Ma: 2019.02.19. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Az adóhatóság vizsgálja Czeglédy Csaba fedezetelvonás gyanújával indult ügyét is
Magyar Idők 2018.01.30. 9:20:00

Összevonták a Czeglédy-ügyben a rendőrségen fedezetelvonás gyanújával indult eljárást az adóhatóságnál folyó nyomozással. A döntés célszerűségből született, miután a rendőrségi nyomozás szorosan összefügg a szocialista politikus és társai elleni, hárommilliárdos költségvetési csalás alapos gyanúja miatt elrendelt vizsgálattal.A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága vizsgálja tovább a Czeglédy-ügyben a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) elkezdett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás miatt indult ügyet - tudta meg a Magyar Idők.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője érdeklődésünkre közölte: miután megállapították, hogy az adóhatóságnál Czeglédy Csaba és társai ügyében folyamatban lévő nyomozás és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által fedezetelvonás gyanújával elrendelt eljárás között szoros összefüggés van, a két ügyet egyesítették. A főügyészség a büntetőeljárásról szóló törvény adta lehetőségével élve hozta meg a döntést, miután az adóhatóságnak nincs hatásköre a rendőrség illetékességébe tartozó eljárás lefolytatására, ám a nyomozást felügyelő főügyészség kijelölheti, hogy melyik nyomozó hatóság vizsgálja tovább az ügyet.

Az NNI-nél kezdődött és a múlt pénteken az alapügyhöz egyesített eljárás lényege az alapos gyanú szerint az, hogy Czeglédy cége, a háromszáz alkalmazottat foglalkoztató Human Operator Zrt. több mint fél évig működött úgy, hogy a folyószámláin egy fillér sem volt. A gyanú szerint mindez azért történt, hogy a tartozásokat ne tudják végrehajtással behajtani.

A nyomozás alapjául szolgáló feljelentés szerint a Human Operator és az IdeHaza Iskolaszövetkezet között engedményezési szerződést kötöttek, ami színlelt szerződésnek minősül és a fedezetelvonást segítette elő, mert az iskolaszövetkezet gazdasági tevékenységet nem végzett. Az IdeHaza vezetője a Czeglédy és társai ellen folyamatban lévő költségvetési csalási ügy egyik gyanúsítottja, aki szintén előzetes letartóztatásban van.

A költségvetési csalási ügy lényege, hogy a gyanú szerint a Czeglédy által vezetett, munkaerő-közvetítést végző Human Operator köré szerveződő céghálózat 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A céghez kapcsolódó iskolaszövetkezetek nagy része a cég által közvetített diákmunka után nem fizette ki a tanulók májusi és júniusi bérét. Az elmaradás becslések szerint mintegy ezer diákot érint, és súlyos milliókra rúg. Az ügyben eddig tizenhét embert helyeztek előzetes letartóztatásba.

Ebből egy, a gyanú szerint a bűnszervezet irányítói között számon tartott gyanúsított előzetesét decemberben megszüntette a nyomozási bíró, és házi őrizetbe helyezte a terheltet. Szanka Ferenc tájékoztatása szerint a főügyészség megfellebbezte a döntés és a gyanúsított előzetes letartóztatásának ismételt elrendelését indítványozta.

A Szegedi Törvényszék a fellebbezést elutasítva helybenhagyta a nyomozási bíró döntését.

(fotó: delmagyar.hu)

További friss információk
Miért nem jár letöltendő börtönbüntetés egy rendőr megtámadásáért?
Egy kisteherautónyi, Portik Tamás által rögzített hangfelvétel került a nyomozók birtokába: politikai botrány készülődik, nem lehetnek nyugodtak a bűnözők sem
Toroczkai: egy afgánnak is több joga van Magyarországon, mint egy magyarnak - így „védi” meg a kormány az országot a migránsoktól
Kihallgatták a jobbikos tévé volt főszerkesztőjét
Állítólag Orbán is unja már a fideszes korrupciót - de erre azért nem vennénk mérget
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat