Ma: 2020.08.11. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
„Egységben” a pártok: milliárdos csalás gyanúja a Borsod megyei kórházban?
alfahir.hu 2013.10.18. 13:18:00

Ezt a kérdést tette fel a Jobbik azok után, hogy a párthoz olyan dokumentumok jutottak el, amelyekből minden idők egyik legnagyobb egészségügyi mutyija körvonalazódik ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban. Az ügyben érintett lehet a Fidesz-KDNP, az MSZP és a volt SZDSZ is.Jakab Péter, a párt miskolci önkormányzati képviselője az erről tartott sajtótájékoztatón jelezte, a dokumentumokat nemcsak a Jobbik kapta meg, információi szerint még tavaly márciusban eljutottak Orbán Viktorhoz is. Vagyis a legmagasabb szinten tudhatnak a valódi nagykoalícióban megvalósuló esetleges visszaélésről - tette hozzá. A politikus úgy látja,  az iratok alapján feltételezhető, hogy Csiba Gábor, jelenleg felfüggesztett kórházigazgató, Fidesz-KDNP-s képviselő egy - a hírek szerint - hozzá közel álló egészségügyi cég, a Medcenter Kft. kezére játszhatta át a megyei kórház legnagyobb pénzforgalmát lebonyolító onkológiát. Mindezt egy olyan felbonthatatlan 15 éves szerződéssel, amelynek értelmében 2006-tól 2021-ig az éves árbevétel 600 millió forintig kizárólag a céget illeti meg akkor is, ha működése a későbbiekben formálissá válik. A dokumentumok szerint ezzel 9 milliárd forint kár érheti az adófizetőket.

Gyógyszerben van a pénz!

A Jobbik politikusa szerint a vállalkozás megszerezhette az Onkológiai Osztály gyógyszerforgalmazását is, amelynek részeként a nagyobb profit érdekében többek között lejárt állami készletek juthattak a kórházba. Elképzelhető az is, hogy a  mutyi kiterjedt a gyógyszergyárak által finanszírozott gyógyszerkipróbálásra is, amelynek 1,5 millió eurós jövedelme szintén az ominózus magáncéget gyarapíthatja a kórház helyett.

Mint a Borsod megyei közgyűlés jobbikos bizottsági tagja, Badány Lajos elmondta, a kérdés az, miért nem szólal meg a Jobbikon kívül egyetlen egy párt sem az ügyben? A válasz egyértelmű - tette hozzá -, valamennyi párt benne lehet a mutyiban: a Fidesz-KDNP mellett az MSZP és a néhai SZDSZ is. Az ominózus egészségügyi cég tulajdonosi körében ugyanis mindhárom párthoz köthető szálak feltűnnek.

Elmondta továbbá, hogy a cég érdekessége, hogy azt egy tanyagondnok vezeti, akinek szakértelmében mégis annyira megbízott mind Csiba Gábor, mind az MSZP által vezetett Megyei Önkormányzat, hogy utóbbi kezességvállalása mellett a kórház 2006-tól 2009-ig havi 29 millió, utána pedig 2021-ig havi 40 millió rendelkezésre állási közreműködői díjat garantált szerződésben a „nagykoalíciós” magáncégnek. Ebből a pénzből a Medcenter Kft egy 2 milliárd forint beruházási értékű lineáris gyorsító berendezés tulajdonjogát szerezte meg, és persze a hozzá szükséges piacot is. Csak a kockázat maradt a Megyei Önkormányzatnál, vagyis az adófizetőknél - hangsúlyozta Badány. Ezzel az ügylettel mintegy 8 milliárd forint kár érheti az államot 2021-ig.

A jobbikos politikusok mindezek után arra várnak választ, miért foglaltak le idén teherautónyi iratot a kórházban, és miért függesztették fel valójában Csiba Gábort a kórházigazgatói székből. Mint mondták, elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben az egészségügy romokban hever, akárcsak a gyanúja is felmerülhessen az említett milliárdos egészségügy mutyinak, amelyben ráadásul úgy tűnik, az elmúlt 23 év politikai „elitje” is - egyetemlegesen - nyakig benne van.

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat