szankciókat vonhat maga után, akár életfogytig tartó fegyházbüntetést is. A terrorcselekmény megvalósulásához nem szükséges, hogy a lakosságot „eredményesen” megfélemlítsék, elég az arra irányuló szándék is - nyilatkozta a nyugalmazott bíró.

Völgyesi Miklós elmondta még, szerinte a politikai és rendőri vezetők 2006 októberében szolgálati szabálysértést és belenyugvásos emberölés kísérletét is elkövették. A jogász példaként a felsőtestre és fejre gumigolyókkal célzottan leadott lövéseket említette, amelyekkel a rendőrök több embernek is súlyos sérüléseket okoztak, és akár meg is ölhették volna őket.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és „ismeretlen állami és politikai vezetők” ellen terrorcselekmény gyanújával feljelentést megfogalmazó Völgyesi Miklós úgy véli, a volt kormányfő ellen azért indokolt az eljárás, mert az alkotmány felhatalmazása alapján ő a rendőrséget felügyelő miniszteren, illetve annak államtitkárán keresztül adhat instrukciókat az országos rendőrfőkapitánynak. A törvény a miniszterelnököt egyedi utasítás kiadására is feljogosítja, a végrehajtás módjába azonban nem szólhat bele, az rendőrszakmai kérdés.

Völgyesi Miklós szerint a volt rendészeti és igazságügyi miniszter, Petrétei József, valamint államtitkára, Kondorosi Ferenc a 2006-os eseményeket vizsgáló parlamenti albizottság előtt utólag lényegében azt állította, hogy őket a miniszterelnök teljesen kihagyta a rendőrség instruálásából. Meg lehet állapítani azt, hogy ha a miniszterelnök a magyar közjogban hagyományosan mindenért felelős, akkor egész biztos, hogy jogellenes, sőt büntetőjogi felelősségét felvető magatartást tanúsított. „Ez alól a felelőssége alól nem tud kibújni” - tette hozzá a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke.

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat